NOS Sport

Kenkhuis kraakt beleid KNZB: 'Heeft geen Ranomi's, Femke's of finales opgeleverd'

Kenkhuis laakt beleid KNZB: 'Het roer moet om'

Met zilver op de 100 meter schoolslag voor Arno Kamminga en brons voor het gemengde estafetteteam op de 4x100 meter wisselslag, pakte Nederland bij de WK langebaanzwemmen in Boedapest twee medailles. Dat is er één meer dan bij de editie ervoor, maar gezien de Nederlandse zwemhistorie een schamel aantal.

In de studio van de NOS maken oud-zwemmers Johan Kenkhuis en Femke Heemskerk, die vorig jaar een punt achter haar imposante loopbaan zette, de balans op. "Ik vind eigenlijk dat we het best wel goed gedaan hebben", zegt Heemskerk.

Heemskerk over prestaties Nederlandse zwemmers: 'Best goed gedaan'

Met negen finaleplaatsen deed Nederland het in Hongarije even goed als in 2015. In 2011 deden de Nederlandse zwemmers het voor het laatst beter op een WK.

"Je wil wel dat de mensen die nu in de halve finales stonden de volgende keer de finale halen", aldus Heemskerk. "De zwemmers die nu aan de top staan, moeten vooral initiatief blijven nemen en bij zichzelf te rade gaan. Waar kan ik verbeteren?"

Kijk hieronder naar een overzicht van de Nederlandse medailles bij de WK langebaan sinds 2011, de finaleplaatsen sinds 2011 en de finaleplaatsen bij deze WK.

  • NOS
    Nederlandse medailles WK langebaanzwemmen sinds 2011
  • NOS
    Finaleplaatsen WK zwemmen sinds 2011
  • NOS
    Nederlandse finaleplaatsen WK zwemmen 2022

Het was in 2013 op de laatste dag van de WK zwemmen in Barcelona dat Kenkhuis, ook in de studio van de NOS, zijn zorgen uitte over de staat van het Nederlandse zwemmen. "Het gaat mijn inziens heel slecht. Ik ben niet onder de indruk van wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd binnen de bond", zei Kenkhuis toen.

Anno 2022, na de WK in Boedapest zijn de zorgen niet voorbij. "Toen, in 2013, was de KNZB zo'n tien jaar bezig met een centraal trainingsprogramma", aldus Kenkhuis. "Dat goede zwemmers van de verenigingen bij elkaar gezet worden om samen te trainen. Met als doel het Nederlandse zwemmen een impuls te geven."

"We moeten nu twintig jaar later concluderen dat het niet rendeert", zegt Kenkhuis. "Het heeft niet meer Ranomi's, Femke's of finaleplaatsen opgeleverd. Ook komen er maar 7 van de 19 zwemmers op deze WK van die centra."

"Het wordt steeds moeilijker om die centra aan te vullen met jong talent", gaat Kenkhuis verder. "Het roer moet om bij de KNZB. Dit werkt niet. Alle aandacht moet nu naar de verenigingen. Daar moet weer groei komen. Daar moeten goede coaches worden ontwikkeld. Daar moet talent worden ontdekt. Als je niet verder af wil zakken, moet je dat meenemen."

Kenkhuis waarschuwt: "Je moet nu ingrijpen om er over tien jaar weer bij te zijn." Heemskerk kan zich vinden in het idee van Kenkhuis: "Een goed idee, investeren in de clubs, maar vooral in de coaches. Je wil dat de leden lid blijven."

Reactie Faber

Bondscoach Mark Faber onderschreef in een reactie op de kritiek van Kenkhuis het belang van verenigingen. "Dat is sowieso onze basis; we zijn echt gebaat bij hele sterke en ondernemende verenigingen die hun talenten goed opleiden."

Faber reageert op kritiek Kenkhuis: 'Verenigingen basis, maar centralisatie helpt'

"Tegelijkertijd moet je ook echt investeren om een stap te zetten richting topsport", vervolgt Faber. "Dat kost tijd en is intensief, maar dat lukt door die centralisatie."

"Ik moet Johan ook enigszins corrigeren, want de hele ploeg die hier stond is in het centrum actief geweest. In andere landen vinden ze ons een van de meest efficiënte landen in het opleiden van talenten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl