Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland
NOS NieuwsAangepast

ON 'neemt ombudsman serieus', maar 'staat pal achter uitzendingen'

Het baart de NPO "echt zorgen" dat omroep Ongehoord Nederland de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. Het bestuur van de NPO reageert op conclusies van de onafhankelijke journalistieke ombudsman van de publieke omroepen Margo Smit.

Smit publiceerde vandaag een onderzoek naar afleveringen van Ongehoord Nieuws, een tv-programma van Ongehoord Nederland. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van klachten van kijkers. Smit stelt vast dat de omroep de journalistieke code schendt als het gaat om betrouwbaarheid en dat de omroep bijdraagt aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren.

Het gaat Smit vooral om het patroon, zegt ze:

Ombudsman over Ongehoord Nederland: 'Vraag door, je bent geen doorgeefluik'

De NPO zegt in een reactie dat Ongehoord Nederland zich bij toetreding tot het omroepbestel heeft gecommitteerd aan de journalistieke code en ook daarna gezegd heeft de code te onderschrijven. Daarom beraadt de NPO zich nu op een eventuele maatregel tegen de omroep.

"We gaan de uitspraak van de ombudsman nu eerst goed bestuderen en zorgvuldig beoordelen of er aanleiding is om binnen onze bevoegdheden aan ON! een maatregel op te leggen." De NPO wil daar uiterlijk volgende week duidelijkheid over geven.

Voorzitter Frederieke Leeflang liet eerder al aan de NOS weten dat er in het uiterste geval besloten kan worden het programma uit de NPO-programmering te halen. "Dit gebeurt uiteraard pas na overleg met de betrokken omroep. Als een dergelijk besluit genomen is, zijn er nog bezwaar- en beroepsmogelijkheden", zei ze toen.

'Andere meningen en feitelijke interpretaties'

De voorzitter van Ongehoord Nederland, Arnold Karskens, zegt het onderzoek van de ombudsman serieus te nemen. Hij laat in een verklaring weten "pal achter de uitzendingen" te staan die de omroep tot nu toe heeft gemaakt.

"Wel begrijpen we dat het voor sommigen even wennen is dat er met onze intrede andere meningen en feitelijke interpretaties te zien en horen zijn in het publieke bestel. Wij tonen en interpreteren immers de andere zijde van de nieuwsbol."

Karskens voegt eraan toe zijn programma's "met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en redactionele betrokkenheid" te maken.

Nieuwe criteria voor toetreding

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil zich niet inhoudelijk uitlaten over de kwestie. Het is volgens haar nu aan de NPO om eventueel stappen te ondernemen tegen Ongehoord Nederland. "Ik moet nu geen democratische processen gaan verstoren", stelt ze.

Wel schrijft Uslu vandaag in haar hoofdlijnenbrief over het mediabeleid dat er een onafhankelijke adviescommissie wordt gevormd, die binnen een jaar met nieuwe criteria voor toetreding van omroepen tot het publieke bestel moet komen.

De staatssecretaris wil dat ook maatschappelijke waarden gaan meetellen om zendtijd te krijgen. Nu zijn alleen voldoende leden, gezond financieel beleid en het vertegenwoordigen van een stroming in de samenleving vereist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl