Bauke Mollema na het behalen van de Nederlandse tijdrittitel
NOS WielrennenAangepast

Mollema mag met kampioenstrui naar Tour, wereldkampioen Alaphilippe ontbreekt

Steeds meer ploegen maken de selectie bekend voor de Tour de France, die aanstaande vrijdag begint met een tijdrit in het Deense Kopenhagen. Bauke Mollema mag dan meteen zijn kampioenstrui aantrekken die hij behaalde op de NK, want hij maakt deel uit van de Tourselectie van Trek-Segafredo.

Het grootste nieuws komt uit de gelederen van Quick-Step Alpha Vinyl. Die ploeg laat Julian Alaphilippe namelijk thuis. De 30-jarige Franse wereldkampioen maakte afgelopen zondag zijn rentree op het Franse kampioenschap na een zware val in Luik-Bastenaken-Luik, maar dat is voor de ploegleiding niet voldoende om hem mee te nemen. De Fransman krijgt meer tijd om op topniveau te komen.

De Nederlandse topsprinter Fabio Jakobsen is wel opgenomen in de selectie. Evenals de de Deen Kasper Asgreen, die hard viel in de Ronde van Zwitserland en ook de nationale kampioenschappen moest laten schieten. Ook Frans kampioen Florian Sénéchal is niet opgenomen in de Tourploeg van Quick-Step, hij is samen met Mark Cavendish reserve.

Alpecin-Fenix heeft de Tourploeg, zoals verwacht, rond kopman Mathieu van der Poel gebouwd. Hij wordt vergezeld door Silvan Dillier, Alexander Krieger, Edward Planckaert, Guillaume Van Keirsbulck, Kristian Sbaragli en Michael Gögl. In de massasprints mikt de ploeg op Jasper Philipsen. De Belgische sprinter Tim Merlier valt buiten de boot.

Team UAE maakte de selectie vanmorgen al bekend. Die ploeg is rondom Tadej Pogacar gebouwd, de winnaar van de laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk. Hij krijgt in zijn jacht naar een derde overwinning op rij onder andere ondersteuning van Rafal Majka, George Bennett, Brandon McNulty en Marc Soler.

Nederlandse ploegen

Trek-Segafredo heeft andere doelen. De ploeg van Bauke Mollema wil minimaal één etappe winnen en hoopt met de Deense sprinter Mads Pedersen op een dagje in het geel tijdens de eerste dagen in Denemarken.

De Nederlandse ploegen Team Jumbo-Visma en DSM maakten hun selecties eerder al bekend. Bij Team Jumbo-Visma gaan ze voor het klassement met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard, DSM gaat voor etappezeges. Voor Jumbo-Visma is Steven Kruijswijk de enige Nederlander, voor DSM starten Nils Eekhoff en Martijn Tusveld.

Steven Kruijswijk

Ook bij Bora-hansgrohe is er een Nederlander opgenomen in de Tourselectie, namelijk sprinter Danny van Poppel. De kopman van de Duitse wielerformatie is Aleksandr Vlasov. Ook Maximilian Schachmann maakt deel uit van de ploeg. Beide renners testten onlangs positief op corona, maar dat staat hun deelname dus niet in de weg.

Vlasov won dit seizoen al de Ronde van Romandië. De Rus krijgt tijdens de Ronde van Frankrijk ook hulp van de Oostenrijkers Marco Haller, Felix Grossschartner en Patrick Konrad en de Duitsers Lennard Kämna en Nils Politt.

Debuut Van der Hoorn

Intermarché-Wanty-Gobert neemt Taco van der Hoorn mee naar de Tour. Voor de 28-jarige Nederlander wordt het zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Van der Hoorn reed één keer eerder een grote ronde: de Giro d'Italia van vorig jaar. Daar verraste hij door na een succesvolle vlucht de derde etappe te winnen.

Alexander Kristoff is de kopman van Intermarché-Wanty-Gobert. De 34-jarige Noor won al vier etappes in de Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl