Xan de Waard

Hockeysters kloppen Duitsland opnieuw, maar mannen van Delmée zien reeks eindigen

De Nederlandse hockeysters hebben in de Pro League opnieuw van Duitsland gewonnen. Oranje was in Hamburg met 3-1 te sterk. De mannen wisten geen tweede zege op rij te boeken tegen Duitsland, zij gingen met 4-1 onderuit.

Het was voor beide Nederlandse teams het tweede duel in twee dagen met Duitsland. De vrouwenploeg van interim-bondscoach Jamilon Mülders knokte zich zaterdag terug van een 2-0 achterstand en won uiteindelijk met 3-2.

Zonder Frédérique Matla begon Nederland veel beter aan het duel dan zaterdag. Al in het eerste kwart kon Freeke Moes na een snel genomen vrije slag met een handige backhand de 1-0 maken.

Oranje viert de goal van Freeke Moes

Het was een terechte voorsprong, want Nederland was veel sterker. Lidewij Welten was dicht bij de 2-0, maar de sterspeelster stuitte op keepster Julia Sonntag, die het druk had in de eerste helft.

Even later was het alsnog raak. Vanuit de derde strafcorner van Nederland verdubbelde Xan de Waard met een mooie tip-in de voorsprong.

Na rust werd het slordiger aan de kant van Nederland en kwam Duitsland via een benutte strafbal van Sonja Zimmermann terug in de wedstrijd. Duitsland ging op zoek naar de gelijkmaker, maar mede dankzij een schitterende redding van Josine Koning, die de bal met de stick uit de kruising tikte, behield Nederland de voorsprong.

Het zou uiteindelijk 3-1 worden na een rake strafbal van Yibbi Janssen. Nederland speelt volgende week nog twee Pro League-duels met China voordat het begin juli aan het WK begint.

Pijnlijk verlies mannen

De mannen leden in Hamburg tegen de Duitsers een pijnlijke 4-1 nederlaag. Het was tevens het eerste verlies in de Pro League. Zaterdag werd er nog met 3-2 gewonnen.

De start in het noorden van Duitsland verliep nog wel goed voor de formatie van de in september aangetreden bondscoach Jeroen Delmée, die zijn recordreeks van twaalf ongeslagen duels abrupt tot een einde zag komen.

Het volkslied klinkt voor de hockeymannen

Na een actie van Thierry Brinkman opende Koen Bijen de score, maar na rust ging het helemaal mis. Moritz Ludwig maakte de gelijkmaker en de 2-1 van Marco Mitlkau kwam voort uit een strafcorner.

In het vierde en laatste kwart strooiden Niklas Bosserhoff en Constantin Staib extra zout in de Nederlandse wonden.