NOS Wielrennen

Roglic grijpt macht in Dauphiné, maar Verona (29) mag genieten van eerste profzege

Carlos Verona heeft de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Movistar ging mee in de vroege vlucht en wist als enige de favorieten voor te blijven. Voor de 29-jarige Verona is het pas zijn eerste profzege.

Roofdier Roglic grijpt de macht in Dauphiné, alleen Verona blijft buiten schot

Achter Verona ontvouwde zich een ideaal scenario voor Jumbo-Visma. Wout van Aert liet zich, zoals aangekondigd, al vroeg lossen, maar na vandaag bezet de Nederlandse formatie desondanks de eerste twee plekken in het klassement.

Primoz Roglic kwam 13 seconden tekort voor de ritzege en gaat riant aan de leiding in het klassement. Sterker, ploeggenoot Jonas Vingegaard is nu zijn naaste belager.

Geen Groenewegen en Froome

De zevende etappe werd vooraf aangeduid als de koninginnenrit van deze editie van het Critérium du Dauphiné en maakte die status ook waar. De rit van bijna 135 kilometer ging namelijk over twee klassieke Alpenreuzen (de Col du Galibier en de Col de la Croix de Fer) en bovendien lag de aankomst op de minder bekende, maar niet minder steile Montée de Vaujany.

Voor sprinters als Dylan Groenewegen en Jordi Meeus was dat reden om de pijp aan Maarten te geven. Ook Chris Froome, die drie jaar na zijn vreselijke val in de Dauphiné weer een klein beetje in de buurt kwam van zijn oude niveau, ging niet van start. De Brit was niet fit.

Wie wel van start ging moest meteen aan de bak, want vanuit de start begon de 23 kilometer van de Galibier. Op de flanken van die berg ontstond een kopgroep van 18 renners, met daarin drie mannen die ook vrijdag al in de kopgroep zaten: Pierre Rolland (B&B Hotels) hoopte zijn bergtrui veilig te stellen, Victor Lafay (Cofidis) mikte op een ritzege en Bruno Armirail (Groupama-FdJ) schoof mee als vooruitgeschoven pion van zijn kopman David Gaudu.

Achter de kopgroep hield Jumbo-Visma het tempo hoog in het peloton, al was de vraag voor wie. Wout van Aert begon met een ruime voorsprong als leider van het klassement, maar de Belgisch kampioen had vooraf aangegeven zich niet te willen forceren met het oog op de Tour.

Dat bleek op de Croix de Fer, waar de Belg zich met de renners van Bahrain op kop liet lossen.

Voor alleskunner Wout van Aert was de koninginnenrit in de Dauphiné een brug te ver, hij moest lossen op de Croix-de-Fer.

Van Aert was niet het enige slachtoffer, want ook voor de nummer twee van het klassement Mattia Cattaneo, nummer drie Ethan Hayter en nummer tien Wilco Kelderman ging het te snel. Zij wisten in de lange afdaling nog terug te keren, maar op de slotklim was het over en uit.

Vooraan bleven vijf renners over van de kopgroep: Rolland, Lafay, Kenny Elissonde (Trek) en de ploeggenoten Carlos Verona en Gregor Mühlberger (Movistar). In de afdaling maakten Elissonde en Verona zich los en samen begonnen ze aan de slotklim naar Vaujany.

Daar betaalde Elissonde de tol voor alle energie die hij onderweg verspeeld had door te ruziën met zijn vluchtgenoten en zag Verona meter voor meter bij hem wegrijden.

Carlos Verona op weg naar zijn eerste profzege in de koninginnenrit van de Dauphiné.

Op anderhalve minuut van de koplopers werd het spel om het klassement gespeeld. Groupama nam het initiatief voor Gaudu, Ruben Guerreiro (EF) en Louis Meintjes (Intermarché) probeerden het met een demarrage, maar pas toen de ijzersterke Vingegaard de kop nam viel de beslissing.

De Deense nummer twee van de afgelopen Tour nam Roglic op sleeptouw en ook Ben O'Connor (AG2R) en de verrassende Esteban Chaves (EF) en Tobias Johannessen (Uno-X) haakten hun karretje aan.

Andere kanshebbers als Damiano Caruso, Jack Haig (beiden Bahrain) en Tao Geoghegan Hart (Ineos) moesten passen en bleven hangen op een meter of vijftig van de besten.

Primoz Roglic grijpt de macht in het Critérium de Dauphiné.

Op anderhalve kilometer van de finish plaatste Roglic zijn kenmerkende, verschroeiende demarrage en leek zich als een roofdier op de eenzame vluchter Verona te storten, maar die wist knap uit de klauwen van de Sloveen te blijven.

Twaalf seconden achter Roglic onderstreepte Vingegaard de geel-zwarte overmacht door derde te worden. Zo heeft Jumbo-Visma nog altijd twee sterke troeven voor de eindzege in de Dauphiné, die zondag wordt afgesloten met opnieuw een zware bergrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl