Corona brengt bij Jumbo-Visma 'een hoop stress met zich mee' vlak voor Tourstart
Een positief begin van de Tour de France voor Jumbo-Visma. Letterlijk. Want woensdagochtend maakte sportief manager Merijn Zeeman bekend besmet te zijn met corona. "Ik heb geen andere optie dan het team te leiden vanachter de televisie, totdat ik volledig hersteld ben."
Zonder Zeeman, maar met de alarmbellen alom aanwezig, stond de grootste Nederlandse wielerploeg de pers te woord in Kopenhagen, waar vrijdag de Tour van start gaat.
Het eerste antwoord luidde: iedereen bij de ploeg is verder gezond. "Maar het brengt wel een hoop stress met zich mee", constateerde ploegleider Grischa Niermann.
Zeeman zat niet in dezelfde bubbel als de Tour-selectie. "Ik zag hem twee weken geleden voor het laatst", sprak Niermann opgelucht. "Dus ik moet in orde zijn. We hebben allemaal een negatieve test afgelegd voordat we hier kwamen, dus het moet goed zijn."
Mondkapje
Het was verder een optocht van renners die zich één voor één meldden voor een Zoom-gesprek met de media. De eerste was Wout van Aert, die door zijn pijnlijke knie "geen ideale voorbereiding heeft gehad". En na de Belg schoven ook Primoz Roglic (Slovenië), Jonas Vingegaard (Denemarken) en Christophe Laporte (Frankrijk) aan.
De een droeg voortdurend een mondkapje (Roglic), de anderen ontdeden zich er al snel van. De voertaal? Engels. En in die taal zeiden ze allen in koor dat ze nog steeds alles eraan doen om niet besmet te raken.
Bij Jumbo-Visma was men al voorzichtig de voorbije jaren, maar de boel werd nog verder op scherp gezet nadat de ploeg voortijdig huiswaarts was gekeerd uit de Ronde van Zwitserland door positieve testuitslagen.
Niermann: "Wat er daar gebeurde, heeft ons wel bang gemaakt. Renners kunnen in competitie ook besmet raken. We doen alles om het te voorkomen, we doen veel testen, we proberen weg te blijven van andere mensen. Ook van journalisten. Maar we kijken nog steeds uit naar de Tour."
Renners kunnen in competitie ook besmet raken. We doen alles om het te voorkomen, we doen veel testen, we proberen weg te blijven van andere mensen.
Na dat heikele onderwerp volgde het thema waar iedereen óók nieuwsgierig naar is: hoe haalbaar is het om voor zowel de gele trui als de groene trui te gaan? Ook op die vraag volgde een eensluidend antwoord. Dat was het.
"We weten waarom we hier zijn, wat ons grootste doel is", nuanceerde Roglic, waarmee hij de eindzege bedoelde. Of voor hemzelf of voor Vingegaard. "Als Wout een vrije rol heeft, is het een uitdaging voor hem om voor het groen te gaan. Maar Wout is een man die zich honderd procent inzet voor het team. We helpen elkaar."
Vingegaard: "We moeten het daarover hebben, we moeten een goed plan maken. Hij wil voor groen gaan en we steunen hem daar allemaal in. Primoz en ik willen voor geel gaan. Op sommige dagen moet Wout sprinten, maar Primoz en ik zullen dan de hulp krijgen die we willen."
Van Aert verdedigde zich door erop te wijzen wat hij in de voorbijgaande Tours heeft gedaan. "Dit jaar zal ik een iets andere rol hebben. Ik heb meer vrijheid om punten te sprokkelen. Als ik in een etappe eerst een tussensprint moet doen, kan ik daarna ook nog van waarde zijn voor de ploeg. Dat heb ik in de vorige edities al laten zien."
Ploegleider Niermann: "We hebben inderdaad grote doelen voor deze Tour. We zullen daar veel tactische beslissingen voor moeten nemen. Maar we hebben er veel gesprekken over gevoerd, met iedereen, en we denken dat het kan. Het zal niet makkelijk zijn, maar we willen er voor gaan."
Om de gele trui te veroveren zal Jumbo moeten afrekenen met de winnaar van de laatste twee edities. "Pogacar? Het is mogelijk dat zowel Jonas als Primoz hem op elke klim gaat lossen straks, maar het is zeker ook mogelijk dat dat niet het geval gaat zijn. Dan hebben we meer leiders nodig om hem onder druk te zetten. En die hebben we."