Senator Ron Wyden zet zich langer in voor transgender en non-binaire personen
NOS Nieuws

Amerikanen kunnen vanaf 2024 genderneutraal vliegen

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bieden passagiers vanaf eind 2024 de mogelijkheid genderneutrale tickets te kopen. Ze passen daarvoor hun computersystemen aan. Op de genderneutrale tickets komt bij geslacht een X te staan.

De luchtvaartgroep Airlines for America, met daarin onder andere American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines en Southwest Airlines, hebben dit beloofd in een brief aan senator Ron Wyden uit Oregon, een Democraat die zich al langer inzet voor de rechten van transgender en non-binaire personen. Wyden bedankt in een brief de luchtvaartmaatschappijen voor hun "betekenisvolle stap".

United en American Airlines bieden op binnenlandse vluchten al X-gendertickets aan, maar andere luchtvaartmaatschappijen hadden hun boekingssystemen nog niet aangepast.

Rijbewijs en paspoort

Oregon was in 2017 de eerste staat waar automobilisten een genderneutraal rijbewijs konden krijgen. Inmiddels bieden 21 staten de mogelijkheid aan van een genderneutrale identiteitskaart. Sinds 11 maart kunnen Amerikanen ook een genderneutraal paspoort krijgen. Het paspoort wordt uitgegeven door de federale overheid.

In Nederland hebben enkele mensen na tussenkomst van de rechter een X in hun paspoort gekregen. Hierover is in Nederland echter niets wettelijk geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl