Waarom jij overal gokreclames ziet

Na de nieuwe Wet kansspelen op 1 oktober 2021 is online gokken niet langer illegaal. En door die legalisering maakt de gokbranche met een stortvloed aan reclames jacht op de gokker.

De grote hoeveelheid gokreclames leidde tot veel kritiek. In november vorig jaar, amper een maand na de invoering van de wet, werd een motie ingediend in de Tweede Kamer voor een verbod op ongerichte gokreclames. Een maand later kreeg de motie steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Bekijk hier de race om de gokker:

Waar komen al die gokreclames vandaan?

De toenmalige minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker reageerde op 16 januari 2022 met een brief op de motie van Van Nispen. Daarin belooft hij een aantal aanscherpingen van de Wet kansspelen en Dekker verwijst naar de Reclamecode Online Kansspelen. Deze code werd op 15 december 2021 aangenomen door een groot deel van de legale gokbedrijven in een reactie op de kritiek op de vele gokreclames. In april 2022 buigt de nieuwe minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind, zich opnieuw over het gokbeleid.

Reclamecode

In de reclamecode staat dat gokbedrijven een tijdslot voor gokreclames toepassen en zich niet richten op kwetsbare groepen. Hieronder vallen volgens de code: minderjarigen, jongvolwassenen, personen met een verstandelijke handicap, kansspelverslaafden en personen die kenmerken van risicovol spelgedrag vertonen.

Ondanks de aangescherpte wet, de reclamecode en het tijdslot van 21.00 uur tot 6.00 uur waarbuiten geen gokreclames op radio en televisie mogen worden getoond, zijn er nog steeds veel gokreclames. En worden er volgens deskundigen nog steeds kwetsbare groepen aangesproken in de reclames. Ook in bovenstaande video zegt Tony van Rooij van het Trimbos-instituut dat 'de letter van de wet wel wordt gevolgd, maar niet de geest van de wet.'

We deelden een aantal conclusies van Tony van Rooij met de VNLOK, een branchevereniging voor kansspelbedrijven. Lees hieronder hun reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl