NOS Sport

Estafettevrouwen sluiten WK af met Nederlands record, goud voor Amerika

De Nederlandse estafettevrouwen hebben in de finale van 4x100 meter estafette wisselslag een Nederlands record gezwommen. In de laatste race van de WK langebaanzwemmen in Boedapest tikten Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen als vijfde aan na 3.57,24.

Nederlands record estafettevrouwen, tumult om diskwalificatie

Het viertal had in de series de tweede tijd gezwommen, maar bij veel landen waren de toppers er 's ochtends nog niet bij. In de eindstrijd doken ze 0,04 onder het oude record van 3.57,28 van tijdens de Olympische Spelen van Londen op 4 augustus 2012, gezwommen door Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo.

Kijk hieronder naar de reacties van Toussaint, Schouten, De Waard en Steenbergen na de finale.

Estafettevrouwen boerend van geluk: 'Vijfde is gewoon heel goed'

In Boedapest ging het goud in 3.53,78 naar de Amerikaanse vrouwen Regan Smith, Lilly King, Torri Huske en Claire Curzan. Australië en Canada werden respectievelijk tweede en derde.

Meilutyte verrast

Verder veroverden twee vrouwen goud die al als tiener op de hoogste trede van het WK-podium stonden. Ruta Meilutyte werd verrassend kampioen op de 50 meter schoolslag. De 25-jarige Litouwse was met 29,70 0,10 sneller dan Benedetta Pilato.

Ruta Meilutyte

Meilutyte veroverde tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd al olympisch goud op de 100 meter schoolslag en werd in 2013 op die afstand ook wereldkampioene.

Ze won daarna nog tal van medailles op WK's en EK's, maar in juli 2019 werd ze voor twee jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Meilutyte keerde in december terug en won deze week al een bronzen medaille op de 100 meter schoolslag. In de finale van de 50 school leidde ze van start tot finish.

Tiende WK-goud langebaan voor Sjöström

Sarah Sjöström veroverde op de 50 meter vrij haar tiende wereldtitel bij een WK langebaan. De Zweedse, die eerder deze week al goud won op de 50 meter vlinderslag, was in de spannende finale met 23,98 0,20 sneller dan de Poolse Katarzyna Wasick.

Sjöström wint 50 meter vrij, haar tiende WK-goud langebaan

De nu 28-jarige Sjöström won op haar veertiende haar eerste EK-goud en inmiddels staat de teller op één olympische titel, zestien wereldtitels en 26 Europese titels. In totaal won ze bij de Spelen, WK's en EK's al 84 medailles.

Toch goud voor Ress, diskwalificatie teruggedraaid

Hunter Armstrong leek met een gelukje goud op de de 50 meter rugslag te pakken. De Amerikaan tikte als tweede aan, maar zag zijn landgenoot Justin Ress een paar minuten later gediskwalificeerd worden. Later werd die diskwalificatie na een protest van Amerika echter weer teruggedraaid.

Hunter Armstrong (r) en Justin Ress (l) na de race

De 24-jarige Ress greep daarmee zijn eerste individuele wereldtitel. Hij was 0,02 sneller dan Armstrong, maar bleef bij de finish lang onder water en werd daardoor in eerste instantie uit de uitslag geschrapt.

Het goud ging even naar wereldrecordhouder Armstrong, die deze WK al twee estafettetitels en brons op de 100 meter rugslag had verzameld. Uiteindelijk moest Armstrong zich tevreden stellen met zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl