Omroep Zwart 'met nieuwe helden' en Ongehoord Nederland 'met stem voor critici' van start
Nederland heeft er vanaf vandaag twee nieuwe omroepen bij: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Beide aspirant-omroepen willen een ander geluid laten horen dan nu te zien en te horen is op de publieke zenders.
Omroep Zwart trapt af met twee nachtprogramma's op de radio. Het radioprogramma De Nacht is ZWART is elke zondagnacht te beluisteren tussen 03.00 uur en 06.00 uur op NPO Radio 1. Ook gaat Omroep Zwart samenwerken met andere omroepen om een radioprogramma te maken dat te vergelijken is met het televisieprogramma Op1, zegt oprichter Gianni Grot.
Televisie
Voor programma's op de televisie is Omroep Zwart volgens Grot in een vergevorderd stadium in de onderhandelingen met de zenderbazen van de NPO om ideeën goedgekeurd te krijgen.
"Wij willen ook op televisie een thuis voor iedereen creëren, zodat iedereen zich welkom voelt in Nederland", zegt hij. "Er zullen bij ons in elk geval onderwerpen voorbijkomen voor en over een betere samenleving én er zullen nieuwe helden en rolmodellen te zien zijn die erg inspirerend zijn. We komen ook met nieuwe talenten voor en achter de schermen", aldus Grot.
Op 22 februari begint Ongehoord Nederland met het nieuws- en actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws. Dit programma zal twee keer per week, op dinsdag en donderdag, in de middag te zien zijn tussen 12.00 uur en 13.00 uur.
"Wij belichten belangrijke maatschappelijke problemen van een andere kant, zoals over de gevolgen van de massa-immigratie op woningnood en criminaliteit en de afbrokkelende democratische invloed van de burger door de toenemende macht van de EU", aldus Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland. "Ook geven wij critici op het doorgeslagen klimaatbeleid een serieuze stem."
Ook gaan zowel Omroep Zwart als Ongehoord Nederland podcasts maken voor NPO Radio 1.
Na vijf jaar
Afgelopen zomer haalden zowel Omroep Zwart als Ongehoord Nederland het vereiste aantal van 50.000 leden. Ze kregen daarom de status van aspirant-omroep van demissionair minister Slob. Dit betekent dat de omroepen een uitzendlicentie hebben gekregen voor de komende vijf jaar.
Na vijf jaar wordt er opnieuw bekeken of de omroepen nog steeds voldoen aan de criteria. Als dat het geval is, dan worden zij volwaardige omroepen en dan kunnen ze formeel toetreden tot het bestel. Een samenwerking met een of meerdere omroepen is dan wel verplicht, want binnen de Nederlandse Publieke Omroep zijn wettelijk maar zes volwaardige zendvergunningen te vergeven.