België wil verbod op gokreclames: 'Gokken is het nieuwe roken'
De Belgische regering is van plan bijna alle vormen van gokreclames te verbieden. "Gokken is het nieuwe roken en iedereen is het er ook over eens dat tabaksreclame er beter niet meer is", zegt minister van Justitie Van Quickenborne.
Tijdens de coronapandemie is het aantal gokkers volgens de minister fors gestegen. Onder jongeren zou het gaan om een stijging van 43 procent. Van Quickenborne: "Achter die cijfers gaat heel wat leed schuil." Op basis van internationaal onderzoek stelt hij dat zo'n 40 procent van de winst van gokbedrijven afkomstig is van mensen met een gokverslaving.
Wel uitzonderingen
Als het plan wordt goedgekeurd, verdwijnt voor het einde van dit jaar het leeuwendeel van de gokadvertenties in België. Kansspelondernemingen mogen dan niet meer reclame maken op tv, radio, in kranten of via sociale media. Voor lopende publiciteitscontracten geldt een overgangsregel tot oktober 2023, schrijft de VRT.
Er zijn nog meer uitzonderingen. Zo mogen bedrijven nog wel op hun eigen website of bijvoorbeeld binnen een casino gokken promoten. Ook mensen die op internet gericht zoeken naar kansspelen kunnen uiteindelijk nog advertenties te zien krijgen.
Voor gokbedrijven die sportclubs sponsoren komt er een overgangsregeling. Tot 2025 mogen alleen de namen of logo's van deze bedrijven op shirts of in het stadion te zien zijn.
Ook in Nederland liggen gokreclames onder vuur. Sinds oktober vorig jaar is online gokken gelegaliseerd en dat heeft geleid tot een forse toename van advertenties voor zulke kansspelen. Als gevolg vrezen verslavingsexperts dat meer mensen verslaafd raken aan gokken. Mede doordat er oud-profvoetballers en andere rolmodellen in gokreclames te zien zijn.
Verbod op komst in Nederland
Op herhaaldelijk verzoek van de Tweede Kamer werkt het kabinet aan een verbod op zogenoemde 'ongerichte' reclame voor risicovolle kansspelen. Een billboard langs de weg is een voorbeeld van ongerichte reclame. Via sociale media is het bijvoorbeeld mogelijk om advertenties specifiek te richten op een oudere doelgroep.
De gokbranche heeft beperkingen toegezegd, zoals het niet vertonen van reclames op tv voor 22.00 uur. Die grens lag voorheen op 21.00 uur. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming wil in juni het inzetten van rolmodellen voor dit soort reclames verbieden, schreef hij halverwege maart in een brief aan de Kamer.
Miljoeneninkomsten voor de staat
Kansspelen vormen ook een bron van inkomsten voor de Nederlandse staat. In 2020 verdiende de overheid 106 miljoen euro aan de Nederlandse Loterij. Daaronder vallen onder andere de Staatsloterij, Toto en Eurojackpot.
De totale opbrengst van al deze loterijen was in 2020 ruim 1,3 miljard euro. Daarvan ging 45 miljoen naar sportorganisatie NOC*NSF en 17,2 miljoen naar goede doelen als het Oranje Fonds.
Nieuwsuur legt in deze video uit waarom deze gokreclames te zien zijn en wat de gevolgen daarvan zijn: