NOS Wielrennen

Onbekende Ferron verrast landgenoten in Dauphiné, Molano gediskwalificeerd na vuistslag 

Valentin Ferron heeft verrassend de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 24-jarige Fransman van Total Énergies was in de heuvelachtige rit van Rives naar Gap (196,5 kilometer) de grote onbekende in een kopgroep vol gerenommeerde renners.

Ferron verraste zijn medevluchters met een late aanval en hield uiteindelijk drie seconden over op zijn landgenoten Pierre Rolland en Warren Barguil. Wout van Aert bleef leider in het klassement.

Onbekende Ferron verrast gerenommeerde medevluchters en wint rit in Dauphiné

Ferron maakte deel uit van een kopgroep van zes, met flink wat grote namen en in totaal acht ritzeges in de grote ronden op het palmares. Zo waren Pierre Rolland (B&B Hotels) en Warren Barguil (Arkéa) beiden al eens bergkoning in de Tour de France.

Geoffrey Bouchard (AG2R) ging Koen Bouwman voor als bergkoning in de Giro, de ronde waarin Victor Lafay (Cofidis) vorig jaar een rit won. En Andrea Bagioli, de enige koploper zonder Frans paspoort, heeft ondanks zijn 23 jaar al een flinke status als afmaker bij QuickStep.

Met aanvankelijk ook nog de beresterke tijdrijder Bruno Armirail (Groupama-FdJ) in de gelederen vormden die zeven koplopers een flinke kluif voor de achtervolgers in het peloton.

Armirail moest lossen op de laatste en zwaarste klim, de Col de Cabre (9,1 kilometer à 4,6 procent) op zestig kilometer van de streep, maar ook met zijn zessen hielden de koplopers stand. Jumbo-Visma probeerde het nog wel voor Van Aert, maar de gele trein kreeg het gat niet dicht.

Net toen de zes koplopers zich gingen opmaken voor een sprint, ging Ferron ervandoor en hield het vol tot aan de streep. Voor de 24-jarige Ferron was het de tweede profzege en de eerste in de WorldTour. Vorig jaar won hij een rit in de Ronde van Rwanda. Opvallend genoeg verwees hij ook toen Rolland naar de tweede plaats.

Op 32 seconden van de winnaar sprintte Dylan Groenewegen, die zich ondanks al het klimwerk knap had weten te handhaven in het peloton, naar de achtste plaats. Van Aert sprintte niet echt mee en werd na twee eerste, twee tweede en een zesde plek nu eens elfde.

Molano deelt klap uit

Na afloop ging het vooral over een opmerkelijk incident onderweg tussen de Colombiaan Juan Sébastian Molano (UAE) en de Fransman Hugo Page (Intermarché).

Molano vond dat Page, die als nummer drie van het puntenklassement de groene trui droeg, in de weg reed en reageerde door de jonge Fransman te duwen en zelfs een vuistslag te geven.

De camerabeelden lieten niets aan de verbeelding over en dus werd Molano door de wedstrijdleiding uit koers genomen.

Op Twitter verontschuldigde Molano zich voor zijn actie. "Ik wil aan iedereen mijn excuses aanbieden voor mijn gedrag, want geweld is nooit een oplossing voor welk probleem dan ook. Ik handelde in het heetst van de strijd en mijn gedrag was niet oké. Mijn nederigste excuses voor Hugo Page en alle wielerliefhebbers.

Page reageerde verbouwereerd op de acties van de Colombiaan. Achteraf gaf hij antwoord op de vraag waarom hij niets terugdeed. "Omdat reageren met 80 kilometer per uur in de afdaling gevaarlijk is. We waren met 150 man, dan kan een valpartij grote consequenties hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl