Brons voor gemengde estafetteploeg bij WK zwemmen
De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft op de 4x100 meter wisselslag beslag gelegd op de bronzen medaille. Bij de WK langebaan in Boedapest moesten Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Kira Toussaint en Marrit Steenbergen de Verenigde Staten en Australië voor laten gaan.
Toussaint (rugslag) startte als beste van het veld, waarbij de landen zelf uitmaken in welke volgorde ze hun zwemmers het water in sturen. In een veld met nog twee vrouwen en vijf mannen tikte Toussaint als achtste aan, waarna Kamminga (schoolslag) Nederland naar de vijfde plaats zwom.
Vlinderslagzwemmer Korstanje behield die positie voor het Nederlandse viertal, waarna Steenbergen er een uitstekende 100 meter vrije slag uitperste. Na de eerste 50 meter lag ze op een vierde plek waarna ze maar net tekort kwam voor de zilveren medaille. Steenbergen tikte aan in 3.41,54, de Australische Shayna Jack in 3,41,34.
In de ochtend plaatste het viertal zich nog als tweede voor de finale, achter de Amerikanen. Korstanje, Kamminga, Toussaint en Steenbergen klokten toen een tijd van 3.43,48. De Amerikanen waren iets sneller met 3.43,16.
Na de race kon het viertal z'n geluk niet op. Toussaint dacht aan een plek in de top van het veld, maar op een medaille had ze niet direct gerekend. "Ik heb heel hard staan gillen, het was echt fantastisch", zei ze na afloop. "Plek 3, 4 en 5 zouden heel dicht bij elkaar liggen. Maar echt fantastisch dat we het gewoon geflikt hebben, heel gaaf."
Bekijk hieronder de reacties van Korstanje, Kamminga, Toussaint en Steenbergen:
Steenbergen, die onder aanvoering van haar ploeggenoten de show stal, beleefde een magische honderd meter. "Ik zag dat ik al vrij snel bij die Australische in de buurt kwam. Toen tikte ik aan en zag ik de anderen helemaal uit hun dak gingen."
Kamminga bekende na de ochtendsessie te hebben getwijfeld over deelname aan de finale, omdat hij zich niet helemaal fit voelde. Na afloop waren die pijntjes even verleden tijd. "Dat accepteer je en dat hoort erbij. Ik heb echt genoten. Op dit moment doet mijn keel het meeste pijn van het aanmoedigen van Marrit."
Amerika zonder gouddelver Dressel
Het Amerikaanse team moest het in de finale doen zonder Caeleb Dressel. De titelhouder op de 100 meter vrije slag liet enkele uren voor de avondsessie in Boedapest weten om "medische gronden" niet mee te doen aan de halve finales van die 100 meter.
Het betekende ook dat Dressel, die dit WK al twee gouden medailles won, niet aan de start zou verschijnen bij de gemengde wisselslagestafette. De 26-jarige Dressel pakte vorig jaar in Tokio olympisch goud op de 100 meter vrije slag.
Volgens de Amerikaanse zwembond, die aangaf dat Dressel niet met corona kampt, wordt nog besloten of hij later in het toernooi weer mee kan doen.
Toussaint net aan naar finale 50 meter rugslag, De Waard net niet
Eerder op de avond plaatste Kira Toussaint zich net aan voor de finale van de 50 meter rugslag. In de halve finales tikte ze aan in 27,69. Dat bleek uiteindelijk de zevende tijd in totaal voor de houdster van het Nederlands record (27,10).
Maaike de Waard redde het juist net niet. De 25-jarige zwemster moest genoegen nemen met de vijfde plaats in haar halve finale. Met een tijd van 27,77 bleef ze maar net boven haar persoonlijk record van 27,69. Toch was dat niet genoeg voor een finaleplaats. Ze werd in de eindrangschikking uiteindelijk tiende.
Een jaar geleden veroverde Toussaint in hetzelfde zwembad de Europese titel. De Waard pakte toen brons.
Bekijk hieronder de reacties van Toussaint en De Waard na de halve finales van de 50 meter rugslag:
Kylie Masse was net als in de series ook de snelste van de halve finales. De Canadese won bij de Olympische Spelen in Tokio het zilver op zowel de 100 als de 200 meter. De finale van de 50 meter rugslag begint woensdagavond om 18.30 uur en live is te zien op NOS.nl.
Milák brengt thuispubliek in extase met wereldrecord
Kristóf Milák prolongeerde met groot vertoon van macht zijn wereldtitel op de 200 meter vlinderslag. De 22-jarige Hongaar zwom ook nog onder zijn eigen wereldrecord. Milák had na 50 meter zwemmen bijna al zijn concurrenten al op een seconde gezet.
In de laatste meters moest hij iets inleveren op z'n drie jaar oude wereldrecord, maar met een tijd van 1.50.34 hield hij nog 0,39 over. Op ruim drie seconden van de olympisch, Europees en wereldkampioen eindigde de Fransman Léon Marchand als tweede. De Japanner Tomoru Honda werd derde.