Kabinet gaat risicogroepen vaccineren tegen apenpokkenvirus
Het kabinet gaat zo snel mogelijk beginnen met de vaccinatie van risicogroepen voor het apenpokkenvirus. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
In eerste instantie gaat het 2000 mensen uit de hiv-PrEP-groep in Amsterdam, de vaccinatie van een bredere groep wordt gelijktijdig voorbereid. In totaal komen zo'n 32.000 mensen in aanmerking voor het vaccin.
Kuipers volgt hiermee het advies van een groep experts en het RIVM. Mensen uit de risicogroep krijgen twee doses aangeboden, tussen de twee prikken moeten vier weken zitten. De GGD zal een zogenoemd off-label vaccin gebruiken. Dat is een vaccin dat niet voor de bestrijding van apenpokken is gemaakt, maar er wel tegen werkt.
Nieuwsuur schreef gisteren dat experts de overheid aanraden om deze groep te vaccineren omdat het virus zich vooral verspreidt onder mannen die veel wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Dit is ook de groep die veelal het hiv-PrEP-medicijn gebruikt of op de wachtlijst hiervoor staat. Het hiv-PrEP-medicijn kan een hiv-besmetting voorkomen.
De reden dat het kabinet in Amsterdam met de vaccinatiecampagne begint, is dat daar relatief veel apenpokkenbesmettingen zijn geconstateerd en dat daar een grote populatie van de hiv-PrEP-groep woont.
'Pride kan gewoon doorgaan'
De apenpokken-uitbraak is geen reden om de Pride in Amsterdam te annuleren, zei bijzonder hoogleraar huidinfecties Henry de Vries in NOS Met het Oog op Morgen. Onder anderen oud-RIVM-baas Roel Coutinho had de vraag opgeworpen of zo'n massaal homo-evenement wel verantwoord is.
Volgens De Vries hoeft de Pride, die eind deze maand begint, helemaal niet tot meer infecties te leiden. "Seks vindt het hele jaar door plaats", zegt hij. In het verleden leidde de Pride volgens hem ook niet tot meer soa-infecties.
"Het is veel beter om dit soort evenementen te gebruiken om mensen te informeren over deze uitbraak. Hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Dat is veel effectiever dan te zeggen: dit gaat niet door en daarmee hebben we de uitbraak ingedamd. Zo werkt het niet."
De Vries pleit ervoor om de naam apenpokken niet meer te gebruiken omdat die zich leent voor allerlei racistische toespelingen. De naam is bovendien niet logisch, omdat het virus zich meer via knaagdieren verspreidt dan via apen. Het zou volgens hem beter zijn de medische naam MPXV te gebruiken.
Hoewel het apenpokkenvirus momenteel in Europa vooral mensen besmet die in de hiv-PrEP-groep vallen, kan iedereen het virus oplopen. Besmetting gebeurt vooral via lichaamsvocht door huid-op-huidcontact, maar het kan ook zonder seks, bijvoorbeeld via beddengoed.
7000 besmettingen
Wereldwijd zijn er zo'n 7000 besmettingen met het apenpokkenvirus. In Nederland is het virus bij 402 mensen vastgesteld, blijkt uit de meest recente cijfers. Het ziekteverloop is over het algemeen mild, er zijn in Nederland nog geen mensen vanwege een besmetting met het apenpokkenvirus opgenomen in het ziekenhuis.
Dit is wat we weten over apenpokken: