NOS NieuwsAangepast

Werkende vrouwen in de overgang willen meer ondersteuning: 'Thema moet uit taboesfeer'

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

Pijnklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen: klachten die je niet meteen koppelt aan de overgang, maar waar wel veel vrouwen in de overgang last van krijgen. Ruim de helft van deze vrouwen heeft zoveel last van gezondheidsklachten dat het hun functioneren op de werkvloer in de weg staat.

In sommige gevallen zijn de klachten zo heftig, dat vrouwen zich ziekmelden. Monique (51) meldde zich een halfjaar geleden ziek bij haar leidinggevende omdat ze plotseling kampte met een zware depressie. Ook kreeg ze last van vermoeidheid en gewrichtspijn. Al snel kreeg ze in de gaten dat haar klachten te maken hadden met de overgang. "Ik heb eerder burn-out klachten gehad, maar merkte dat dit echt wat anders was", zegt Monique.

Ze besloot meteen aan de bel te trekken en gaf bij haar leidinggevende aan dat het om overgangsklachten ging, iets waar het consultancybedrijf niet eerder mee te maken had gekregen. Van haar baas kreeg ze veel steun. "Hij schrok heel erg van mijn klachten en benadrukte dat ik de tijd moest nemen om te herstellen." Ook bood hij haar een coachingtraject aan.

De houding van Monique's leidinggevende is niet vanzelfsprekend, maar de behoefte aan ondersteuning is er wel. Uit onderzoek blijkt dat 57 procent van de vrouwen met klachten meer begrip en ondersteuning wil krijgen op de werkvloer.

Gynaecologen trekken al jaren aan de bel over de slechte signalering van overgangsklachten bij werkende vrouwen. Wel wordt de bewustwording over dit onderwerp groter bij bedrijven en de overheid, zegt Eveline Bakker, oprichter van platform Vuurvrouw. "Steeds meer werkgevers denken: we moeten hier toch wat mee. We zien de laatste jaren echt wel vooruitgang, maar er is nog veel te doen."

Geen burn-out

Ook bedrijfsartsen hebben hier een rol in. Zorgorganisatie Care for Women geeft trainingen aan bedrijfsartsen zodat ze in de toekomst de juiste diagnose geven. "Als een vrouw vertelt dat ze slecht slaapt en het werk haar te veel wordt, krijgt ze snel van de bedrijfsarts te horen dat ze een burn-out heeft", zegt Celine Vervoorn, die trainingen geeft. "We raden bedrijfsartsen bijvoorbeeld aan om altijd te vragen naar de menstruatiecyclus."

HumanTotalCare, een van de grootste overkoepelende arbodiensten in Nederland, zegt dat het thema op de agenda staat en nascholing aanbiedt voor bedrijfsartsen over de overgang.

Het ziekteverzuim onder werkende vrouwen tussen 45 en 55 jaar is hoog, en is vaak gerelateerd aan de overgang. Dat melden ze niet altijd. "Het onderwerp zit in de taboesfeer. Vrouwen vinden het moeilijk om met hun klachten naar een mannelijke of veel jongere baas te stappen", zegt Vervoorn.

Leidinggevenden en medewerkers krijgen trainingen om het thema bespreekbaar te maken. Ook krijgen ze praktische tips aangereikt. Zo kunnen bedrijven zorgen voor een aanpassing in werkkleding, betere ventilatie of flexibele werktijden.

Bakker is geen voorstander van overgangsverlof, maar wil werkgevers aansporen om te kijken naar een passende oplossing voor elk individu. "We moeten ons realiseren dat de overgang, net als andere fasen in het leven, heel individueel is."

Monique is met behulp van coaching langzaam weer aan het werk gegaan. Ze wil andere vrouwen aanmoedigen om op tijd aan de bel te trekken, en er open over te zijn dat gezondheidsklachten te maken hebben met de overgang. "Het is niks om je voor te schamen, alle vrouwen krijgen hier in hun leven mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl