Coördinator moet problemen overbelast net Brabant en Limburg vlot trekken
Een speciale coördinator moet samen met de provincies Brabant en Limburg en Economische Zaken zo snel mogelijk bekijken hoe de beschikbare ruimte op het overbelaste stroomnetwerk in die provincies maximaal kan worden benut. Dat is afgesproken bij spoedoverleg in het provinciehuis in Den Bosch. Ook is besloten tot een reeks maatregelen om te voorkomen dat nieuwe bedrijven in Limburg en Noord-Brabant niet meer kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
Bij het overleg in Den Bosch waren onder meer minister Jetten van Klimaat en Energie, de betrokken provincies en de netbeheerders TenneT en Enexis aanwezig. Eind vorige week maakte TenneT bekend dat er geen ruimte meer is om nieuwe bedrijven aan te sluiten op het net. Ook voor bestaande bedrijven die een zwaardere aansluiting willen, is geen plek meer. Het hoogspanningsnet in beide provincies zit vrijwel aan de maximale capaciteit.
"We gaan de randen van het net opzoeken om zoveel mogelijk bedrijven te kunnen bedienen", aldus minister Jetten na afloop van het overleg tegen 1Limburg.
Ervaringsdeskundig
De nieuw aangestelde coördinator, Ben Voorhorst, was eerder betrokken bij het Klimaatakkoord uit 2019. Tot 2021 was hij operationeel directeur bij TenneT.
Om uit de energie-impasse te komen doen TenneT en de provincies onder meer een klemmend beroep op bedrijven om vrijwillig in kaart te brengen hoeveel stroom zij verbruiken. Vaak ligt de gereserveerde hoeveelheid stroom veel hoger dan het daadwerkelijke verbruik.
Daarnaast houdt TenneT de nieuwe aanvragen in de gaten die al wel zijn binnengekomen maar voorlopig nog niet nodig zijn. Dat is ook gereserveerde stroom die (nog) niet wordt afgenomen.
Ook wordt versneld in kaart gebracht welke bedrijven bereid zijn om tijdelijk minder stroom af te nemen als ze daarvoor betaald worden. Dat onderzoek zou pas aan het eind van het jaar gereed zijn, maar dat moet nu in een stroomversnelling komen. "We proberen zo veel mogelijk mensen vrij te maken om dit zo snel mogelijk helder te hebben", zegt Eefje van Gorp van TenneT tegen Omroep Brabant.
Fors investeren
Tot slot willen het Rijk, de provincies en gemeenten de vergunningen voor de uitbreiding van het energienet sneller gaan verlenen. Om de capaciteit te vergroten, investeert TenneT de komende tien jaar ongeveer twee miljard euro in beide provincies. Zo wordt de bestaande 380kV-verbinding (elektriciteitssnelweg) tussen Geertruidenberg en Maasbracht versterkt. In Brabant wordt gewerkt aan nieuwe hoogspanningsstations in onder meer Halsteren, Boxmeer en Tilburg.
Afgesproken is dat alle partijen nog voor de zomer weer bij elkaar komen.