TikTok
NOS Nieuws

TikTok stelt gerichte reclame uit, waakhond onderzoekt misbruik privacy

Socialemediabedrijf Tiktok heeft op het laatste moment wijzingen in het privacybeleid uitgesteld die het mogelijk zouden maken om individuele gebruikers gerichte reclame aan te bieden. Europese toezichthouders maakten zich zorgen over de privacy van gebruikers en onderzoeken nu of het van oorsprong Chinese techbedrijf zich wel aan de regels voor datagebruik houdt die gelden in de Europese Unie.

De toezichthouder van Italië sloeg alarm nadat TikTok eerder aan zijn gebruikers kenbaar had gemaakt dat het vanaf 13 juli gerichte reclames zou gaan sturen. TikTok had vooraf geen toestemming gevraagd aan gebruikers voor het gebruik van gegevens die op hun telefoon staan opgeslagen.

De Italiaanse waakhond waarschuwde daarop de Ierse toezichthouder dat TikTok mogelijk EU-regels zou overtreden. De Ierse Data Protection Commission (DPC) is de leidende toezichthouder van de EU, omdat de meeste techbedrijven daar hun Europese hoofdvestiging hebben, ook TikTok. De DPC begon een onderzoek.

Na contact met de DPC heeft TikTok besloten om de gerichte reclame uit te stellen, zegt een woordvoerder van de toezichthouder. De DPC heeft de kwestie aangekaart bij andere toezichthouders op het gebied van gegevensbescherming van de 27 EU-lidstaten. Bedrijven die de privacyregels van de EU overtreden kunnen een boete krijgen tot 4 procent van de wereldwijde omzet.

Beste app-ervaring

TikTok bevestigt dat het wijzigingen in het beleid heeft uitgesteld, maar het staat nog steeds achter het plan om gerichte reclame aan te bieden. "Wij zijn ervan overtuigd dat gepersonaliseerde reclames onze gemeenschap de beste app-ervaring biedt. We volgen daarmee wat gebruikelijk is in deze sector", zegt een woordvoerder. Het bedrijf gaat praten met toezichthouders en andere betrokken partijen.

De DPC onderzoekt nog twee andere zaken tegen TikTok. Een gaat over de verwerking van privacygegevens van kinderen, een groep die veel gebruik maakt van het platform. Het andere onderzoek gaat over het versturen van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers naar China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl