Warmtepompen in 2026: realisatie afhankelijk van kosten en genoeg personeel
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het plan om hybride warmtepompen of een duurzaam alternatief vanaf 2026 verplicht te stellen ambitieus, maar ziet wel wat pijnpunten. Brancheorganisatie Techniek Nederland hoopt dat er de komende jaren genoeg menskracht is om de warmtepompen te installeren. Nu loopt de wachttijd voor de plaatsing van een warmtepomp al op tot meer dan een jaar.
De koepel voor woningcorporaties Aedes spreekt van een prima ontwikkeling en ziet de hybride pomp als "een prima tussenstap op de weg naar verduurzaming".
Vragen bij haalbaarheid
Met het benoemen van een specifiek jaar, 2026, wil het kabinet duidelijkheid bieden aan leveranciers, installateurs en huis- en gebouweigenaren. Maar de VEH is kritisch. "Het wordt een reality check of die ambities waargemaakt kunnen worden", zegt een woordvoerder die het gebruik van de pompen overigens toejuicht. "Wanneer ze goed geïnstalleerd zijn, wordt aanzienlijk minder gas gebruikt."
Voor de haalbaarheid moet aan drie basisvoorwaarden worden voldaan, zegt de vereniging voor huizenbezitters. "Het moet betaalbaar zijn, de capaciteit moet er zijn, zowel van apparatuur als van menskracht om de apparatuur te installeren en huiseigenaren moeten het juiste advies kunnen krijgen voordat ze besluiten welke variant ze kunnen installeren."
Nu zijn lang niet alle woningen in Nederland geschikt voor een warmtepomp. Volgens de VEH moet een woning goed geïsoleerd zijn. Wanneer een hybride warmtepomp geïnstalleerd wordt, is spouw-, vloer- en dakisolatie en minimaal dubbel glas nodig. "Dus de kosten om een woning geschikt te maken komen er ook nog bovenop", zegt de woordvoerder van VEH.
In de meeste gevallen is het voor woningen die na 1995 zijn gebouwd geen probleem om een hybride systeem in te bouwen.
Tot 2030 krijgen huiseigenaren subsidie om te helpen bij de overstap naar duurzame oplossingen. "Maar ook daarna moeten woningeigenaren financieel in staat zijn om over te stappen. En ook als mensen gebruikmaken van de subsidie moeten ze zelf een bijdrage leveren."
Volgens de ministers De Jonge (Volkshuisvesting) en Jetten (Klimaat) is de aanschaf van een warmtepomp rendabel:
Volgens Techniek Nederland wordt een derde van de warmtepomp vergoed. Een exact bedrag is volgens de organisatie moeilijk te bepalen. Dat hangt onder meer af van hoe groot de pomp is. En de grootte hangt weer af van hoe goed een huis is geïsoleerd. Een woordvoerder schat in dat van de ongeveer 8 miljoen woningen in Nederland er 2 miljoen geschikt zijn voor een hybride systeem.
De koepel van woningcorporaties Aedes zegt dat het al enige tijd bezig is met de verduurzaming van panden, maar dat bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet veel tijd kost. "Daarom is het gebruik van hybride warmtepompen een mooie oplossing om nu al minder gas te gebruiken", zegt een woordvoerder. "Zo kan er in de tussentijd naar nieuwe oplossingen worden gezocht."
Wachttijd meer dan een jaar
Techniek Nederland voorziet voor de komende tijd wel een "bottleneck om genoeg slimme handen te hebben om al die pompen te installeren". Wie nu een warmtepomp wil, moet vaak al een jaar wachten voordat die aan de beurt is. En dat zal volgens de installatiebranche in 2026 niet anders zijn.
De brancheorganisatie wil het personeelstekort aanpakken. Het tekort aan mensen in de sector verdubbelt de komende jaren tot 40.000.