Het coronaspook hangt weer boven de Tour: UCI scherpt regels aan én versoepelt

"Instappen in een overvol vliegtuig voor de Grand Départ, waarbij negentig procent van de passagiers geen masker draagt. Eerste stresstest. Le Tour is on." Dat schreef Romain Bardet vanmiddag voor vertrek naar Kopenhagen, met een emoji van twee gekruiste vingers erbij.

Of de Franse kopman van DSM de test doorstaan heeft, zullen we in de komende dagen merken. Ook Tim Declercq had zijn koffer al gepakt, maar blijft toch thuis in Vlaanderen. De tempobeul van QuickStep testte positief.

Als iemand weet wat de gevolgen kunnen zijn van een besmetting, dan is hij het wel: dit voorjaar stond El Tractor al een tijdje buiten strijd met een ontstoken hartzakje, een gevolg van een coronabesmetting.

Donderwolk

Enkele dagen voor de start van de Tour de France in Kopenhagen hangt de donderwolk weer boven het peloton. Vooral vanwege de Ronde van Zwitserland, waarin de omikronvariant wild om zich heen sloeg en meer dan dertig renners uit koers dwong. En die wedstrijd staat niet op zichzelf.

En dus moeten we ernstig rekening houden met scenario's, zoals in de afgelopen Giro d'Italia. Toen moest João Almeida, de Portugese kopman van QuickStep en op dat moment nog kandidaat voor het podium, na afloop van de achttiende etappe naar huis vanwege een positieve test.

Stel je voor dat Primoz Roglic op de tweede rustdag opeens positief test? Wout van Aert die in het groen huiswaarts moet na een dubbel streepje? Mathieu van der Poel? Tadej Pogacar? Ondenkbaar is het niet. Zeker niet.

Dat besef is ook doorgedrongen bij de internationale wielerbond UCI. De omikronvariant, die nu bezig is met een opmars maar weliswaar milder en toch ook besmettelijker lijkt dan eerdere varianten.

Om chaos - en een leegloop - te voorkomen, heeft de UCI in samenspraak met de Tourorganisatie en vertegenwoordigers van de ploegen en de renners, de coronaregels aangescherpt én versoepeld.

Nog altijd moeten renners twee dagen voor de start een negatieve test tonen. Maar ook zal iedereen weer getest worden op de tweede en derde rustdag. Verder worden ploegen dringend geadviseerd om frequent te blijven testen.

De belangrijkste aanpassing: vorig jaar werd een ploeg in zijn geheel naar huis gestuurd als er twee coronagevallen binnen zeven dagen binnen de ploeg waren. Die regel wordt afgeschaft.

Mocht de uitslag positief zijn, dan zal het lot van de besmette renner en zijn directe omgeving beoordeeld worden door een teamarts en artsen van de Tour en de UCI. Met andere woorden: als corona zijn weg vindt in het peloton, dan zal per geval beoordeeld worden wie geïsoleerd moeten worden.

"Gezien de ontwikkeling van de internationale gezondheidssituatie en aan de vooravond van de Tour de France is het noodzakelijk geworden de geldende maatregelen te verscherpen," licht UCI-baas David Lappartient de maatregelen toe in een persbericht. "Om ervoor te zorgen dat de wielerevenementen op onze internationale kalender met succes kunnen worden gehouden en om de gezondheid van de aanwezigen bij de wedstrijden te beschermen."

Primoz Roglic, met mondkapje, op het podium als winnaar van de Vuelta in 2021.

In het dagelijks leven zijn de meeste coronamaatregelen vrijwel overal verdwenen. Dat de Tour de France in 2020 zonder publiek werd verreden lijkt al eeuwen achter ons te liggen.

De grootste angst is weg. Maar voorlopig zal de donderwolk nog wel even blijven hangen boven Denemarken en Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl