Oprichters Gianni Grot (r) en Akwasi (l) van Omroep Zwart
NOS NieuwsAangepast

Raad voor Cultuur: laat Omroep Zwart en ON toe tot publiek bestel

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland (ON) moeten een plek krijgen bij de publieke omroep. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Slob moet uiteindelijk de beslissing nemen of de kandidaat-omroepen ook daadwerkelijk worden toegelaten. Eind vorig jaar voldeden beide al aan de eis van 50.000 betalende leden.

In het advies zegt de Raad dat zowel Zwart als ON van "toegevoegde waarde" is. Dat is een van de eisen voor toelating van nieuwe omroepen.

Zwart is "heel divers" en de omroep richt zich op de generatie van millennials, aldus voorzitter Kristel Baele van de Raad voor Cultuur in het NOS Radio 1 Journaal. Andere omroepen houden zich ook bezig met diversiteit maar "Zwart kan zorgen voor een versnelling en ook kennis delen".

Beide omroepen vertellen over hun plannen:

Op naar Hilversum: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland over hun plannen

ON vertegenwoordigt volgens Baele "een herkenbare stroming in de Nederlandse samenleving en dat gaat dan om mensen die zich vervreemd voelen van de politiek en ook minder vertrouwen hebben in de publieke voorzieningen. Dus daar denken we dat Ongehoord in een behoefte kan voorzien."

Afpakken apparatuur en afbreuk aan vertrouwen

Wel toont de Raad zich kritisch op Zwart, waar rapper Akwasi bij betrokken is, en op ON, opgericht door journalist Arnold Karskens. Akwasi kwam onder meer in het nieuws omdat hij na onwelgevallige interviewvragen de audioapparatuur van een EO-journalist afpakte. Omdat Awkasi de journalist "op onaanvaardbare wijze onder druk heeft gezet om materiaal te verwijderen" moet Zwart scherp blijven letten op journalistieke waarden.

ON krijgt kritiek omdat de omroep de NOS regelmatig beticht van het verspreiden van desinformatie en bevooroordeelde berichtgeving. ON moet afzien "van de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening". Daarmee doet ON volgens de Raad afbreuk aan het vertrouwen in het publieke bestel.

Hoewel de Raad voorstander is van twee extra omroepen, waarschuwt hij tegelijkertijd voor versplintering. Ondanks alle mooie plannen van omroepen is het "in de praktijk door de omroepen verzorgde media-aanbod in toenemende mate op elkaar gaan lijken". Daarom moeten er scherpere maatstaven komen voor nieuwe omroepen, zegt de Raad.

De criteria wanneer een omroep verdwijnt, moeten ook duidelijker worden. Op dit moment verdwijnen er eigenlijk geen omroepen, maar komen er wel omroepen bij. Dat draagt bij aan de versplintering, aldus de Raad.

Nog een voorstander

Ook het Commissariaat voor de Media adviseert minister Slob om de nieuwe omroepen tot het bestel toe te laten. Wel benadrukt het Commissariaat dat er geen ruimte is voor desinformatie "en andere zaken die het publieke omroepbestel kunnen ondergraven".

"Het Commissariaat heeft daarom met zorg kennisgenomen van ingezonden brieven en video's die op de website van aspirant-omroep Ongehoord Nederland zijn gepubliceerd over de (vermeend onjuiste, discriminerende en misleidende) berichtgeving van de NOS. Het Commissariaat heeft geen aanwijzing dat het media-aanbod van de NOS niet betrouwbaar zou zijn of niet op onafhankelijke wijze tot stand komt", aldus de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl