liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Lampaert stunt met zege in tijdrit: 'Ben maar een boerenzoon' • Pogacar deelt eerste tik uit

  • De 109de editie van de Tour de France begint met een individuele tijdrit
  • Etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen (13,2 km)
  • Yves Lampaert is 0.04 sneller dan Wout van Aert en wint.
  • Mathieu van der Poel is vijfde op 0.12, Bauke Mollema negende op 0.16.
  • Tadej Pogacar pakt 0.08 op Jonas Vingegaard en 0.09 op Primoz Roglic.
  • Live updates ontvangen van dit liveblog op je telefoon? Klik dan op het belletje hierboven.
liveblog gesloten

À demain!

We besluiten dit blog met een van de beelden van de dag. We gaan ervan uit dat geen van de renners de nacht in de cel zal moeten doorbrengen, maar zekerheid daarover hebben we morgen pas. Detail: een van de weinige renners die wel met deze sponsorhelm kon rijden, maar dat niet deed...winnaar Yves Lampaert.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Morgen weer een kans voor de Wolfpack: waaiers en/of sprinten

Over de tweede etappe van Roskilde naar Nyborg wordt al maanden gesproken als de potentiële waaierrit van deze Tour. Niet in de minste plaats vanwege de Grote Beltbrug, een brug van bijna 20 kilometer die Funen met Seeland verbindt.

De wind zal er zijn, maar waarschijnlijk vanuit de verkeerde richting. Voor waaiers is een stevige bries schuin in de rug nodig en deze etappe zal de wind vooral schuin van voren blazen. Maar zoals we vandaag hebben gezien, het Deense weer is best veranderlijk.

Hoe dan ook, de kans dat Fabio Jakobsen morgen om de zege mag sprinten is levensgroot. Of het nu om waaiers gaat of een rustige aanloop, er zijn niet veel betere ploegen voor dat werk dan QuickStep. De officiële start is om 12.35, aankomst wordt verwacht rond 17.00 uur.

Het profiel van de tweede etappe van de Tour

Op de foto met de baas

Yves Lampaert is altijd een poulain geweest van zijn streekgenoot en teambaas Patrick Lefevere. Maar Lefevere is ook gewoon een zakenman en dus liet hij Lampaert de laatste weken weten dat een nieuw contract toch echt geen vanzelfsprekendheid was.

We vermoeden dat die verlenging er wel zal komen na vandaag. Proficiat Yves!

De Avondetappe: 22.03 uur met o.a. Sven Kramer

Voor we afsluiten verwijzen we je graag naar de eerste Avondetappe van dit jaar. Dione de Graaff ontvang aan tafel in het Deense Dragor niemand minder dan Sven Kramer, Thijs Zonneveld en Marcel Kittel. En Herman van der Zandt gaat op zoek naar etappewinnaar Yves Lampaert.

Schakel iets na 22.00 uur in op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

Pogacar deelt meteen tik uit aan concurrentie

Van alle klassementsrenners was Tadej Pogacar wederom de beste. Twee jaar geleden bewees hij zijn tijdritcapaciteiten op La Planche des Belles Filles, waar hij landgenoot Primoz Roglic het geel afsnoepte. Vorig jaar won hij in de eerste week meteen een lange tijdrit in de Tour. En nu deelde hij weer een tik uit aan zijn concurrenten.

Pogacar werd derde achter Lampaert en Van Aert en was acht seconde sneller dan Jonas Vingegaard. De rest staat nog verder achter. "Dit was een perfecte dag. Ik heb geen risico's genomen en superblij met dit resultaat. Ik was een beetje bezorgd vanwege de regen en de gladheid. Maar in de eerste bocht zag ik dat het eigenlijk wel meeviel. En toen ben ik gewoon van bocht naar bocht gegaan. Dit is een goede start."

Pogacar begint jacht op derde Tourzege prima: 'Geen risico's genomen, superblij met resultaat'

Jakobsen genoot en heeft vizier al op morgen: 'Wat wil je nog meer in de Tour?'

Vandaag was de dag van Yves Lampaert. Morgen en overmorgen zal hij zich in dienst stellen van Fabio Jakobsen, normaal gesproken. Jakobsen zelf genoot van zijn debuut in de Tour, ondanks de regen. "Het blijft gaaf", vertelde Jakobsen na zijn rit, voordat zijn ploeggenoot Lampaert de snelste tijd reed.

"Ik heb ook geen hekel aan de regen. Het was glad, maar dat was voor iedereen hetzelfde. Vooral op de zebrapadstrepen voelde je 'm glijden. Af en toe was er ook wat sop op de weg, want het is natuurlijk een drukke stad. En ik ben bijna voor Vlasov gebleven, die zat een minuut achter mij en kwam me op het einde voorbij gesprint. Ik heb mijn vizier natuurlijk gericht op morgen en overmorgen. Ik heb ervan genoten, wat wil je nog meer in de Tour?".

Jakobsen laat Tourdebuut niet verpesten door regen in Kopenhagen: 'Blijft gaaf'

Uitslag Nederlanders

Uitslag Nederlanders etappe 1

1. Yves Lampaert (QuickStep, Bel) 15.17,76
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +0.12
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0.16
39. Nils Eekhoff (DSM) +0.47
41. Martijn Tusveld (DSM) +0.48
85. Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) +1.02
120. Danny van Poppel (Bora-hansgrohe) +1.23
124. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.25
139. Fabio Jakobsen (Quickstep-Alphavinyl) +1.32
144. Dylan van Baarle (Ineos) +1.34
170. Dylan Groenewegen (BikeExchange) +2.11

Kruijswijk gevallen (zonder erg)

Niet alleen Christophe Laporte, maar ook Steven Kruijswijk is gevallen tijdens de tijdrit. Zijn ploeg Jumbo-Visma meldt dat het met de gevolgen wel meevalt.

Klassement

De toptien van het algemeen klassement na de eerste etappe in de Tour de France.

Toptien etappe

De toptien van de eerste etappe in de Tour de France 2022.

Emotionele Lampaert: 'Ik ben maar een boerenzoon uit België'

"Mijn hoofd spat uit elkaar", vertelde Lampaert in tranen in het flashinterview. "Ik wist dat ik in goede vorm stak, maar om een etappe te winnen in de Tour. De proloog nog wel. Om Van Aert, Van der Poel, Ganna te kloppen. Ik ben maar gewoon een boerenzoon uit België."

"De wegen waren nog net zo nat voor mij als voor de anderen, de gaten zaten nog vol met water. Maandag zal ik mijn vriendin en kindje weer zien, dan zal ik het wel beseffen. Op het podium zal ik ook aan mijn beste vriend Tim Declercq denken, die thuis zit vanwege covid."

Het ongeloof bij Yves Lampaert na zijn zege in de openingstijdrit van de Tour.

YVES LAMPAERT WINT DE OPENINGSTIJDRIT IN DE TOUR

Marc Soler komt lang niet in de buurt van de tijd van Lampaert. En dus is de West-Vlaamse boerenzoon - groot liefhebber van de tractors van John Deere - winnaar van de tijdrit.

De Belg van QuickStep is ook de eerste geletruidrager! Greg Van Avermaet was in 2017 de laatste Belgische geletruidrager.

Pidcock snel, maar niet snel genoeg

Pidcock is binnen als 15de op 0.23 van Lampaert en daarmee plaatst hij zich precies tussen zijn kopmannen Yates en Thomas in.

Ook Nils Eekhoff heeft trouwens een verdienstelijke tijdrit gereden. Hij reed de 38ste tijd voorlopig op 0.46 van Lampaert. Daarmee is hij een kleine seconde sneller dan ploegmaat Martijn Tusveld. Bragging rights voor Eekhoff dus.

Kan Pidcock Lampaert nog bedreigen?

Tom Pidcock zat bij het tussenpunt nog in de buurt van Lampaert (+0.06), maar inmiddels is dat al meer dan tien seconden. De getalenteerde Brit zal hem dus niet bedreigen.

Matige tijd Loetsenko

Loetsenko eindigt op 44 seconden van Lampaert en dat is geen prestatie die duidt op een podium over drie weken.

Ook Honoré glijdt onderuit

De dag begon met een valpartij van Stefan Bissegger en eindigt met een valpartij van Mikkel Honoré.

Soler sluit de rijen

En daar is Marc Soler. De ietwat recalcitrante klimmer van UAE sluit vandaag de rijen. Hij is de laatste op het parcours. Voor hem gingen Nathan Van Hooydonck (Jumbo) en Tom Pidcock (Ineos) van start.

Publiek schreeuwt laatste Denen vooruit

Mikkel Honoré (QuickStep) is de laatste Deen op het parcours vandaag. Jakob Fuglsang is 16.12 minuten lang keihard toegejuicht en geeft dus bijna een minuut toe op Lampaert.

Vingegaard en Roglic tevreden ondanks tijdverlies

Vingegaard en Roglic rijden even snel, maar geven toe op Pogacar: 'Toch tevreden'

Wat kan Loetsenko?

Even opletten: Aleksej Loetsenko, de kopman van Astana, had een grote mond aan het begin van het jaar, repte over het Tourpodium en verviekl daarna mede door pech in vergetelheid. Wat kan hij in Kopenhagen?

Interessant: Yates klopt medekopmannen Thomas en Martinez

Het was een beetje aan onze aandacht ontschoten, maar Adam Yates is in deze tijdrit de snelste van de drie kopmannen van Ineos. Het verschil met Geraint Thomas is 2 seconden. Colombiaans tijdritkampioen Martinez is zelfs 21 seconden langzamer dan Yates.

Adam Yates reed snaller dan zijn twee medekopmannen in de openingstijdrit.

Van Aert sportief: 'Zijn weg was ook nat, toch gewoon vijf seconden sneller'

Natuurlijk was Wout van Aert ontgoocheld dat hij de tijdrit niet zal winnen. Maar toch voelde de Belg ook tevredenheid. "Ik heb een goede tijdrit gereden", aldus Van Aert. "Maar Lampaert was gewoon vijf seconden sneller, dat is geen klein verschil. En volgens mij lagen de wegen bij hem ook nog nat, dus ik denk niet dat dat het verschil heeft gemaakt."

Van Aert ziet tijdritzege aan z'n neus voorbij gaan: 'Morgen gaan we er opnieuw voor'

Eindtijden Nederlanders

Openingstijdrit (13,2 km)

1. Yves Lampaert (QuickStep, Bel) 15.17,76
5. Mathieu van der Poel +0.12
9. Bauke Mollema +0.16
33. Martijn Tusveld +0.33
66. Taco van der Hoorn +1.02
91. Steven Kruijswijk +1.24
100. Fabio Jakobsen +1.31
105. Dylan van Baarle +1.34
124. Dylan Groenewegen +2.10
18.29 uur Danny van Poppel (Bora-hansgrohe)
18.44 uur Nils Eekhoff (DSM)

Tussenstand tijdrit

Topvijf voorlopig

1. Yves Lampaert 15,17
2. Wout van Aert +0.04
3. Tadej Pogacar +0.07
4. Filippo Ganna +0.10
5. Mathieu van der Poel +0.12

De gram van Lampaert

Natuurlijk is Yves Lampaert een erkend tijdrijder, maar dit had niemand voorspeld. En dat nog wel nadat hij de hele wielerwereld over zich heen had gekregen door een onsportieve actie in de Ronde van België. Daar zorgde hij ervoor dat Tim Wellens geen bonificaties kon grijpen bij de tussensprints.

Later werd hij voor zijn acties gediskwalificeerd, maar dat maakte voor de eindzege van ploeggenoot Mauro Schmid niets uit.

Vandaag gooit Lampaert alle gram van zich af.

Lampaert verrast in openingstijdrit Tour en is sneller dan Van Aert

Wie krijgen we nog?

In dit liveblog riepen we Van Aert al ongeveer uit als winnaar. Maar Lampaert steekt daar een stokje voor. Laten we dan toch maar wat voorzichtiger zijn en snel kijken wie er nog meer zouden kunnen profiteren van verbeterende omstandigheden.

Wat kan Tom Pidcock bijvoorbeeld? Jonathan Castroviejo? Of blijkt Aleksej Loetsenko toch slimmer dan alle anderen? We zullen zien...

Lampaert stunt en rijdt Van Aert uit hotseat!

Yves Lampaert rijdt Wout van Aert uit de hotseat! Lampaert is (op iets drogere wegen wellicht) liefst 0.05 sneller dan zijn landgenoot. Wat een stunt!

Yves Lampaert onderweg in de tijdrit.

Kan Lampaert nog Van Aert bedreigen?

Wacht eens even! Yves Lampaert is met nog een kleine drie kilometer te gaan 0.05 sneller dan Van Aert. De weg wordt wellicht wat droger, maar dit zou toch een grote verrassing zijn!

Kruijswijk onderweg

Ook Steven Kruijswijk is bezig aan zijn openingstijdrit. Voor hem zal het vooral zaak zijn om overeind te blijven, zijn taken liggen straks in de bergen. Ook Dylan van Baarle is bezig aan zijn tijdrit, zonder risico's te nemen. Hij hoort bij de langzaamste van het veld.

Steven Kruijswijk onderweg in zijn openingstijdrit in Kopenhagen.

De drie snelsten in bijna nog geen twee minuten

Ganna is snelste, Van Aert nog sneller en Pogacar deelt tik uit aan concurrenten

Pechvogel Laporte aan de finish

Pechvogel Christophe Laporte is aan de finish en geeft 0.30 toe op Van Aert. Gezien zijn valpartij is dat niet eens zo slecht.

Jumbo-helper Laporte klokt de snelste tijd halfweg, maar gaat dan onderuit

Laporte valt op weg naar snelste tijd

Christophe Laporte heeft bij het meetpunt de snelste tussentijd, maar komt ten val. Wat een pech voor de Fransman van Jumbo-Visma.

Christophe Laporte was de snelste bij het tussenpunt, maar gaat vervolgens onderuit.

Denen Cort en Asgreen redden het niet

De wegen lijken wat droger te worden, maar wie nu Van Aert nog van het geel kan houden zorgt voor een enorme verrassing. Magnus Cort op een goede dag zou het misschien kunnen, maar redt het niet.

En Kasper Asgreen haalt het ook niet.

Tussenstand

De toptien na 69 van 176 renners

Tweede tijd Pogacar, deelt tik uit aan concurrentie

En ook Pogacar rijdt een uitstekende tijdrit! Hij is zelfs sneller dan Ganna en noteert de tweede tijd op 0.02 van Van Aert!

Daarmee pakt hij nu al 0.08 op Roglic en Vingegaard.

Nog snellere tijd Van Aert!

Wout van Aert snoept nog ruim 0.05 van de toptijd van Ganna af! Van Aert noteert 15.22,31, een tijd die waarschijnlijk niet meer geklopt zal worden!

Snelste tijd Ganna!

Filippo Ganna heeft een sterk tweede deel egreden en is 0.02 sneller dan Van der Poel. Ganna mag naar de hotseat, maar nu komt Van Aert!

Cattaneo fractie sneller dan Vlasov

De strijd om de snelste muts gaat misschien wel naar Mattia Cattaneo. De Italiaan, die misschien wel een klassement moet gaan rijden voor QuickStep, is voorlopig elfde op 0.17 van Van der Poel. Hij 0.01 sneller dan Vlasov.

Tussentijd Pogacar: 0.06 langzamer dan Van der Poel en Mollema

Ook de tussentijd van Pogacar is bekend. Hij is halverwege 0.06 langzamer dan Mollema en Van der Poel.

En dus ook bijna 0.06 langzamer dan Primoz Roglic.

Ganna en Van Aert komen niet aan tussentijd Van der Poel

Ganna is na 6,6 kilometer 0.02 langzamer dan Mollema en Van der Poel! Van Aert lijkt exact dezelfde tijd te gaan noteren. Nee, de Belg is 0.01 langzamer!

Wat een spanning!

Bekijk de aankomst van Mollema en Van der Poel

Van der Poel sneller dan Nederlands kampioen Mollema in openingstijdrit Tour

Pogacar begonnen!

Titelverdediger Tadej Pogacar is vertrokken voor zijn derde Tour de France.

Van Aert is weg!

Wout van Aert op het startpodium

Ganna, Van Aert en Pogacar!

Ga er maar eens goed voor zitten. Achtereenvolgens Ganna, Van Aert en Pogacar zijn aan de beurt.

De wereldkampioen bijt het spits af!

Filippo Ganna vertrekt voor zijn openingstijdrit.

Van der Poel eerste, maar niet echt tevreden

Van der Poel 'niet echt tevreden' over tijdrit: 'Zeker niet alle risico's genomen'

Topvijf (voorlopig):

1. Van der Poel 15.30
2. Pedersen +0.01
3. Vingegaard +0.02
4. Roglic +0.02
5. Mollema +0.03

Vingegaard snelste klassementsrenner, maar langzamer dan VdP

Jonas Vingegaard is een fractie sneller dan ploegmaat Primoz Roglic, maar wel 2 seconden langzamer dan Mathieu van der Poel.

Geraint Thomas heeft een goed tweede deel gereden, maar strandt op 11 seconden.

Vlasov binnen op 18 seconden

Aleksandr Vlasov is 18 seconden langzamer dan Van der Poel aan de meet. Daar zal hij toch tevreden mee zijn.

Aleksandr Vlasov komt binnen.

Mollema: 'Glibberend door de bochten, maar dat heeft iedereen'

Bauke Mollema staat nog altijd knap vierde in het klassement, maar ook hij was niet helemaal content. "Het was glibberend door de bochten, maar ik denk dat iedereen dat heeft. Ik hoop wel dat nog iemand flink sneller zal zijn dan Mathieu, want anders baal ik wel flink."

Vingegaard 5 seconden langzamer dan Van der Poel, Thomas al 17 seconden!

Jonas Vingegaard noteert halverwege de zesde tijd op 5,27 van de snelste tijd van Mollema. Geraint Thomas is pas 23ste op 17,88. Dat valt tegen van de Welshman.

Vlasov valt niet mee

Ook Fabio Jakobsen en Aleksandr Vlasov zijn voorbij het meetpunt. De Rus is 12de op 14.08 van Mollema, die daar het snelste was, vlak voor Nairo Quintana.

Jakobsen doet het rustig aan: hij is halverwege al 48 seconden langzamer.

Topvijf

Tussenstand tijdrit (13,2 km)

1. Mathieu van der Poel 15.30,62
2. Mads Pedersen +01,83
3. Primoz Roglic +02,55
4. Bauke Mollema +03,56
5. Bob Jungels +09,45

Ook Pedersen bijt zich stuk, Thomas en Vingegaard vertrokken

Geraint Thomas, de winnaar van die natte openingstijdrit van 2017, is vertrokken. En Vingegaard staat klaar op het podium.

Mads Pedersen - toch ook een schaduwfavoriet voor de dagzege - is aan de finish en bijt zich stuk op de tijd van Van der Poel. Hij is 1.83 seconden langzamer.

Jonas Vingegaard

Van der Poel: 'Niet echt tevreden, zou me verwonderen als deze tijd blijft staan'

Van der Poel staat voorlopig fier aan de leiding van deze tijdrit. Maar tevreden is hij niet. "Ik kon mijn wattages niet trappen en heb ook zeker niet alle risico's genomen. Het zou me verwonderen als deze tijd blijft staan."

Europees kampioen Küng vertrokken

Bij Stefan Bissegger ging alles mis. Kan Europees kampioen Stefan Küng de Zwitserse eer hooghouden? Hij is gestart.

Bekijk hieronder de dubbele valpartij van Bissegger.

Tijdritspecialist Bissegger glijdt onderuit in openingsetappe Tour de France

Roglic haalt het niet!

Primoz Roglic komt niet aan de tijd van Mathieu van der Poel. De olympisch kampioen tijdrijden is 2,55 langzamer dan Van der Poel!

Even eerder is Dani Martínez ook binnengekomen. De Colombiaans kampioen is ruim 30 seconden langzamer dan Van der Poel.

Roglic halfweg even snel als Mollema en Van der Poel

Ook Roglic noteert dezelfde tijd als Mollema en Van der Poel bij het tussenpunt.

Hij is 0.84 langzamer dan Mollema, die daar het snelste was.

Van der Poel vier tellen sneller dan Mollema

Vlak voor de finish haalt Van der Poel voorganger Chris Hamilton nog even in en hij klokt de snelste tijd voorlopig: 15.30! Dat is vier seconden sneller dan Mollema.

Mathieu van der Poel op weg naar de snelste tijd in de openingstijdrit.

Van der Poel neemt risico en is sneller dan Mollema

Mathieu van der Poel neemt alle risico's in het bochtigste gedeelte en is inmiddels 3 seconden sneller dan zijn landgenoot.

Mathieu van der Poel neemt risico.

Roglic, Martinez en Mas onderweg

Nu zijn ook de eerste belangrijke klassementrenners onderweg: Enric Mas, Dani Martinez en Primoz Roglic.

Mollema en Van der Poel exact gelijk bij tussenpunt

Wow, bij het eerste en enige tussenpunt na 6,6 kilometer zijn Bauke Mollema en Mathieu van der Poel precies even snel! Of beter: Mollema is daar een fractie sneller (0.57) en is inimddels gefinisht in 15.34. Dat is ruimschoots de snelste tijd.

Bissegger gaat nóg een keer onderuit!

Oh nee, nu gaat Bissegger nog een keer onderuit!

Bissegger valt!

Net glipte hij al vervaarlijk en nu gaat het helemaal mis voor Stefan Bissegger. De Zwitser gaat onderuit in de bocht en kan het geel vergeten!

Stefan Bissegger is gevallen in de openingstijdrit van de Tour.

Van der Poel van start!

Ook Mathieu van der Poel is vertrokken. En misschien geldt wel: hoe lastiger, hoe beter voor hem. Kan hij in de buurt komen van het geel?

Mathieu van der Poel aan de start van de tijdrit in Kopenhagen.

Oei, dat scheelde niet veel

Daar zagen we al een eerste slippertje van Bissegger. Hij remt net iets te hard voor het gevaarlijke blauwe fietspad, maar houdt zijn fiets onder controle.

Favoriet Bissegger van start!

Ook de eerste topfavoriet voor de zege in deze tijdrit is vertrokken. De Zwitser Stefan Bissegger is vertrokken. En je kunt hem niet missen, met die opvallende fluorescerende roze outfit.

Daar is Mollema!

Bauke Mollema is vertrokken!

Bauke Mollema vertrekt voor de openingstijdrit in de Tour de France.

Départ | We zijn vertrokken!

Jérémy Lecroq is als eerste vertrokken in de openingstijdrit van de 109de Tour de France!

16.04 uur: Bauke Mollema
16.11 uur: Mathieu van der Poel

Klaar voor de start

De eerste drie renners zitten klaar voor vertrek naar het startpodium. Jérémy Lecroq (midden) start als eerste, daarna Jack Bauer (rechts) en dan Guillaume Boivin (links). Bauke Mollema is om 16.04 uur de eerste Nederlander en start als vijfde.

Boivin, Lecroq en Bauer zitten klaar om de Tour op gang te trappen.

Van der Poel gaat diep op de rollers: start om 16.11 uur

Mathieu van der Poel rijdt zich warm voor de tijdrit in Kopenhagen.

Innovaties: de bivakmuts?!

Een openingstijdrit in de Tour is ook een etalage voor allerlei noviteiten. Zo rijdt Mathieu van der Poel in een supersonisch tijdritpak (overigens dezelfde als die van BikeExchange en de Nederlandse baanrenners). Opvallender zijn de helmen van Specialized, met een soort bivakmuts.

Onder meer Aleksandr Vlasov (Bora) en Pools kampioen Maciej Bodnar en Daniel Oss (Total) zullen ermee rijden.

We zijn begonnen!

Schakel nu in op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor de openingstijdrit van de Tour de France. Herman van der Zandt en Marcel Kittel (begonnen als tijdrijder en later als sprinter 14-voudig etappewinnaar) zijn in Kopenhagen. Het commentaar komt vanuit Hilversum van Joris van den Berg en Stef Clement.

Mollema op de rollers: start om 16.04 uur

Bauke Mollema warmt zich op in zijn roodwitblauwe kampioenspak.

Het regent...en hard ook!

Herman van der Zandt in regenjas aan de finish in Kopenhagen.

Inmiddels is het niet meer lichtjes aan het regenen. Het regent gewoon hard in Kopenhagen. Laten we hopen dat we geen taferelen krijgen zoals in 2017. Toen begon de Tour met een verregende tijdrit in Düsseldorf en dat zorgde voor levensgevaarlijke toestanden.

Alejandro Valverde was een van de ongelukkigen en brak zijn knieschijf bij een val tegen de hekken.

Zege en gele trui voor Thomas, Valverde valt uit

Ook Vlasov verkent parcours

Ook Aleksandr Vlasov is inmiddels op het parcours in Kopenhagen voor zijn verkenning. De debutant van Bora-hansgrohe geldt als schaduwfavoriet voor deze Tour en kenners dichten hem een grote kans op het podium toe.

Maar hij is ook Rus, rijdt dus onder neutrale vlag en zou de organisatie misschien wel in verlegenheid kunnen brengen mocht hij met de hoogste eer gaan strijken.

Lees hieronder een portret van Vlasov.

Jumbo's warmen op in.... regenachtig Kopenhagen?!

Volgens de laatste berichten zou het al lichtjes regenen in Kopenhagen. En dus zouden zelfs de vroege starters dat onheil niet ontlopen.

Donkere wolk boven Bahrain

En dan is er ook nog die andere donderwolk boven het peloton. Vorig jaar kreeg Bahrain Victorious tijdens de Tour al bezoek van de Franse politie op zoek naar ongeoorloofde middelen. Vervolgens bleef het heel lang stil, tot afgelopen week toen het nieuws kwam dat opnieuw huizen van renners en begeleiders doorzocht werd.

En ook het teamhotel kreeg bezoek van de Deense politie, op verzoek van de Franse collega's. Vandaag bracht Europol foto's naar buiten, waarop onderzoekers zich buigen over een flinke stapel medicamenten tijdens de huiszoeking. Maar dat zegt natuurlijk niets. Lang niet alle pillen staan immers op een dopinglijst.

Wordt vervolgd, ongetwijfeld.

Coronaspook is terug in het peloton

De aanloop naar de Tourstart werd overschaduwd door corona. Verschillende renners op de voorlopige startlijst, zullen toch niet van start gaan vanwege een positieve coronatest. Bryan Coquard, sprinter van Cofidis, is voorlopig het laatste slachtoffer van de verplichte testen.

De andere renners op de startlijst zijn voorlopig veilig, tot en met volgende week maandag als er op de rustdag opnieuw getest zal worden. Tenzij de renners opeens 's ochtends, hoestend en snotterend aan het ontbijt verschijnen natuurlijk.

Voor alle duidelijkheid: een positief streepje op de test leidt niet meer automatisch tot uitsluiting. Na een positieve zelftest moeten de renners meteen een PCR-test doen. Als die ook positief blijkt, dan zal een panel van teamdokter, UCI-dokter en covid-dokter van de Tour beslissen of de grenswaarde van de aangetoonde virusdeeltjes aanleiding laag genoeg is om toch van start te gaan. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Olympische Spelen in Tokio en Beijing.

Deze week gebeurde dit bijvoorbeeld met de Luxemburger Bob Jungels, die wel positief testte, maar niet meer besmettelijk zou zijn en dus gewoon van start mag. Ook de regel dat bij twee positieve gevallen binnen zeven dagen de hele ploeg naar huis moet is van tafel.

Dat klinkt soepeler, maar de schrik zit er flink in bij het peloton.

Arme Paret-Peintre...

Tadej Pogacar start trouwens om 17.05 uur, een minuut na Wout van Aert. En die start weer een minuut na die andere topfavoriet voor de eerste gele trui, Filippo Ganna.

Met twee (of drie) van zulke raketten direct achter je, mag je je best een beetje zorgen maken om niet ingehaald te worden. Dat vonden ze bij AG2R-Citroën ook. Arme Aurélien Paret-Peintre...

Mollema eerste Nederlander (16.04 uur), Eekhoff (18.44 uur) laatste

Kersvers tijdritkampioen Bauke Mollema is om 16.04 uur de eerste Nederlander die van start gaat in Kopenhagen. Nils Eekhoff is om 18.44 uur de laatste. Opvallend wellicht is de vroege starttijd van Fabio Jakobsen. Dat sprinter heeft zijn zinnen gezet op een scherpe tijd in de hoop om in de komende dagen dankzij de bonificatieseconden een gooi te kunnen doen naar het geel.

Bekijk de starttijden van de tien Nederlanders.

Starttijden Nederlanders

16.04 uur Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
16.11 uur Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
16.38 uur Fabio Jakobsen (QuickStep-Alphavinyl)
17.16 uur Martijn Tusveld (DSM)
17.29 uur Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco)
17.47 uur Dylan van Baarle (Ineos)
17.48 uur Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
17.59 uur Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert)
18.29 uur Danny van Poppel (Bora-hansgrohe)
18.44 uur Nils Eekhoff (DSM)

Van smaakmaker Van der Poel tot debutant Van der Hoorn: deze Nederlanders rijden de Tour

Slechts tien Nederlanders staan dit jaar aan de start in de Tour, maar dat zijn wel stuk voor stuk renners met een mooi verhaal. We stellen ze in dit artikel aan je voor.

Kans op regen, dus toppers starten vroeg (de meesten dan...)

Er wordt vandaag regen voorspeld in de Deense namiddag. Vanaf een uur of 17.30 is de kans aanzienlijk op natte wegen. En dus hebben de meeste toppers besloten om zo vroeg mogelijk te starten.

Twee ploegen hebben (wellicht?) niet goed zitten opletten: Aleksej Loetsenko, de kopman van Astana die begin dit jaar aangaf alleen voor het podium in de tour te gaan, start als 163ste om 18.42 uur. En ook Jakob Fuglsang, kopman van Israel-Premier Tech, moet rekening houden met geglibber op de eigen Deense wegen.

Bekijk hier de starttijden van alle renners. Hieronder in de tabel staan de belangrijkste kanshebbers:

Starttijden prominenten

16.11 uur Mathieu van der Poel
16.20 uur Primoz Roglic
16.26 uur Mads Pedersen
16.34 uur Stefan Küng
16.39 uur Aleksandr Vlasov
16.41 uur Geraint Thomas
16.42 uur Jonas Vingegaard
17.03 uur Filippo Ganna
17.04 uur Wout van Aert
17.05 uur Tadej Pogacar
17.25 uur Adam Yates

Fransman Jérémy Lecroq opent het bal

Om 16.00 uur is de 27-jarige Fransman Jérémy Lecroq de eerste renner die van het startpodium zal rollen in Kopenhagen. Lecroq rijdt weliswaar voor het Franse B&B Hotels, maar de kans om de crocs van EF Education te laten zien laten we natuurlijk niet liggen.

Voorbeschouwing op etappe 1: 'Gas geven, afremmen, optrekken en weer gas geven'

Het profiel van de eerste etappe van de Tour

De tijdrit is 13,2 kilometer lang en kronkelt door het centrum van Kopenhagen, langs publiekstrekkers als 'De kleine zeemeermin' en het koninklijk paleis. Verslaggever Han Kock blikt vooruit: "De televisiekijkers krijgen prachtige plaatjes van de oude stad te zien. Daarin gaat het van bocht naar bocht. Het is gas geven, afremmen, optrekken en weer gas geven. En dat de hele tijd."

Dat maakt het geen ideaal parcours voor de krachtpatsers in het peloton. "Filippo Ganna (de wereldkampioen tijdrijden, red.) en de Zwitser Stefan Bissegger houden van lang rechtdoor. Dit parcours is vooral in het voordeel van Wout van Aert. Het lijkt een kolfje naar zijn hand."

Gaat het over Van Aert, dan is de naam van Mathieu van der Poel nooit ver weg. Ook in deze Tour niet. "Als Mathieu tegen de tijdritkanonnen rijdt, is hij geen favoriet. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen goede uitslag kan rijden of niet kan winnen."

Lees de hele voorbeschouwing hieronder.

Vingegaard in tranen bij overweldigende ploegenpresentatie

Deense avondzon, blije gezichten en tranen van geluk: de Tour kan beginnen

Woensdag bij de ploegenprestatie in het pretpark Tivoli in het centrum van Kopenhagen lieten de wielergekke Denen zich al van hun beste kant zien. De grootste toejuichingen waren voor Jonas Vingegaard, die er zelfs even vol van schoot.

En hoe vonden de Nederlanders het? Lees en bekijk dat in de link hieronder!

Wat staat de renners de komende drie weken te wachten?

Route Tour de France 2022 voor mannen

Welgeteld 3.328 kilometer door vier verschillende landen. De Ronde van Frankrijk is een soort Tour d'Europe dit jaar met een start in Denemarken en passages door België en Zwitserland. De NOS-commentator op de motor, Sebastiaan Timmerman, neemt het afwisselende parcours door.

Velkommen til København!

Lang hebben we uitgekeken naar deze dag! En de Deense wielerliefhebbers zelfs nog langer. Eigenlijk zou de 108ste editie namelijk al van start gaan in de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar vanwege de coronapandemie besloot de Tourorganisatie om een jaar later naar het noorden af te reizen.

De 109de editie van de Tour de France begint dus al op vrijdag. Vanaf 16.00 uur rijden alle renners een individuele tijdrit van 13,2 kilometer door de Deense hoofdstad. Bienvenue de Copenhague! Velkommen til København!

Primoz Roglic en Wout van Aert testen de tijdritbenen in de buurt van Kopenhagen.