Aanvalslust 'meer dan een sprinter' Matthews beloond • Vingegaard weerstaat druk Pogacar
- Michael Matthews wint de 14de etappe in de Tour de France van Saint-Étienne naar Mende.
- Hij opent de finale met een vroege aanval en verslaat Bettiol op de loodzware slotklim.
- Pogacar zet Vingegaard onder druk vlak na de start en op de slotklim, maar de Deen geeft geen krimp.
- De Avondetappe, 21.25 uur op NPO1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app.
- Automatisch updates ontvangen op je telefoon? Klik dan op het belletje.
Believe!
We sluiten af met de winnaar van de dag. In 2016 (Revel) en in 2017 won Michael Matthews (Rodez en Romans-sur-Isère) al ritten in in de Tour de France, maar dat was telkens in de sprint van een uitgedund peloton. Deze Tour werd Matthews in zo'n sprint geklopt door Wout van Aert en Tadej Pogacar.
Dan moet je iets anders verzinnen. Vandaag won de Australiër door op 53 kilometer van de streep aan te vallen en niet op te geven op een veel te steile slotklim. Kwestie van geloof. Believe! Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Dag van morgen: 202,5 kilometer door de bakoven naar Carcassonne
Vandaag zagen we de ijsjes al rondgaan in het peloton en dat zal morgen zeker niet anders zijn. In de 202,5 kilometer van Rodez naar Carcassonne is de verwachting namelijk dat het kwik tegen de 40 graden zal lopen. Zaak dus om te koelen, meer te koelen en te blijven koelen tot aan de sprint aan de voet van de middeleeuwse vestingstad.
Of wordt het weer een dag voor vluchters. Met alle vermoeienissen van de afgelopen dagen is de kans op een succesvolle vlucht groot. Of zoals Wout van Aert het zei: "De laatste dagen zien we vaak dat de vluchters sterker zijn dan de achtervolgers. Dus misschien is het wel slim om morgen weer een keer mee te schuiven."
We zullen zien. De officiële start is zondag om 13.15 uur in Rodez, de aankomst in Carcassonne wordt verwacht rond 17.50 uur.
De Avondetappe, 21.25 uur op NPO 1 en de livestream
Natuurlijk kun je ook vanavond weer kijken naar De Avondetappe. Schakel in om 21.25 uur op NPO 1 of de livestream op NOS.nl. Te gast vanavond zijn geoloog Douwe van Hinsbergen, wielrenster Riejanne Markus en oud-wielrenner en commentator Stef Clement.
Riejanne Markus ken je natuurlijk van haar Nederlandse titel op de VAM-berg. Maar wist je ook dat ze ook buitengewoon vermakelijke vlogs (Tour de Rierie) maak(te). En een vriend heeft die bij de wereldtop hoort in het gravelbiken en alles weet van wielersokken?
Geschke sprokkelt weer wat bergpunten
Simon Geschke sprokkelde vandaag in de vlucht van de dag weer wat puntjes voor zijn bolletjestrui. Tot aan de Pyreneeën blijft het spannend, want Louis Meintjes en Neilson Powless zitten op het vinkentouw. In de top van het puntenklassement veranderde vandaag niets, dus die stand laten we achterwege.
Bekijk de samenvatting: twee koersen voor de prijs van één
Visbeek mag dromen van toptien met Meintjes: 'Zou weer een mijlpaal zijn voor onze ploeg'
Aike Visbeek, sportief manager van Intermarché-Wanty-Gobert, zag het plan om Louis Meintjes in de kopgroep te krijgen glansrijk slagen. De Zuid-Afrikaan stijgt naar plek zeven in het klassement.
Voor ploegleider Hayman is Tour al meer dan geslaagd
Hoe het is om op zo'n manier een etappe te winnen? "Geen idee", lacht Mathew Hayman. De ploegleider van BikeExchange won ooit Parijs-Roubaix, maar kwam nooit echt in de buurt bij een ritzege in de Tour. "Geweldig natuurlijk", zegt hij in het Nederlands, een erfenis van vele jaren in dienst van Rabobank. "Aan de voet van de klim dacht ik dat het niet genoeg was, maar hij heeft zoveel karakter."
Met twee ritzeges is de Tour van zijn ploeg allang geslaagd, maar misschien komt er nog wel wat bij. Zondag op weg naar Carcassonne met Dylan Groenewegen bijvoorbeeld. "Kijk eens naar die jongen", zegt Hayman als de sprinter komt aanrijden. "In de Dauphiné had hij het zwaar, maar nu...geen druppeltje zweet."
Geletruidrager Vingegaard slaat aanvallen soeverein af: 'Maakte klein foutje'
Jonas Vingegaard werd aan het begin van de dag even op het verkeerde been gezet door concurrent Tadej Pogacar, maar uiteindelijk sloeg hij alle aanvallen soeverein af. "Ik had verwacht dat hij bij elke mogelijkheid zou aanvallen", aldus de Deen. "Ik maakte een klein foutje door te ver van achteren te zitten en toen moest ik zelf het gat dichten. Dus dat deed ik,"
Van Aert was alert: 'Pogacar probeerde het, maar we hebben het opgelost'
Wout van Aert zat vanuit de start wel meteen in het wiel van Tadej Pogacar, toen die opeens hard doortrok. "Op zich weet je dat hij nergens naartoe rijdt, met nog 180 kilometer te gaan. Maar het was een aardige start, ja."
Morgen krijgt de groene trui misschien wel weer de kans om zelf voor een ritzege te gaan, al is een sprint allesbehalve zeker. "Misschien is het wel het beste om zelf mee te schuiven."
Ploegleider Maassen tevreden na heet dagje op de fiets: 'Verwacht scenario'
Kruijswijk kijkt terug op hete en zware werkdag: 'Dat was een lekker eerste uur'
Steven Kruijswijk was nog niet op zijn post toen Tadej Pogacar zijn eerste aanval plaatste. Daarna was vooral de hitte een tegenstander, tot zijn ploeg zelf het tempo opvoerde.
FINISH | Ewan op tijd binnen!
Ook Caleb Ewan is binnen op bijna 40 minuten van de winnaar. Maar ruim binnen de tijdslimiet (48.46)! En dat na een hele dag vlak voor de bezemwagen.
Pogacar over vroege aanval: 'Wilde ze een beetje nerveus maken'
Tadej Pogacar zette Jumbo-Visma vlak na de start al onder druk met een vroege aanval en ook op de slotklim probeerde hij de Deen uit het wiel te rijden. "Ik wilde ze een beetje nerveus maken", aldus Poga
Bekijk de strijd tussen Pogacar en Vingegaard op de Montée Jalabert
Groenewegen: 'Matthews was getergd na twee tweede plaatsen'
Terwijl Caleb Ewan nog moet binnen komen stond Dylan Groenewegen de media al monter te woord. "Matthews was zo getergd na twee tweede plaatsen, toen er twee keer te sterke tegenstanders waren. Ik voelde me niet zo goed als gisteren, maar hopelijk scherp genoeg om morgen te kunnen sprinten."
Mollema: 'Werd er keihard afgereden'
Bauke Mollema zat mee in de grote kopgroep, maar toen Matthews de finale opende moest hij niet veel later passen. Mollema, nuchter: "Hoe dat komt? Omdat ik er keihard werd afgereden."
Matthews: 'Wilde laten zien dat ik meer ben dan een sprinter'
Zijn vrouw, zijn dochter, zijn eergevoel en een rotgevoel over de mislukte rit van vrijdag. Dat motiveerde Michael Matthews om voor het eerst in vijf jaar weer een etappe te winnen in de Tour de France. "Ik wilde laten zien dat ik meer dan een sprinter ben", vertelde de Australiër, die op 53 kilometer zelf de finale opende en na een meeslepend duel met Alberto Bettiol de beste bleek in Mende.
"Ik heb die hele klim gedacht aan mijn dochter, die mij nooit heeft zien winnen in de Tour. En ik wilde ook wat goed maken na de rit van gisteren, toen we te laat begonnen met achtervolgen."
Bekijk het bloedstollende duel tussen Matthews en Bettiol
KLASSEMENT
Louis Meintjes stijgt met stip naar plek 7 (gedeeld met Gaudu) op slechts 0.09 van Nairo Quintana.
Toptien etappe
Pogacar tegen Matthews: 'What a ride aye!'
"Oh my god", horen we Tadej Pogacar zeggen tegen winnaar Mischael Matthews. "What a ride aye?"
FINISH | Pogacar en Vingegaard 19 seconden eerder dan Gaudu
Pogacar en Vingegaard komen samen binnen op 12.33 van winnaar Matthews.
Gaudu volgt op 12.51. Thomas en Quintana sprinten nog naar zijn wiel en verliezen hooguit een tel. Yates iets meer.
1 km | Pogacar en Vingegaard samen boven
Pogacar en Vingegaard zijn boven. Deze aanval heeft de Deen vakkundig afgeslagen.
2 km | Gaudu in aantocht, maar niet bij de gele trui
Pogacar zet nog een keer aan, maar rijdt Vingegaard niet uit het wiel.
Daarachter is Gaudu goed bezig, Hij komt bij Yates en Thomas en rijdt er zelfs van weg.
3 km | Pogacar kan Vingegaard niet lossen
Snel over naar de strijd om het klassement. Daar heeft Pogacar zijn mannen een leadout laten doen en gaat dan zelf. En alleen het geel van Vingegaard kan volgen. Op afstand volgen Yates en Thomas, de rest is verder achterop.
FINISH | Meintjes op 1.12
Louis Meintjes komt binnen op 1.12 van winnaar Matthews. Om in de gaten te houden voor het klassement.
FINISH | Matthews wint!
Hij ging op 53 km van de finish zelf in de aanval, sterft duizend doden op de slotklim, maar flikt het gewoon! Bettiol is tweede, Pinot derde.
1,5 km | Matthews alleen
Op het vliegveld keert Matthews terug bij Bettiol en gaat erop en erover. Fantastisch!
Maar, pas op, ook Soler en Pinot zijn in aantocht.
2,4 km | Bettiol gaat, maar Matthews bijt zich vast
Matthews bijt zich vast! Hij blijft op een meter of vijf hangen. Maar metertje voor metertje wordt het gaatje groter.
Als Matthews bij blijft, dan kan hij sprinten om de zege!
3 km | Bettiol erbij
Alberto Bettiol heeft de oversteek gemaakt naar Matthews en blijft nog even in het wiel.
Maar dat zal niet lang duren.
3,5 km | Matthews gaat weer!
Woods, Fuglsang, Kämna, Konrad, Urán, Bettiol en Pinot. Dat zijn de achtervolgers op de drie koplopers. En daar rijdt "sprinter" Michael Matthews zijn vluchtmaten uit het wiel!
4 km | Achtervolgers komen eraan!
Woods, Kämna en Pinot leiden de dans bij de achtervolgers. Ze hebben nu al bijna 0.20 eraf gereden!
5 km | Koplopers begonnen aan slotklim
Matthews, Großschartner en Sánchez gaan beginnen aan de Montée Jalabart.
Ze hebben 0.38 op de achtervolgers, waar Bauke Mollema zojuist wist terug te keren!
Powless offert zich nu op om het gat te dichten.
10 km | Meintjes houdt tempo erin
Louis Meintjes houdt het tempo erin bij de achtervolgers met het oog op zijn klassement.
Maar de drie koplopers Matthews, Großschartner en Sánchez loopt op: 0.39.
Peloton +13.48
12 km | Kron terug bij achtervolgers
Andreas Kron is toch weer bij de achtervolgende groep gekomen, die nu nog bestaat uit 13 man. Ze hebben 0.30 achterstand op Sánchez, Großschartner en Matthews. Mollema zit daar helaas niet bij.
De slotklim naar het vliegveld van Mende is niet ver weg meer trouwens.
16 km | Pidcock en Madouas lossen uit peloton
De achterdeur staat wijd open in het peloton en dat kost Tom Pidcock (achtste) en Valentin Madouas (veertiende) al de kop. Pogacar volgt nog makkelijk in het spoor van de Jumbo-trein. Maar het gaat nu wel zo hard dat de gele droom van Louis Meintjes weer uiteen spat.
19 km | Jumbo zet aan, peloton breekt!
Na Roglic is het nu Wout van Aert op kop van het peloton dat in rap tempo uitdunt tot een man of dertig. Voor Roglic zit het werk erop.
23 km | Ondertussen in het peloton
Ook het peloton moet nu toch echt wat gaan doen, want de achterstand op de koplopers is al 14.27 en dan komt zelfs het geel van Vingegaard in gevaar. En dus zien we nu Roglic op kop.
Hoog tijd, want twintig minuten geleden hield Luke Rowe zich nog met heel andere dingen bezig.
24 km | Lekke band Kron
Wat een pech voor de jonge Deen Andreas Kron! Hij heeft een lekke voorband en moet naar de kant van de weg. En met de snelheden van nu, kost hem dat de kans op een ritzege.
30 km | Wie zijn er nog over?
Wie hebben we nog over in de achtervolging op de koplopers Matthews, Kron, Großschartner (Bora) en Sánchez (Bahrain)? Meintjes, Pinot, Konrad en Kämna, Urán, Martínez, Fuglsang, Bettiol en Soler.
Oh wacht, Soler niet meer. De Spanjaard demarreert!
33 km | Mollema lost op klimmetje
Nee hoor, dit is niet de dag van Bauke Mollema. Op de Côte de la Fage (derde categorie) moet hij de groep met achtervolgers laten gaan. Ook voor Stefan Küng zit het werk erop, niet gek na zijn lange aanval van gisteren nog in de benen.
En intussen rijden de vier koplopers nog altijd 0.30 voor de rest.
37 km | Meintjes gaat slag slaan in klassement
Louis Meintjes rijdt nog rustig mee in de kopgroep, waar Küng nu het tempo bepaalt voor Pinot. Zijn voorsprong op de gele trui is ruim 12.50. En dat zou betekenen dat de Zuid-Afrikaan van Intermarché richting de vijfde plaats in het klassement zou gaan.
En dan te bedenken dat Meintjes ruim een week geleden nog te voet boven kwam op La Super Planche des Belles Filles.
42 km | EF probeert gat te dichten
Het zijn Neilson Powless en Alberto Bettiol die het gat proberen dicht te rijden voor Rigo Uran. En toch lukt het Franck Bonnamour om in zijn eentje weg te springen, maar hij wordt ook weer ingelopen.
Intussen laat Michael Matthews zijn achtervolgers bij zich komen. Vier man op kop dus nu: Matthews, Kron, Großschartner en Sánchez.
Kopgroep (4): Matthews (BikeExchange), Kron (Lotto-Soudal), Großschartner (Bora) en Sánchez (Bahrain)
Achtervolgers (19) +0.32: Mollema, Simmons (Trek), Meintjes (Intermarché), Powless, Urán, Bettiol (EF), Pinot, Küng (Groupama), Konrad, Kämna (Bora), Geschke (Cofidis), Martínez (Ineos), Neilands, Woods, Fuglsang (Israel), Soler (UAE), Mühlberger (Movistar), Bonnamour (B&B), Cosnefroy (AG2R).
Peloton +13.24
Groep-Ewan +23.12
46 km | Matthews met 0.11 op drie achtervolgers
Michael 'Bling' Matthews heeft 0.11 op drie achtervolgers: Kron, Großschartner en Sánchez. De rest van de kopgroep volgt op 0.33.
52 km | Aanval Matthews!
Michael Matthews is de volgende die demarreert! En achter de Australiër wordt geaarzeld.
Het is ook nog heel ver natuurlijk. Hij moet nog 21 kilometer glooiend omhoog, mag daarna 26 kilometer afdalen naar Mende en dan volgt nog die muur naar het vliegveld.
Pas op voor de oudjes van Israel
Het derde trio in de kopgroep rijdt voor Israel Premier Tech. En dat zijn niet de minsten: Jakob Fuglsang, oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en deze Tour bijvoorbeeld al mee met Wout van Aert in diens monstervlucht naar Longwy, kan voor een volgend Deens succes zorgen.
De Let Krists Neilands, een jonkie nog met zijn 27 jaar, is er vooral bij om zijn ploeggenoten te ondersteunen. De beste op papier op de steile slotklim is de Canadees Michael Woods. Dan is het wel te hopen dat hij de route goed in zijn hoofd heeft.
In 2019 ging Woods namelijk strijden met Bauke Mollema om de Japan Cup. In de laatste plaatselijke ronde zou de Canadees aan Mollema gevraagd hebben hoeveel rondes er nog gereden moest zijn en trok de conclusie dat er nog zeker een rondje gereden moest worden.
Vervolgens sprintte Mollema lachend naar de zege.
56 km | Simmons trekt door, Mollema kijkt tevreden toe
Is dit het begin van de strijd om de ritzege in de kopgroep? Simmons geeft alles, maar krijgt landgenoot Powless mee in zijn wiel.
En Mollema laat zich lekker meevoeren als de rest van de kopgroep het gat dichtrijdt.
58 km | Geschke beste van de mannen met baarden
De kopgroep is inmiddels boven op de top van de derde gecategoriseerde klim van de dag, de Côte de la Grandrieu. Simon Geschke pakt de twee puntjes, voor Quinn Simmons. En die trekt vervolgens door!
Het trio van EF Education: Powless, Bettiol en Urán
Ook EF Education en Israel Premier Tech is met drie man vertegenwoordigd en niet de minste. Neilson Powless, die afstamt van native Americans, brak vorig jaar door met de zege in de Clasica San Sebastian en liet zich deze Tour al heel veel zien, onder meer in de rit naar Alpe d'Huez.
De doorbraak van Alberto Bettiol was natuurlijk de zege in de Ronde van Vlaanderen van 2019. Deze Tour viel hij op door in de kasseienrit plotseling op kop te gaan rijden voor Tadej Pogacar. Daarmee voorkwam hij dat uitgerekend ploeggenoot Powless de gele trui overnam.
Was Bettiol toen maar tot staan gebracht, zoals hij op weg naar Megève moest stoppen vanwege een klimaatdemonstratie op de route.
Ook Rigoberto Urán is mee. Vooraf aangeduid als de kopman van de Amerikaanse ploeg, maar van een podium in Parijs zoals in 2017 hoeft hij niet meer te dromen. In eigen land is Urán een absolute superster. En een goede gastheer, zoals Tom Dumoulin, Koen Bouwman en Taco van der Hoorn deze winter mochten ervaren.
De derde Oostenrijker in de kopgroep
Vijf renners van Bora kwamen dus samen over de streep in het Oostenrijks kampioenschap. Dan wil jij vast weten hoeveelste Gregor Mühlberger, de derde Oostenrijker in de kopgroep, die dag werd. Nou, Mühlberger deed niet mee.
De 28-jarige renner, Oostenrijks kampioen in 2017, verliet Bora vorig jaar voor het Spaanse Movistar. Sindsdien heeft hij geen aansprekende resultaten meer geboekt. Daarvoor trouwens ook niet echt, al is een rit in de BinckBank Tour, Rund um Köln en twee ritten en de eindzege in de Roemeense Sibiu Tour ook weer niet niks.
72 km | Martelgang Ewan gaat voort
Op 19.13 van de kopgroep rijdt Caleb Ewan met zijn ploeggenoten Wellens, Frison en Janse van Rensburg. Het is een martelgang voor de de pocket rocket, die al vanaf de start voor de bezemwagen loopt te zwoegen.
Kämna, Konrad en Großschartner: drie koplopers van Bora
Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor de kopgroep uiteen gaat spatten en dus hebben we tijd om een paar koplopers wat extra onder de loep te nemen. De mannen van Bora-hansgrohe bijvoorbeeld. Over Lennard Kämna is deze Tour al veel geschreven. De Duitser werd een paar honderd meter onder de top van La Planche des Belles Filles pas ingelopen en greep op weg naar Megève net naast het geel: Tadej Pogacar hield precies 11 seconden over om de trui te behouden.
Het geel zal hij vandaag niet pakken, maar de ritzege wellicht wel. En dat zou loon naar werken zijn.
In de kopgroep heeft hij twee Oostenrijkse ploegmaten. Patrick Konrad won vorig jaar in zijn Oostenrijkse kampioenstrui de 16de etappe in de Pyreneeën.
Dit jaar wordt de Oostenrijkse kampioenstrui gedragen door Felix Großschartner, de derde man in de kopgroep namens Bora. Dat de Oostenrijkse titel binnen de gelederen van de Duitse ploeg zou blijven zat er dik in: liefst vijf mannen van Bora kwamen bij het kampioenschap gelijk over de streep.
Großschartner, net als Magnus Cort gezegend met een heerlijke snor, mocht winnen. En dat leverde mooie plaatjes op.
97 km | Meer dan tien minuten voorsprong, tijd voor een cola-ijsje
Met nog minder dan 100 kilometer te gaan is de kaap van 10 minuten voorsprong op het peloton geslecht door de 23 koplopers. Daarin zien we bijvoorbeeld Marc Soler likken aan een ijsje. Eerder zagen we speciaal geprepareerde Jumbo-ijsjes voor bijvoorbeeld Vingegaard, maar Soler opteert liever voor een cola-ijsje die je bij elke willekeurige supermarkt koopt.
Kopgroep (23): Mollema, Simmons (Trek), Meintjes (Intermarché), Powless, Urán, Bettiol (EF), L.L. Sánchez (Bahrain), Pinot, Küng (Groupama), Konrad, Kämna, Grossschartner (Bora), Geschke (Cofidis), Martínez (Ineos), Neilands, Woods, Fuglsang (Israel), Soler (UAE), Mühlberger (Movistar), Bonnamour (B&B), Matthews (BikeExchange), Kron (Lotto-Soudal), Cosnefroy (AG2R).
Peloton +10.02
Groep-Ewan +18.24
102 km | Kijk daar heb je Cummings!
De cameramotor blijft een tijdje naast de ploegleidersauto van Ineos hangen en dat heeft een reden. In die auto herkennen we namelijk Steve Cummings, de man van die fameuze zege in Mende in 2015.
Hij verschalkte toen Thibaut Pinot, die ook vandaag in de kopgroep zit en ongetwijfeld aast op revanche. Of steekt Dani Martínez - de pupil van Cummings in de kopgroep - daar een stokje voor?
De voorsprong van de kopgroep loopt inmiddels richting de tien minuten: 9.38.
107 km | We zijn in Le Puy-en-Velay, de stad van Mollema!
De koplopers komen zo in Le Puy-en-Velay en dat zal Bauke Mollema heerlijk in de oren klinken. Op deze plek boekte hij in 2017 zijn eerste ritzege in de Tour.
Hieronder deelden we die fameuze zege al, maar ach...we doen het gewoon nog een keer!
Meld je aan voor het Tourcafé in Beeld en Geluid!
Vanaf vandaag kun je de uitzending van Radio Tour de France met Henry Schut en Robbert Meeder zelf bijwonen. Van 16 tot en met 24 juli volg je de ontknoping van de Ronde van Frankrijk in Beeld en Geluid in Hilversum. Wil jij daarbij zijn? Meld je dan gratis aan via deze link!
114 km | Rust keert terug, Ewan nog niet
We zitten na een stromachtig begin even in een rustige fase van deze 14de etappe. De kopgroep loopt steeds verder uit en heeft al meer dan 8.30 op het peloton. Ruim acht minuten daar weer achter zit Caleb Ewan, inmiddels met steun van ploeggenoten Tim Wellens, Frederik Frison en Reinardt Janse van Rensburg.
Kopgroep (23): Mollema, Simmons (Trek), Meintjes (Intermarché), Powless, Urán, Bettiol (EF), L.L. Sánchez (Bahrain), Pinot, Küng (Groupama), Konrad, Kämna, Grossschartner (Bora), Geschke (Cofidis), Martínez (Ineos), Neilands, Woods, Fuglsang (Israel), Soler (UAE), Mühlberger (Movistar), Bonnamour (B&B), Matthews (BikeExchange), Kron (Lotto-Soudal), Cosnefroy (AG2R).
Peloton +8.27
Groep-Ewan +16.43
131 km | Meintjes op 15.46
De best geklasseerde koploper is Louis Meintjes, de nummer twee van Alpe d'Huez twee dagen geleden. De Zuid-Afrikaan van Intermarché staat op 15.46 van geletruidrager Jonas Vingegaard.
Verder valt op dat we drie sterke trio's zien van Bora, EF en Israel. Thibaut Pinot en Bauke Mollema hebben een ploegmaat bij zich. En wat is Marc Soler van plan? Is hij een vooruitgeschoven pion voor Pogacar?
De voorsprong van de kopgroep is inmiddels 7.00.
Wiebes voltooit hattrick in Ladies Tour
Lorena Wiebes heeft een hattrick aan de Vlaamse kust voltooid. In de Baloise Ladies Tour, waarin het vrouwenpeloton door Zeeland en Vlaanderen kronkelt, won de 23-jarige Nederlandse voor de derde keer op rij een rit.
Nadat Ellen van Dijk de proloog gewonnen had, was Wiebes - de leider in het algemeen klassement - de snelste in de eerste, tweede en het eerste deel van de derde etappe. Later vandaag volgt nog een tijdrit.
137 km | Tijd voor een ijsje
Nu pas komt ook het peloton bij de tussensprint op 6.44 van de kopgroep. Sprinten doen ze niet, wel ijsjes eten! Want het is verschrikkelijk heet in het Centraal Massief vandaag.
TUSSENSPRINT 141 km | Mollema raakt contact even kwijt
Michael Matthews komt als eerste van de kopgroep over de streep bij de tussensprint.
Dat doet er niet toe, maar wel zien we opnieuw breuken in de kopgroep. En nu ziet Mollema op de verkeerde plek! Ploegmaat Simmons helpt hem terug te keren.
148 km | Kopgroep is weg, Roglic is terug
De vlucht van de dag is gevormd, want 23 mannen zijn ervandoor. Daarbij Bauke Mollema!
De namen: Mollema, Simmons (Trek), Meintjes (Intermarché), Powless, Urán, Bettiol (EF), L.L. Sánchez (Bahrain), Pinot, Küng (Groupama), Konrad, Kämna, Grossschartner (Bora), Geschke (Cofidis), Martínez (Ineos), Neilands, Woods, Fuglsang (Israel), Soler (UAE), Mühlberger (Movistar), Bonnamour (B&B), Matthews (BikeExchange), Kron (Lotto-Soudal), Cosnefroy (AG2R).
De voorsprong is nu al 4.00 op het peloton, waar nu ook de groep-Roglic terugkeert.
153 km | Simmons klopt Geschke in bergsprint, kopgroep vormt zich
Op de top van de Côte de Châtaugnier (tweede categorie, 2,6 km à 7,3 procent) zien we een sprintje tussen Quinn Simmons en bolletjestruidrager Simon Geschke, gewonnen door de Amerikaan. En vlak daarna wordt eindelijk de vlucht van de dag gevormd.
Een man of dertig is ervandoor, met daarbij Bauke Mollema! Daarachter legt Jumbo-Visma het tempo stil.
Ondertussen op de slotklim in Mende: feu!
Terwijl we vuurwerk zien vanaf de start in Saint-Étienne, staat de slotklim in Mende in lichterlaaie. Sporza-verslaggever Christophe Vandegoor zag namelijk een uur geleden dat er een auto in brand staat op de Montée Jalabert. Inmiddels zou de brand alweer geblust zijn trouwens.
156 km | Vingegaard weer alleen
Het gaat weer snoeihard vandaag. We hebben al 46 kilometer afgelegd in de eerste 50 minuten van deze etappe en gaan beginnen aan de Côte de Châtaugnier (2,6 km à 7,3 procent). En wéér zien we Vingegaard alleen zitten. Dit keer zit de Deen wel voorin, maar zijn ploeggenoten Van Aert, Kruijswijk, Kuss en Laporte niet.
Vooraan is Franck Bonnamour (B&B) er trouwens vandoor gegaan.
160 km | Bahrain heeft plannen: nu Caruso
Aan de voorkant van het peloton zien we vooral Bahrain-renners in de aanval. Behalve Mohoric zagen we al Jan Tratnik. En nu is het Damiano Caruso, vorig jaar nog tweede in de Giro, die ervandoor snelt.
165 km | Balans opmaken
Het peloton bestaat nog uit een man of zestig, zeventig. Gele trui Vingegaard rijdt in het wiel van Van Aert en heeft ook Sepp Kuss en Steven Kruijswijk nog bij zich. Op Primoz Roglic hoeft hij voorlopig niet te rekenen, die rijdt met ploeggenoot Nathan Van Hooydonck op 1.49.
Tiesj Benoot zit daar nog verder achter. Het plan van Pogacar om de gele trui nu al te isoleren lijkt geslaagd! Hij heeft Soler, Majka, McNulty en Bjerg nog bij zich.
Terugkijken: Pogacar zet gele trui meteen onder druk
170 km | We dalen af en dan zien we...Mohoric!
Inmiddels loopt de weg naar beneden en dan herkennen we meteen de aerodynamische houding van Matej Mohoric. De Sloveense winnaar van Milaan-Sanremo heeft nog niet veel laten zien deze Tour, maar vandaag heeft hij plannen!
Overigens heeft Powless de twee bergpuntjes gepakt, Juul Jensen mag een puntje bijtellen.
175 km | Roglic op achterstand
Het grootste slachtoffer van de speldenprik van Pogacar is zijn landgenoot Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo rijdt op meer dan een minuut achter de groep met favorieten, die inmiddels alle koplopers heeft achterhaald. Wat een begin van deze rit!
178 km | Ewan nu al voor de bezemwagen
Op deze eerste klim zien we meteen overal renners aanvallen en lossen. Zometeen zullen we de balans opmaken, maar we kunnen zeggen dat er twee man op kop rijden: Neilson Powless en Chris Juul Jensen.
Achteraan het peloton zagen we Caleb Ewan meteen lossen. Inmiddels rijdt hij in zijn eentje voor de bezemwagen op 2.46. Komt er een abandon aan?
183 km | Wat is dat nu? Pogacar trekt door op eerste klim!
Wat is dat nu? Tadej Pogacar trekt zelf hard door op die eerste klim en meteen breekt het peloton. Wout van Aert gaat mee, maar Vingegaard moet zelf een extra inspanning doen om terug te keren in het wiel. Dat lukt, maar de rest van zijn ploeg moet meteen passen!
186 km | Ook Van Baarle is mee
Naast Mollema herkennen we ook Dylan van Baarle in de grote kopgroep. Ze hebben 0.23 op het peloton en beginnen zo al aan de eerste klim van derde categorie van deze dag: de côte de Saint-Just-Malmont 97,7 km à 3.9 procent).
191 km | Grote groep weg vanuit de start
De eerste aanvaller van de dag is Alexis Gougeard van B&B. Hij krijgt een man of twintig mee. dat lijkt wat veel om zomaar een vrijgeleide te krijgen. Maar Mollema is mee!
Départ reél | Daar gaan we!
Met Bauke Mollema op de eerste rij zijn de renners door kilometer 0 gereden! het spektakel kan beginnen!
Départ fictif | Renners vertrokken
Het startsein is gegeven voor de 14de etappe in de Tour de France. Eerst rijden de renners nog een kleine 10 kilometer geneutraliseerd door Saint-Étienne. Daarna zal het ongetwijfeld aanvallen regenen in de eerste officiële kilometers.
Die officiële start is trouwens rond 12.30 uur.
Wat is Sénéchal van plan?
Een opvallend beeld op de smoorhete parkeerplaats voor de start in Saint-Étienne. Frans kampioen Florian Sénéchal rijdt zich (in de schaduw van de bus weliswaar) warm op de rollers. Sénéchal heeft plannen voor vandaag!
Van Baarle trekt lessen van ploegleider Cummings: 'Niet remmen in de laatste bochten'
Hieronder in dit liveblog schreven we al over de bijzondere zege van de Engelsman Steve Cummings in Mende in 2015. Tegenwoordig is Cummings ploegleider van Dylan van Baarle bij Ineos. "Ik kan me die dag nog goed herinneren, dat was een fantastische overwinning. Maar Steve loopt er niet echt mee te koop. Wij pesten hem er wel mee. Zo hebben we hem vanochtend nog gedwongen om de beelden van die etappe te laten zien."
Welke lessen heeft Cummings Van Baarle meegegeven? "Niet remmen in die laatste bochten. Dat was het."
Ploegleider Maassen rekent op aanval Pogacar
Voor Jumbo-Visma verloopt de Tour de France - op die kasseirit na dan - volgens een gedroomd scenario. Maar vandaag is een dag waarop Tadej Pogacar iets van zijn 2.22 achterstand op Jonas Vingegaard zal willen afknabbelen. Daar gaat ploegleider Frans Maassen wel vanuit tenminste.
Herboren Jungels mikt op vlucht (en misschien ook wel het klassement)
In 2015 zat Bob Jungels in de kopgroep naar Mende, maar kon uiteindelijk niet mee met Thibaut Pinot, Romain Bardet en de uiteindelijke winnaar Steve Cummings. Vandaag zou hij weer in de aanval willen. En dat is een prachtig teken, gezien de moeilijke tijd die de Luxemburger achter de rug heeft.
Mede door operaties aan vernauwde liesslagaders was de voormalig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik lange tijd geen schim van zichzelf. Maar nu is hij terug met al een fraaie ritzege in Châtel op zak. Kan hij vandaag weer meestreden om de ritzege? Of denkt hij aan het klassement, waarin hij gewoon 16de staat? Of kan het misschien allebei?
BikeExchange heeft iets goed te maken
Dylan Groenewegen liet gisteren op weg naar Saint-Étienne misschien wel een gouden kans liggen op een tweede ritzege deze Tour de France. Zijn ploeg wachtte te lang met op kop rijden en vervolgend was het verschil met de kopgroep veel te groot.
Vandaag ziet de Australische formatie een nieuwe kans. Niet voor Groenewegen, maar misschien wel voor Nick Schultz. Die werd op het vliegveld van Megève immers met banddikte geklopt door Magnus Cort. Schrijf Schultz maar op.
2018: Fraile wint, maar Roglic maakt indruk
De laatste keer dat de Tour Mende aandeed, zou kunnen gelden als een waarschuwing voor vandaag. In 2018 werd het peloton namelijk in waaiers getrokken, met klassementsmannen als Romain Bardet, Primoz Roglic en Mikel Landa op achterstand.
Uiteindelijk kregen we weer twee koersen voor de prijs van een. In een bloedstollend gevecht hield Omar Fraile Jasper Stuyven van de ritzege. En bij de favorieten was het Roglic die een bommetje gooide.
2015: De wonderlijke zege van Cummings en de tranen van zijn ploegleider
Wie alle hindernissen onderweg weet te omzeilen moet nog genoeg over hebben op de Montée Jalabert. En vooral ook niet te veel pokeren. Dat deden de Franse chouchous Thibaut Pinot en Romain Bardet in 2015 wel.
Steve Cummings dook op als een duveltje uit een doosje en verschalkte de twee Fransen op onnavolgbare wijze. Voor de destijds 34-jarige Brit was het met afstand zijn grootste zege uit zijn loopbaan. Voor zijn ploeg, het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka was het de eerste zege op het hoogste niveau. En dat nog wel op Mandela Day.
Voor ploegleider Michel Cornelisse was het allemaal iets te veel die dag. Zelfs uren na de zege van Cummings vertelde hij snikkend hoe intens gelukkig ze waren met de overwinning. En dat leverde prachtige beelden op.
Tegenwoordig is Cummings trouwens collega van Cornelisse als ploegleider. Cummings zit deze Tour in de volgauto van Ineos, Cornelisse bij Alpecin-Deceuninck. Wellicht spreken we ze nog vanochtend...
1995: Jalabert wint bij primeur in Mende
Dat Laurent Jalabert naamgever is van de slotklim naar het vliegveld in Mende komt door zijn zege in 1995. Voor het eerst was de klim opgenomen in het parcours van de Tour de France. Jalabert schakelde zijn hele Once-ploeg in voor de vlucht van de dag en maakte het in zijn groene trui af.
Zou Wout van Aert dat ook kunnen, misschien?
Later dat jaar won Jalabert de Vuelta en dacht heel Frankrijk dat hij de volgende Franse Tourwinnaar zou worden. Zover kwam het niet. In 2018 legde Herman van der Zandt uit waarom.
16 juli 2017: Mollema wint eerste Tourrit in Le Puy-en Velay
Ook vandaag zou de wind weleens een grote rol kunnen spelen, zeker op de plateaus rond Le Puy-en-Velay. Die plek kennen we natuurlijk van de eerste ritzege van Bauke Mollema na een lange solo. Zaterdag probeerde hij al mee te schuiven in de vlucht, maar vandaag zou op papier nog meer op zijn lijf geschreven zijn.
Even nagenieten van dit fraaie staaltje mollemalen? Dat kan natuurlijk, met commentaar van de meester zelf!
Waarheen leidt de weg?
Vandaag zal er zeker geen sprinter winnen. In de 195 kilometer van Saint-Étienne naar Mende wemelt het van de korte en venijnige klimmetjes, met ongetwijfeld de slotklim naar het vliegveld van Mende (3 km à 10,2 procent) als scherprechter.
Die steile slotklim heet officieel Côte de la Croix Neuve, maar staat in wielerkringen bekend als de Montée Jalabert. Dat heeft alles te maken met de eerste keer dat de finishplaats in het parcours werd opgenomen in 1995. De winnaar toen? Je raadt het vast.
Klassement en truien
Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
Groene trui: Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Bolletjestrui: Simon Geschke (Cofidis)
Witte trui: Tadej Pogacar (UAE)
Ploegenklassement: Ineos
Vervolg van de Tour de Danemark?
De kans dat een aanvaller vandaag in Mende met de bloemen zal staan is groot. Maar het verleden bewijst ook dat de echte klimmers en klassementsrenners hun kans kunnen grijpen op de steile slotklim. Een man weet al hoe het is om te winnen op een vliegveld.
Dinsdag zegevierde Magnus Cort immers op de landingsbaan van Megève. Maar toen was de aanloop wel een stuk minder steil.
Een dag later sloeg Jonas Vingegaard zijn slag in een van de meest memorabele etappes in de recente geschiedenis van de Tour de France. De Deen van Jumbo-Visma pakte zijn eerste ritzege in de Tour en nam een flink voorschot op een mogelijke eindzege in Parijs.
Maar vandaag is wel een dag waarop Tadej Pogacar iets van zijn achterstand zal willen afknabbelen. Opletten dus.
En gisteren was het de beurt aan Mads Pedersen. De wereldkampioen van Yorkshire was de eerste aanvaller in de 13de etappe en 188 kilometer later reed hij met de armen in de lucht over de streep in Saint-Étienne.
Wat een Tour is dit aan het worden voor de Denen!
Bienvenue de Saint-Étienne
Je hebt geen bergen van de buitencategorie of een reeks aan slecht liggende kasseistroken nodig voor een middag koers om de vingers bij af te likken. Een etappe als vandaag van Saint-Étienne naar Mende staat garant voor koersspektakel.
Na een hele dag op en af en stukken hoogvlakte waar de wind vrij spel heeft zal de steile slotklim naar het regionale vliegveld van Mende daar zeker voor zorgen. De officiële start is om 12.30 uur, aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.
Het wordt heet vandaag, heel heet!