NOS Wielrennen

Machtsvertoon Jumbo-Visma richting Tour: Roglic wint Dauphiné, Vingegaard slotrit

Dubbelslag Jumbo-Visma op slotdag Dauphiné: eindzege Roglic, ritwinst Vingegaard

Primoz Roglic heeft voor het eerst in zijn carrière het Critérium du Dauphiné gewonnen. Ploeggenoot Jonas Vingegaard, de nummer twee van het klassement, maakte het Jumbo-Visma-feestje compleet door in de loodzware slotetappe als ritwinnaar over de streep te komen.

Op de derde etappe na, was de leiderstrui elke dag in het bezit van een renner van de Nederlandse ploeg. Wout van Aert won twee etappes en droeg het gele leiderstricot vijf dagen. Zaterdag droeg hij het over aan ploeggenoot Roglic, die de eindzege over de streep trok in de slotrit naar Plateau de Solaison.

Voorbode voor de Tour?

Het Critérium du Dauphiné is een voorbereidingskoers op de Tour de France, die 1 juli van start gaat. Of de eindzege van Roglic een voorbode is voor een goede Ronde van Frankrijk, is nog maar de vraag. Jarenlang was de kans groot dat de winnaar van de Dauphiné ook de Tour de France op zijn naam schreef.

In 2012 deed Bradley Wiggins dat, in 2013, 2015 en 2016 lukte het Chris Froome en in 2018 was Geraint Thomas in beide koersen de sterkste. Na Thomas lukte het echter niemand meer.

Vijftien renners, onder wie de Nederlander Antwan Tolhoek, gingen er al vroeg vandoor en bleven lang uit de greep van het peloton. Met nog vijftig kilometer te gaan, doemde de reusachtige Col de la Colombière op en dat was het moment waarop de kopgroep snel uitdunde tot nog maar vijf renners.

Bij Jumbo-Visma verliep de beklimming van de Colombière volgens plan. Op de top had geletruidrager Roglic nog ploeggenoten Vingegaard, Van Aert, Steven Kruijswijk en Tiesj Benoot om zich heen.

Van Aert geeft gas

Van Aert besloot in de afdaling op kop van het peloton te gaan rijden en hield daarbij niet in. Onder aanvoering van de Belg kwam de grote groep dan ook snel dichter bij de overgebleven vluchters. Aan de voet van de slotklim, de Plateau de Salaison van de zwaarste categorie, was het gat geslonken tot één minuut en kon Van Aert zich laten afzakken.

AFP
Wout van Aert op kop van het peloton

In de kopgroep ging Jan Hirt, die dit jaar een bergetappe in de Giro d'Italia won, ervandoor. Na het kopwerk van Van Aert in het peloton was het de beurt aan Kruijswijk en hij leidde de groep met favorieten naar de 31-jarige Tsjechische koploper.

Vijf kilometer voor de finish zat ook het kopwerk van Kruijswijk erop en plaatste Vingegaard een versnelling. Alleen Roglic kon volgen en de twee Jumbo-Visma-renners gingen gezamenlijk richting de finish.

Vingegaard hield het tempo hoog, Roglic kon - af en toe met moeite - in het wiel blijven zitten van de 25-jarige Deen. Met de finish in zicht gaven de ploeggenoten elkaar een schouderklopje en hand in hand kwamen ze over de streep. Vingegaard duwde zijn voorwiel net iets eerder over de finish en pakte zodoende de dagzege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl