NOS Wielrennen

Luik-Bastenaken-Luik wordt een Belgisch feestje, met Evenepoel als winnaar

Evenepoel brengt Belgen in extase met monumentale zege in Luik-Bastenaken-Luik

Remco Evenepoel is winnaar geworden van Luik-Bastenaken-Luik. Voor het eerst sinds elf jaar is een Belg de beste in de wielerklassieker La Doyenne.

De renner van Deceuninck schreef de 108ste editie van de wedstrijd na een prachtige solo op zijn naam. De mannenwedstrijd ontaardde in een Belgisch feestje, want Quinten Hermans en Wout van Aert completeerden het podium.

"Ik heb fysiek en ook mentaal enorm geleden na mijn val in de Ronde van Lombardije, ruim twee jaar geleden. Deceuninck bleef in me geloven en daar ben ik enorm dankbaar voor", zei de geëmotioneerde winnaar. "Heerlijk dat ik nu wat terug heb kunnen doen."

Aanval op La Redoute

Evenepoel sprong op 31 kilometer van de streep, kort voor de top van La Redoute, weg uit een groep met alle andere kanshebbers. Onderweg pikte hij daarna een handvol vroege vluchters op en passeerde hij solo de finishlijn.

De achtervolgende groep was ijzersterk, met Van Aert, Alejandro Valverde, Aleksandr Vlasov, Sergio Higuita, Michael Woods, Enric Mas, Daniel Martinez en Marc Hirschi.

Bekijk hieronder de reacties van Remco Evenepoel, Bauke Mollema, Romain Bardet en Sam Oomen:

Van een goede samenwerking tussen die grote namen was echter geen sprake. Op een hellend vlak gaf Vlasov gas en even keken de achtervolgers daarna de jonge Belg op de rug. Maar daarna stokte het tempo in de groep volgers weer en Evenepoel zag de marge weer groeien.

Vlasov vond het te langzaam gaan en ging in zijn eentje achter de Belg aan. Hij kwam geen meter dichterbij en dat vernam Evenepoel ook. En op drie kilometer van de meet balde hij uit vreugde al de vuist.

Hermans verrassend tweede

Vlasov werd weer ingelopen waarna zo'n vijftien man sprintten voor de andere ereplaatsen. Dat Hermans als tweede zou eindigen, had vast niemand voorspeld. De Belg van Intermarché-Wanty bleef zijn landgenoot Wout van Aert (Jumbo-Visma) net voor.

Philippe Gilbert was in 2011 de laatste Belgische winnaar.

In de achtervolgende groep ontbraken wat kanshebbers, zoals Bauke Mollema en Julian Alaphilippe. Zij behoorden tot de slachtoffers van een grote valpartij na 190 kilometer. Mollema stapte wel weer op, maar speelde geen rol van betekenis meer. Met de 29ste plaats was hij nog wel de beste Nederlander.

Breuken en klaplong voor Alaphilippe

Alaphilippe gaf er flink gehavend de brui aan. De Franse wereldkampioen bleek twee gebroken ribben, een gebroken schouderblad en een klaplong te hebben opgelopen. Zijn toestand is stabiel, maar hij moet voorlopig ter observatie in het ziekenhuis blijven, meldde zijn ploeg QuickStep later op de avond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl