NOS Voetbal

Van Vleuten soleert naar indrukwekkende zege in Luik-Bastenaken-Luik

Onstuitbare Van Vleuten soleert naar tweede zege in Luik, Vollering derde

Annemiek van Vleuten heeft haar derde zege van het seizoen behaald door Luik-Bastenaken-Luik op haar naam te schrijven. Na 142 kilometer kwam de renster van Movistar solo over de meet. Grace Brown en Demi Vollering werden op 43 seconden tweede en derde.

Van Vleuten pakte in 2019 in de stromende regen ook al de eindoverwinning in 'La Doyenne'. Toen zorgden Floortje Mackaij en Vollering voor een compleet Nederlands podium.

Ditmaal was het weer een stuk aangenamer. De zesde editie van de heuvelklassieker ontbrandde op 30 kilometer van de finish. Van Vleuten trachtte de koers hard te maken door op de Côte de la Redoute een kopgroep van acht te achterhalen en vervolgens te demarreren. Alleen de Zwitserse Marlen Reusser (SD Worx) kon volgen.

Van Vleuten valt aan op Côte de la Redoute, maar gat is niet groot genoeg

Reusser, ploeggenote van favoriete Vollering, hield in het wiel Van Vleuten de benen veelal stil, waardoor de achtervolgende groep 22 kilometer voor de finish aansloot. Die groep bestond naast titelverdedigster Vollering uit onder anderen Marta Cavalli, winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, en Elisa Longo Borghini.

Vervolgens probeerde de Australische Brown het, maar op de laatste grote klim van de dag, de Côte de la Roche-aux-Faucons, viel Van Vleuten weer aan. Ze achterhaalde Brown en sloeg een gat met de vijf achtervolgers.

Derde zege

Brown en Ashleigh Moolman verrichtten arbeid voor hun kopvrouwen Cavalli en Vollering, maar Van Vleuten bleef overeind. Een flinke opsteker na drie tweede plaatsen. Eerder dit seizoen won ze wel de Ronde van Valencia en de eendagskoers Omloop Het Nieuwsblad.

Luik-Bastenaken-Luik was de tiende race op de kalender van de World Tour. Bij zes van de tien koersen kwam een Italiaanse als eerste over de meet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl