1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Zwembond Fina komt met strikte regels voor transpersonen en werkt aan open klasse

De internationale zwembond FINA heeft strikte regels opgesteld voor deelname van transpersonen aan vrouwencompetities. Alleen mensen die voor hun twaalfde verjaardag hun transitie hebben afgerond, mogen bij de vrouwen meedoen.

Daarnaast laat de FINA een werkgroep onderzoeken of het mogelijk is een zogeheten open categorie op te zetten voor transpersonen.

Het onderwerp werd besproken tijdens het congres van de internationale zwembond bij de wereldkampioenschappen in Boedapest. Ruim 71 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor de nieuwe regels wat betreft deelname van transpersonen.

Bij het opstellen daarvan heeft de FINA hulp gehad van experts op wetenschappelijk, medisch en juridisch vlak. Volgens hen hebben transvrouwen die pas na hun puberteit een transitie maken een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Daarom wil de FINA voor hen een open categorie opzetten.

'Rechten én eerlijkheid beschermen'

"We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen", zei FINA-voorzitter Husain Al-Musallam.

"De FINA staat altijd open voor iedere atleet. Het opzetten van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op elite-niveau mee te doen. Ik wil dat alle atleten het gevoel hebben dat ze ideeën kunnen uitwerken tijdens dit proces."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl