ANP
NOS WielrennenAangepast

Jumbo-Visma neemt slechts één Nederlander mee naar Tour, maar laat Dennis thuis

Jumbo-Visma neemt met Steven Kruijswijk één Nederlander mee naar de Tour de France, waarin de ploeg met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard andermaal mikt op de gele trui.

Daarnaast wil de Nederlandse formatie ook een gooi doen naar de groene sprinterstrui, een doel van de Belgische kampioen Wout van Aert.

"De vijf renners die gaan assisteren in de strijd om groen en geel zijn Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, Christophe Laporte, Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck. We hebben een aantal ambities, dus we hebben renners gekozen die het beste uit de voeten kunnen op verschillende terreinen", laat sportief directeur Merijn Zeeman weten.

"We moeten onze renners veilig door een hectische eerste week loodsen, maar we moeten het de concurrentie ook moeilijk kunnen maken in de bergen."

Opvallend is dat Rohan Dennis thuisblijft. De Australiër, meervoudig wereldkampioen tijdrijden, werd binnengehaald als een belangrijke aanwinst voor de kopmannen. En ook Robert Gesink rijdt de ronde niet.

Wout verdient voldoende steun in zijn jacht op ritzeges en groen.

Sportief directeur Merijn Zeeman over de Tourselectie

Met Benoot en Van Hooydonck krijgt Van Aert wel twee Belgen mee. Bovendien krijgt hij hulp van de Fransman Laporte. "Wout verdient voldoende steun in zijn jacht op ritzeges en het groen."

Altijd minimaal twee

Niet eerder nam de formatie slechts een landgenoot mee. Sinds 1985, toen de ploeg voor het eerst door Jan Raas werd geleid, werden er altijd minimaal drie Nederlanders geselecteerd met een uitzondering in 2020, toen Jumbo alleen Tom Dumoulin en Robert Gesink opstelde.

"Één Nederlander, maar wel een heel sterke", zegt Zeeman in Langs de Lijn en Omstreken. "Voor ons telt het paspoort niet, maar we werken er hard aan om de komende jaren Nederlanders op te leiden en in de toekomst een Nederlandser team naar de Tour te sturen."

Zeeman beseft dat hij de lat hoog heeft liggen: "Wij hebben een heel ambitieus doel: we denken dat Wout (Van Aert, red.) voor groen kan gaan én Primoz Roglic en Jonas Vingegaard kan ondersteunen."

"Wout is een geweldige teamplayer. Hij haalt er veel voldoening uit om zelf voor het geel te strijden, maar wij denken dat door hem zelf een doel te geven waarin hijzelf ook tot echte prestaties gaat komen, dat een nog betere Wout geeft. De doelen zijn heel scherp, maar dat is waarom je naar Frankrijk komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl