ANP
NOS SportAangepast

De Waard en Toussaint bij WK naar halve finales 50 rugslag, Pijnenburg strandt

Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben op de WK langebaan in Boedapest de halve finales van de 50 meter rugslag bereikt, die dinsdagavond gezwommen worden.

Toussaint kwalificeerde zich met 28,17 als dertiende. Een jaar geleden veroverde ze in hetzelfde zwembad met 27,36 de Europese titel. De Waard greep toen met een persoonlijk record (27,69) de bronzen medaille. Met 28,04 was De Waard nu goed voor de tiende tijd.

En het kan nog beter, merkt De Waard op. Want ze had nu nog wat last van een slippende arm.

Verbeterpuntje

"Dan hou je eigenlijk geen druk in het water. Een soort van aaien noemen we dat dan", licht ze toe. "Dat is nog wel iets om in de middag op te letten."

Kylie Masse was met 27,26 de snelste in de series. De Canadese won bij de Olympische Spelen in Tokio het zilver op zowel de 100 als de 200 meter, achter Kaylee McKeown. De Australische noteerde op de niet-olympische afstand de achtste tijd: 27,94.

Pijnenburg blijft steken

Het lukte Stan Pijnenburg op de 100 meter vrije slag niet een ronde verder te komen.

De 25-jarige Pijnenburg zwom met 49,11 de 28ste tijd en kwam 0,62 seconde tekort voor een plek in de topzestien. Hij bleef ver verwijderd van zijn beste tijd (48,53), die hij vorig jaar zwom op de Spelen. "Ik vond het eigenlijk niet eens zo'n slechte race", aldus Pijnenburg. "Dit zag ik niet helemaal aankomen."

Bekijk hieronder de reactie van Maaike de Waard en Stan Pijnenburg.

  • De Waard door, ondanks slippende arm: 'Nog wel iets om in middag op te letten'
  • Pijnenburg snel klaar op 100 meter vrij: 'Dit zag ik niet helemaal aankomen'

De 17-jarige Roemeen David Popovici, die maandag de wereldtitel greep op de 200 meter, bracht met 47,60 de snelste tijd op de klokken. De tweede plaats was voor olympisch kampioen Caeleb Dressel (VS): 47,95.

De gemengde estafetteploeg op de 100 meter wisselslag drong als tweede door tot de finale, die later op de dag gehouden wordt. Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Toussaint en Marrit Steenbergen moesten alleen de Verenigde Staten voor zich dulden: 3.43,48 om 3.43,16.

Zieke Kamminga

Kamminga, die zondag zilver haalde op de 100 meter schoolslag, bekende te hebben getwijfeld over deelname aan die finale.

"Ik werd gewoon niet helemaal fit wakker", aldus Kamminga, die zegt het maximale eruit gehaald te hebben met die tweede plaats. De grootste zorgen zijn inmiddels verleden tijd. "Ik denk niet meer dat ik honderd procent zal worden. Maar ik voel me stukken beter, voel me fris."

Bekijk hieronder de reactie van Arno Kamminga:

Kamminga: 'We hebben 's ochtends nog getwijfeld of we überhaupt moesten zwemmen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl