KLM schrapt 7000 stoelen per dag in juli, ruim de helft van alle maatschappijen samen
In juli kunnen er dagelijks 7000 reizigers minder met KLM vanaf Schiphol vertrekken. Die berekening heeft de zogeheten slotcoördinator gemaakt. In totaal mogen er dagelijks 67.500 reizigers van Schiphol vertrekken: 13.500 reizigers minder per dag dan normaal in juli.
Ruim de helft van het aantal geschrapte passagiersplekken komt dus voor rekening van KLM, de belangrijkste gebruiker van de luchthaven. Ook de helft van het aantal slots is normaal gesproken toebedeeld aan KLM.
De zogeheten slots worden verdeeld door Airport Coordination Netherlands (ACNL). Directeur Hugo Thomassen zegt tegen de NOS dat alle maatschappijen zijn geïnformeerd over het aantal te schrappen stoelen. Hoeveel stoelen andere maatschappijen in moeten leveren, wil Thomassen niet zeggen.
Maatschappijen mogen zelf bepalen hoe de hun opgelegde stoelenbeperking wordt ingevuld. Dat kan door de ticketverkoop stop te zetten of te beperken, of vluchten te annuleren.
Vluchten al verplaatst
De maatschappijen en reisorganisaties verwachten dat ze in de loop van deze en volgende week reizigers op individueel niveau kunnen informeren over hun vliegreis. "We krijgen in de loop van deze week antwoord over welke vluchten worden geschrapt" zegt een woordvoerder van Transavia. Daarna gaan we puzzelen om zoveel mogelijk reizen nog te laten doorgaan." Pas daarna zegt Transavia klanten te kunnen informeren. Bij TUI Airlines klinkt dezelfde boodschap.
Corendon Dutch Airlines heeft al 150 vluchten verplaatst van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. "Dat is zo'n 25 procent van onze vluchten. Dat deden we al voor er duidelijkheid was over de schrappingen. Of dat genoeg is moet nog blijken", laat een woordvoerder weten.
Ook reisorganisaties Sunweb en D-reizen/PrijsVrij hebben nog geen duidelijkheid. Zij hopen deze week duidelijkheid te krijgen. Als die er is verwacht Sunweb volgende week klanten die reeds hebben geboekt te kunnen informeren over hun reis en mogelijke alternatieven. De reisaanbieder zal dan ook het aanbod op de website aanpassen aan de beperkingen.
Amateurisme
De Consumentenbond volgt nauwlettend de stand van zaken bij Schiphol. "Wij vinden dat er snel duidelijkheid moet komen voor consumenten, zodat zij weten waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder. "Vluchten worden maanden van tevoren gepland. Dat er op het laatste moment voor vertrek nog zoveel onduidelijkheid heerst, vinden wij een knap staaltje amateurisme."
De consumentenvereniging verwacht dat veel reizigers de dupe zullen worden. Daarom kondigde de bond vorige week al aan te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Schiphol aansprakelijk te stellen voor de kosten die consumenten moeten gaan maken. "Wij vinden niet dat reizigers het slachtoffer moeten worden van slecht beleid bij de luchthaven."
Ook de reissector bereidt een stap naar de rechter voor. Brancheorganisatie ANVR wil dat Schiphol de schade door de chaos op de luchthaven deze zomer gaat vergoeden.