VVD zet druk op kabinet: nog dit jaar stappen nieuwe kerncentrales in Borssele
De VVD in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet te weinig vaart zet achter de bouw van nieuwe kerncentrales. Het kabinet moet nog dit jaar Borssele als favoriete locatie aanwijzen en met wetgeving beginnen, vindt de VVD, anders dreigt het een verloren jaar te worden.
De partij verwijst naar de afspraak uit het regeerakkoord dat er twee nieuwe kerncentrales bij komen. "De oorlog in Oekraïne maakt nog eens duidelijk hoe noodzakelijk een onafhankelijke energievoorziening is", zegt Kamerlid Erkens. "Kernenergie is schoon, betrouwbaar en een logische oplossing voor een vol land als Nederland."
De VVD wil dat de twee grote nieuwe centrales in Borssele gebouwd worden omdat daar al kennis en ervaring is. De industrie en de havens, Borssele ligt aan de Westerschelde, kunnen er de opgewekte elektriciteit in waterstof omzetten. Ook is er lokaal draagvlak, mede vanwege de werkgelegenheid, verwacht de partij.
Borssele speelt een belangrijke rol bij innovatie en het behoud van kennis over kernenergie, zegt Erkens. De kerncentrale moet daarvoor ook na de eerder geplande sluiting in 2033 open blijven. De VVD sluit een rol als aandeelhouder voor de overheid in de centrale niet uit.
Het kabinet moet snel met concrete voorstellen komen over hoe de afspraak uit het regeerakkoord wordt uitgevoerd. Nieuwe wetgeving die daarvoor nodig is moet nog dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Ook wil de VVD al dit jaar een publiekscampagne over kernenergie, kernafval en de nieuwe centrales.
Voor het extra kernafval moet er opslag bijgebouwd worden, zoals onlangs vanwege het langer open blijven van Borssele. Zo lang er voor de nieuwe centrales geen permanente opslag in Nederland is, moeten er afspraken met Finland en Frankrijk gemaakt worden. Erkens stelt voor dit als eis te stellen aan de eigenaren van de nieuwe centrales.
Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat het kabinet "de benodigde stappen zet" voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Daar is deze kabinetsperiode 5 miljard euro voor gereserveerd.
Vorige maand kwam regeringspartij CDA al met een plan voor versnelde kernenergie. De partij wil dat het kabinet de mogelijkheden van 'mini-centrales' onderzoekt. Die zouden al in 2030 kunnen draaien, verwacht Kamerlid Bontenbal.