NOS NieuwsAangepast

Politie en Rijkswaterstaat manen boeren te stoppen met onveilige acties

De politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en verschillende veiligheidsregio's roepen actievoerende boeren op om te stoppen met acties die gevaarlijke situaties opleveren. Dat schrijven de instanties in een gezamenlijke verklaring, in een reactie op de bergen zand, mest en puin die vannacht op een aantal snelwegen werden neergelegd.

Die blokkades zagen er zo uit:

 • ANP
  Voertuigen rijden langs hooi dat door boeren op de A28 gedumpt is
 • SPS Media
  Boerenactie op de A50 bij Apeldoorn
 • ANP
  Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen
 • ANP
  Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen
 • ANP
  Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen
 • ANP
  Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen

De ondertekenaars zeggen dat demonstreren een grondrecht is en dat ze begrijpen dat de actievoerders een signaal willen afgeven. "Maar acties zoals vannacht brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben."

Bij een van de blokkades gebeurde vanochtend een ongeluk. Op de A32 bij Meppel-Noord reed een auto op een toerit naar de snelweg op een paar balken en rommel. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Rijkswaterstaat heeft de auto geborgen.

Beelden van vanochtend:

Boeren voeren actie op A50 bij Apeldoorn

De instanties wijzen er verder op dat de blokkades hulpdiensten belemmeren en schade aan de weg kunnen veroorzaken. "Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties." Door de politie wordt onderzocht wie de verantwoordelijken zijn, staat in de verklaring.

Ook Kamerlid Van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging die volgens de Peilingwijzer op enorme winst staat, vraagt de boeren te stoppen met gevaarlijke acties. Uit de Peilingwijzer blijkt dat BBB op dit moment electoraal nadrukkelijk van de stikstofcrisis profiteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl