Initiatiefnemer Akwasi van Omroep Zwart
NOS Nieuws

Slob laat Omroep Zwart en ON toe tot bestel, maar zal scherp toezien op nepnieuws

Vanaf volgend jaar krijgt de publieke omroep er twee nieuwe zendgemachtigden bij. Demissionair minister Slob voor Media geeft Omroep Zwart en ON (Ongehoord Nederland) een voorlopige erkenning, zodat ze kunnen gaan uitzenden op de publieke netten.

Slob neemt daarmee de adviezen van het Commissariaat voor de Media en de NPO over, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Beide nieuwe omroeporganisaties hebben voldoende leden voor de aspirant-status en zijn genoeg onderscheidend om een aanvulling te zijn op de huidige omroepen.

Het Commissariaat en de NPO plaatsten wel kritische kanttekeningen bij met name ON, dat structureel de NOS beschuldigt van niet-onafhankelijke berichtgeving. Dat doet afbreuk aan het vertrouwen in het publieke bestel, vindt ook Slob. Hij heeft Omroep Zwart en ON op de kritiek aangesproken en ze hebben volgens Slob beloofd zich te houden aan de Mediawet en de gedragscode van de NPO.

De minister waarschuwt de nieuwkomers wel voor het verspreiden van nepnieuws: "De publieke omroep is er voor iedereen. Maar er zijn ook grenzen. Binnen de publieke omroep is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie. Iedere omroep binnen dit bestel is medeverantwoordelijk om dit unieke bestel in stand te houden. Dit geldt ook voor de nieuwe toetreders. Hier zal ik scherp op toezien."

Omroep Zwart en ON krijgen een erkenning voor vijf jaar en worden vanaf volgend jaar bekostigd uit de subsidie die het Rijk jaarlijks geeft aan de publieke omroep. Na 5 jaar wordt er opnieuw bekeken of ze voldoen aan de criteria en kunnen ze formeel toetreden tot het bestel. Dan moeten ze wel verplicht gaan samenwerken met een of meer andere omroepen, want binnen de NPO zijn wettelijk maar zes volwaardige zendvergunningen te vergeven.

De nieuwkomers stelden zich eerder voor:

Op naar Hilversum: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland over hun plannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl