AFP
NOS Wielrennen

Etappe 1: kans op regen in Kopenhagen, favorieten beginnen vroeg aan tijdrit

Wie geen tijd of zin heeft om lang voor de televisie te zitten, kan altijd nog in het laatste half uur inschakelen om de ontknoping van een wieleretappe te zien.

Maar let op, bij de openingstijdrit van de 109de Tour de France is dat geen optie. "Wees er op tijd bij", zegt verslaggever Han Kock vanuit Kopenhagen. "Je kunt niet alleen het laatste uurtje kijken."

"De eerste renner begint om 16.00 uur en zowat alle favorieten rijden in de eerste anderhalf uur. De kans op regen wordt steeds groter naarmate de dag vordert. Daarom zien we alle toppers in het eerste blok. Je weet dus al heel vroeg hoe de favorieten het gedaan hebben."

Van bocht naar bocht

De tijdrit is 13,2 kilometer lang en kronkelt door het centrum van Kopenhagen. "De televisiekijkers krijgen prachtige plaatjes van de oude stad te zien. Daarin gaat het van bocht naar bocht. Het is gas geven, afremmen, optrekken en weer gas geven. En dat de hele tijd."

NOS
Het profiel van de eerste etappe van de Tour

Dat maakt het geen ideaal parcours voor de krachtpatsers in het peloton. "Filippo Ganna (de wereldkampioen tijdrijden, red.) en de Zwitser Stefan Bissegger houden van lang rechtdoor. Dit parcours is vooral in het voordeel van Wout van Aert. Het lijkt een kolfje naar zijn hand."

Gaat het over Van Aert, dan is de naam van Mathieu van der Poel nooit ver weg. Ook in deze Tour niet. "Als Mathieu tegen de tijdritkanonnen rijdt, is hij geen favoriet. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen goede uitslag kan rijden of niet kan winnen."

'Draaien en keren als de besten'

"Van Aert heeft net iets meer tijdritvaardigheden en Van der Poel zit niet vaak op die tijdritfiets, maar kan zich er wel toe zetten. Hij formuleert zijn doel voor de tijdrit alleen iets voorzichtiger. Van der Poel wil zo min mogelijk tijd verliezen om later in de week een gooi te kunnen doen naar de gele trui."

"Voor beiden geldt: dat draaien en keren kunnen zij als de besten."

Bekijk hier de starttijden van alle renners. Hieronder in de tabel staan de belangrijkste kanshebbers:

Starttijden in de tijdrit

16.11 uur Mathieu van der Poel
16.20 uur Primoz Roglic
16.26 uur Mads Pedersen
16.34 uur Stefan Küng
16.41 uur Geraint Thomas
16.42 uur Jonas Vingegaard
17.03 uur Filippo Ganna
17.04 uur Wout van Aert
17.05 uur Tadej Pogacar
17.25 uur Adam Yates

"En vergeet Tadej Pogacar niet", zegt Kock over de topfavoriet voor de eindzege in het rijtje kanshebbers voor het eerste dagsucces. "Die kan natuurlijk ook alles."

Deens enthousiasme

Alle 176 renners kunnen hoe dan ook rekenen op massale steun van het Deense publiek. "Je merkt dat de mensen de Tour leuk vinden. Het is echt een groot evenement in dit land", zegt Kock.

"Ik kwam oud-renner Rolf Sørensen tegen en die vertelde dat hij al twee weken geen vrije dag meer heeft gehad. Hij wordt overal gevraagd om aan te schuiven."

Deense avondzon, blije gezichten en tranen van geluk: de Tour kan beginnen

Zo was het enthousiasme woensdagavond groot tijdens de ploegenpresentatie, waar Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard geëmotioneerd raakte door de mensenmassa in zijn thuisland.

Kock: "Dit is een fietsgek land, vergelijkbaar met Nederland. De laatste decennia is hier een behoorlijke fiets- en wielertraditie opgebouwd. De start van de Giro in Boedapest was wat dat betreft iets vreemder; dat is geen fietsland. De organisatie vergelijkt dit een beetje met de start in Utrecht", roept de NOS-verslaggever de Ronde van Frankrijk van 2015 in herinnering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl