NOS Wielrennen

Ganna troeft Van Aert opnieuw af in secondenspel: 'Control-C, control-V van WK'

Wereldkampioen Filippo Ganna heeft zijn status als beste tijdrijder onderstreept. In de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné, een tijdrit van 31,9 kilometer over een golvend parcours tussen Montbrison en La Bâtie d'Urfé, bleef hij klassementsleider Wout van Aert in een meeslepend secondenspel 2.30 voor.

Ethan Hayter, ploeggenoot van Ganna bij Ineos, werd derde op 0.17.

Ganna blijft Van Aert twee seconden voor in tijdrit Dauphiné

Vorig jaar moest Van Aert tijdens het WK in eigen land ook al nipt zijn meerdere erkennen in de Italiaanse tijdritmachine, die in Brugge uiteindelijk zes seconden sneller bleek. Ganna had bovendien het voordeel dat hij zich de afgelopen dagen kon sparen voor de tijdrit, terwijl Van Aert elke dag om de dagzege streed.

Alleen in de eerste etappe slaagde de Belg daarin. In de tweede kwam de achtervolging te laat op gang en dinsdag maakte Van Aert zelf een - naar eigen zeggen - beginnersfout, door te vroeg te juichen.

Van Aert als laatste weg

In de tijdrit was van te vroeg juichen geen sprake. Terwijl Ganna al uren op de hotseat had doorgebracht, ging Van Aert als laatste van start. Bij het eerste tussenpunt was hij de eerste die de tussentijd van Ganna wist te verbeteren, maar bij het tweede tussenpunt was 7 seconden bonus veranderd in een achterstand van 9 seconden.

AFP
Wout van Aert op weg naar de tweede plaats in de tijdrit van de Dauphiné.

In de laatste kilometers keek Van Aert de voor hem gestarte Victor Lafay en David Gaudu in de rug en dat inspireerde hem tot een eindsprint, maar uiteindelijk strandde de Belg op slechts twee seconden van Ganna.

'Control-C, Control-V'

"Het was een lange dag in de hotseat", glunderde Ganna na afloop. "Natuurlijk maakte ik me zorgen toen Van Aert sneller was bij het eerste tussenpunt. Dit was Control-C, Control-V (een verwijzing naar de sneltoetscombinatie voor knippen en plakken, red.) van de wereldkampioenschappen. Gelukkig met dezelfde uitkomst."

Over een kleine maand begint de Tour de France met een tijdrit in Kopenhagen. Of we daar weer een duel tussen de twee titanen zullen zien, is niet zeker. Net als bij Jumbo-Visma zijn de startplekken bij Ineos namelijk duur. "We zullen zien", besloot Ganna met een mysterieus glimlachje.

Van Aert deed wel goede zaken in het algemeen klassement en verstevigde zijn eerste plaats. De voorsprong op nummer twee Mattia Cattaneo (QuickStep) is al 53 seconden. Roglic, de vooruitgeschoven kopman van Jumbo-Visma deze Dauphiné, is derde op 56 seconden, ploeggenoot Vingegaard vierde op 1.26.

Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe) was de beste Nederlander in de tijdrit. Hij eindigde als vijftiende en is nu elfde in het klassement op 2.02 van Van Aert. Steven Kruijswijk, die zich deze week vooral in de Tourploeg van Jumbo-Visma wil rijden als meesterknecht, werd 42ste in de tijdrit op 2.33 van Ganna.

Froome is demonen aan het verdrijven

Hoewel hij geen rol speelde in de top, verdient viervoudig Tourwinnaar Chris Froome ook een bijzondere vermelding. Froome, uitkomend voor Israel-Premier Tech, werd 64ste op 3.06 van de winnaar.

Voor de 37-jarige Brit was dat het beste resultaat in een tijdrit in de afgelopen jaren. En dat in de koers, die hem in 2019 bijna zijn leven kostte.

Op 12 juni 2019 werd Froome tijdens de verkenning van de vierde etappe in de Dauphiné, een tijdrit van 26,1 kilometer die gewonnen werd door Van Aert, verrast door een plotselinge windvlaag. Hij werd tegen een muur gesmeten en brak daarbij een heup, dijbeen, elleboog en enkele ribben.

Na acht maanden keerde Froome terug in het peloton, maar was geen schim van de viervoudig Tourwinnaar van weleer. Langzaam maar zeker lijkt Froome weer op te krabbelen.

Vorige week werd hij elfde in de zware eendaagse klimkoers Mercan'Tour Classic Alpes-Maritime en in de Dauphiné wist hij zich tot nu toe te handhaven bij de beste vijftig renners.

En dat is op zich al een overwinning, zo liet de opgewekte Froome eerder deze Dauphiné weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl