Schiphol-directeuren Patricia Vitalis en Dick Benschop
NOS NieuwsAangepast

Schiphol begrenst aantal vertrekkende passagiers, vooral in juli veel gedupeerden

Schiphol beperkt in juli en augustus het dagelijkse aantal passagiers dat van de luchthaven gebruikmaakt. In juli mogen er dagelijks maximaal 67.500 reizigers vertrekken, in augustus gaat het om 72.500 reizigers. De maatregel is noodzakelijk vanwege het personeelstekort bij de beveiliging op Schiphol.

Met name tussen 7 en 31 juli worden veel reizigers de dupe van de maatregel. De luchthaven moet in die periode gemiddeld 13.500 passagiers per dag afwijzen. Hoeveel passagiers in augustus niet terechtkunnen op het vliegveld, zal Schiphol binnen twee weken bekendmaken.

Dit zeiden operationeel directeur Patricia Vitalis en bestuursvoorzitter Dick Benschop op de persconferentie:

In juli maximaal 13.500 passagiers per dag de dupe van personeelstekort op Schiphol

"De vraag die we verwachten deze zomer is hoger dan de capaciteit die we met alle eerder genomen maatregelen kunnen bereiken", zei topman Dick Benschop in een persconferentie. "Het is niet verantwoord om op goed geluk de zomer in te gaan. We laten het er niet op aankomen. We zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze passagiers en medewerkers."

Tientallen tot enkele honderden vluchten op de drukste dagen in juli worden geschrapt. Schiphol zegt dat de pijn evenredig wordt verdeeld over de luchtvaartmaatschappijen. "We motiveren de luchtvaartmaatschappijen om te vertrekken vanaf regionale luchthavens. Daar is nog ruimte", zegt Vitalis.

In de meivakantie werden met name in de weekenden ook al vluchten geschrapt, maar daarbij ging het om tientallen annuleringen. Bovendien ging het toen veelal om lijnvluchten. Nu zullen ook vakantievluchten geraakt worden.

Het is aan luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders om geschrapte vluchten te verplaatsen of definitief te annuleren en passagiers om te boeken. Corendon liet vanmiddag weten dat het 150 vluchten verplaatst van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. Transavia biedt vanaf 7 juli veel minder stoelen te koop aan en denkt ook dat het boekingen moet annuleren.

Eerder vandaag werd bekend dat reiskoepel ANVR naar de rechter stapt om Schiphol te dwingen de schade door geschrapte vluchten te vergoeden. De koepel is bang dat reisorganisaties failliet gaan als ze uit eigen zak reizigers moeten compenseren voor geannuleerde of aangepaste vakanties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl