EPA
NOS WielrennenAangepast

Opnieuw politiebezoek voor Bahrain: 'Beantwoorden alleen vragen over wielrennen'

De wielrenners van Bahrain Victorious hebben een dag voor de start van de Tour de France opnieuw bezoek gehad van politieagenten. In alle vroegte werd het hotel in Kopenhagen waarin de renners verblijven doorzocht.

De Deense politie stond om 5.30 uur op de stoep en nam een kijkje in de kamers van de renners en stafleden. Ook de auto's en bussen van de ploeg werden onderzocht. Volgens Bahrain Victorious deed de Deense politie dat op verzoek van de Franse justitie, die al een jaar onderzoek doet naar een mogelijke dopingzaak.

Bahrain wil meer informatie

De doorzoeking duurde zo'n twee uur. Volgens de ploeg zijn er geen spullen in beslag genomen. "We zouden graag meer informatie krijgen van de onderzoekers, zodat we weten wat de reden is voor zulke acties", liet Vladimir Miholjevic, sportief directeur van de ploeg, weten op een persconferentie.

"Op dit moment richten we ons op het grootste fietsevent ter wereld. En we willen graag het podium geven aan degenen die het verdienen, de renners. Zij beantwoorden alleen vragen over wielrennen en de Tour zelf", besloot Miholjevic.

Dat voornemen leidde ertoe dat het bij een flitspersconferentie bleef. Vragen 'over wielrennen en de Tour zelf' had de pers namelijk niet.

Korte verklaring Bahrain over politie-inval: 'Zouden graag meer informatie krijgen'

Maandag vonden er ook al huiszoekingen plaats bij een aantal renners en stafleden van de wielerploeg. Bij welke renners de politie over de vloer is geweest, wil het team niet zeggen.

Het Openbaar Ministerie in het Franse Marseille, dat achter het onderzoek naar de ploeg zit, bracht donderdagavond een persbericht uit, waarin duidelijk werd dat er deze week toch spullen geconfisqueerd zijn.

"Tussen 27 en 30 juni zijn er huiszoekingen uitgevoerd in Italië, Spanje, België, Polen, Slovenië, Kroatië en Denemarken. Elektronisch materiaal (telefoons, computers en harde schijven) zijn in beslag genomen, net als geneesmiddelen waarvan de origine onbekend is of waarvoor een voorschrift nodig is."

De ploeg vond naar aanleiding van de invallen van eerder deze week dat "de reputatie van zowel het team als de renners werd beschadigd."

Een jaar geleden

Vorig jaar vielen agenten na de zeventiende etappe van de Tour het rennershotel van Bahrain Victorious in Pau in. Ze doorzochten de hotelkamers van de renners, onder wie de Nederlandse klimmer Wout Poels, en de teambus. Gegevens van de trainingen van de renners werden in beslag genomen.

NOS
De Tour bij de NOS

"Het gaat om het verkrijgen, transporteren, bezitten en importeren van een verboden middel of een verboden gebruiksmethode door een renner die daar geen medisch voorschrift voor heeft", meldde de openbaar aanklager in Marseille destijds.

Poels maakt nu geen deel uit van de Tour-selectie van Bahrain Victorious. De Australiër Jack Haig en de Italiaan Damiano Caruso zijn de kopmannen. De Tour start vrijdag met een tijdrit door Kopenhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl