Oranje wint nipt van China in de Pro League

Hockeysters boeken moeizame zege in Pro League tegen China van Annan

De gedachten van de Nederlandse hockeysters leken al een beetje bij het WK hockey van volgende maand te zijn, tijdens het Pro League-duel met China in Rotterdam. Een wedstrijd die moeizaam op gang kwam, eindigde in een 2-1 overwinning voor Oranje.

Het duel stond ook in het teken van de terugkeer van Alyson Annan in Nederland. De Australische vertrok in januari als bondscoach van de Nederlandse vrouwen, nadat haar stijl van coachen en de bijbehorende prestatiecultuur onder vuur was komen te liggen.

De jarige Annan met de Chinese selectie voor het duel met Oranje

Met China - waar ze geassisteerd wordt door Nederlanders Taeke Taekema en Albert-Kees Manenschijn - werkte ze inmiddels tien wedstrijden af, waarvan er vijf verloren gingen.

De Chinezen staan op de voorlaatste plaats in de Pro League. Oranje staat tweede achter Argentinië, dat de koppositie niet meer kan verliezen.

Laag tempo

Freeke Moes kreeg na ruim een minuut al een grote kans op de openingstreffer. Van dichtbij kon zij binnen pushen, maar de Chinese keepster lag dwars. Ook een knappe dribbel en uithaal van Lidewij Welten leverde nog geen goal op,

Na die aardige start zakte het spelniveau van de wedstrijd in. China leek enigszins vermoeid, maar Oranje speelde in een te laag tempo en was niet creatief genoeg om het de tegenstander echt lastig te maken.

In het tweede kwart werden nauwelijks kansen gecreëerd, maar één sterke aanval bleek genoeg om de openingstreffer te forceren. Laurien Leurink brak aan de rechterflank door, gaf voor en zag de bal via het been van een Chinese verdediger in de goal belanden.

Met die treffer leek de ban wel gebroken, maar het derde kwart was nog maar nauwelijks begonnen toen China al gelijkmaakte. Yang Chen passeerde keepster Josine Koning.

In het laatste kwart rechtte Oranje de rug. De druk op de Chinezen werd opgevoerd en Maria Verschoor zorgde met een harde backhand voor de winnende goal.

De zege kwam daarna niet meer in gevaar. Woensdagavond speelt Nederland opnieuw tegen China: het is de laatste wedstrijd van dit Pro League-seizoen. Dan doet vermoedelijk ook routinier Eva de Goede mee. Zij is nét terug van een lange periode vol blessureleed.