Mest en ander puin op de A50
NOS Nieuws

'Opruimen is landverraad': bedrijven die boerenblokkades weghalen, worden geïntimideerd

Verschillende aannemers die vandaag door Rijkswaterstaat zijn ingeschakeld om blokkades van zand, mest en puin op te ruimen, hebben dreigtelefoontjes ontvangen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Een aantal aannemers heeft daarom besloten geen troep van boerenprotesten meer op te ruimen.

Een aannemer die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, zegt dat hij vanmorgen tientallen anonieme dreigtelefoontjes heeft ontvangen. Daarin werd hij onder meer uitgescholden voor NSB'er. Een andere aannemer vertelt dat zijn bedrijf telefonisch een doodsbedreiging kreeg.

In chatgroepen van radicale boeren en sympathisanten circuleren lijsten met bedrijfsnamen. In de groepen worden onder meer foto's en video's van bedrijfsauto's gepost, terwijl die bedrijven op de weg bezig zijn met opruimen. Bedrijfsnaam en telefoonnummer worden er in de chats bij vermeld. Het gaat om aannemers die werken in opdracht van Rijkswaterstaat.

Vannacht en vanmorgen zijn op tientallen snelwegen blokkades opgeworpen. Op verschillende plaatsen werd mest, hooi en asbest gestort en brand gesticht. Ook huishoudelijk afval, autobanden en betonblokken werden op het wegdek gedumpt.

Op de A32 bij Meppel-Noord leidde dat tot een ongeluk. Een auto reed op een oprit naar de snelweg tegen een paar balken en rommel.

De blokkades in beeld:

Boeren voeren actie op A50 bij Apeldoorn

Een bedrijf dat in opdracht van Rijkswaterstaat troep verwijderde, laat weten voortaan alleen nog asbest te willen opruimen, vanwege het gevaar dat het oplevert voor andere weggebruikers: "Dat gaat me aan het hart". Het gaat om een gespecialiseerd bedrijf dat ervaring heeft met asbestverwijdering, maar ook was ingeschakeld om hooi weg te halen. Daar ziet de aannemer voorlopig van af, vanwege de druk die op het bedrijf is uitgeoefend.

250 radicale actievoerders

In een verklaring die werd gedeeld op chatdienst Telegram laat een andere ondernemer weten: "Ik ben naar de bewuste locatie gereden en daar aan de werkzaamheden begonnen. Dit alles zonder goed te beseffen wat de gevolgen hiervan waren. Toen ik bezig was. kreeg ik veel nare reacties en bedreigingen over me heen. Daardoor voelde ik me genoodzaakt de werkzaamheden te beëindigen."

Van wie de telefoontjes precies komen, is niet duidelijk. In de chatgroepen gaat het niet alleen om boeren, maar ook om actievoerders die hun steun aan de boeren uitspreken.

De blokkadeacties zijn het werk van zo'n 250 radicale boeren, melden bronnen aan de NOS. Gisteren stuurde bemiddelaar Johan Remkes de officiële uitnodigingsbrief aan boeren- en natuurorganisaties om met het kabinet te gaan praten. Die brief is niet de directe aanleiding voor de actie, aldus de bronnen. De radicale boeren geven aan dat ze vinden dat ze met de rug tegen de muur staan en daarom naar deze acties moeten grijpen.

Dilemma voor de opruimers

De bedreigde bedrijven zijn gevestigd op het platteland en treden op als 'calamiteitenaannemers': "Zij komen het jaar rond in actie als er bijvoorbeeld ongevallen zijn, maar ook als er schade aan de weg is. We kunnen ze dan oproepen om te helpen", zegt Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder krijgt nu ook signalen van aannemers die uit zichzelf niet meer met de organisatie willen werken. Een aantal van hen geeft aan sympathie te hebben voor de boeren en ook achter hun standpunten te staan. En veel van hun klanten zijn bovendien boerenbedrijven.

De afspraken met het Rijk plaatsen hen voor een dilemma, zeggen de aannemers. De boeren en de overheid hebben tegengestelde belangen en de troep van de acties opruimen, werkt de boerenacties tegen, zo redeneren sympathisanten. "Meewerken is landverraad", klinkt het dan ook op Telegram.

Een tijdlijn van de boerenprotesten:

Van rechterlijke uitspraak tot grimmige protesten, tijdlijn van de stikstofcrisis

Rijkswaterstaat zegt dat het een groot netwerk heeft van aannemers, maar dat nu naar bedrijven elders in het land moet worden gezocht, die het werk wel willen uitvoeren. Dat komt volgens de organisatie nooit voor.

Levensgevaarlijke situaties

De politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en verschillende veiligheidsregio's lieten vanmiddag een verklaring uitgaan waarin ze oproepen te stoppen met acties die "levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers" opleveren. Omdat er zoveel verschillende materialen worden gedumpt, heeft Rijkswaterstaat veel tijd nodig om de wegen weer schoon te krijgen. Dat er ook asbest is achtergelaten, bemoeilijkt die opruimwerkzaamheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl