Steven Bergwijn, ook tegen Wolverhampton Wanderers reserve bij Tottenham Hotspur
NOS Voetbal

Sombere Bergwijn wil af van drie, één, één, negen, twee en acht minuten speeltijd

Hij tekende ruim twee jaar geleden een contract dat hem tot 30 juni 2025 aan Tottenham Hotspur verbond, maar wat Steven Bergwijn betreft komt er komende zomer al een eind aan zijn verblijf in Noord-Londen. De reden laat zich raden: te weinig speeltijd, ruimschoots zelfs.

En dat is met het oog op het WK in Qatar een zorgwekkende ontwikkeling, oordeelt de 24-jarige international, die op 2 februari 2020 nog wel zo'n spetterend debuut maakte voor zijn nieuwe club met een doelpunt tegen Manchester City.

Tekenend voor de weinig benijdenswaardige positie waarin de voormalige aanvaller van PSV, dat aan de wintertransfer ruim 30 miljoen euro overhield, zich thans bevindt, zijn de minuten die hij de afgelopen zeven competitiewedstrijden binnen de lijnen stond: drie, één, één, negen, zes, twee en acht.

Spectaculaire invalbeurt

Niet dat Bergwijn heel veel tijd nodig heeft om te schitteren. Hij scoorde onlangs nog tegen Newcastle United en zal ook altijd weer herinnerd worden aan zijn spectaculaire invalbeurt tegen Leicester City begin dit jaar. Hij speelde toen de laatste elf minuten mee en hielp met treffers in de vijfde en zevende minuut van de blessuretijd de Spurs aan een 3-2 uitzege.

Steven Bergwijn maakt de winnende tegen Leicester City

Als 'beloning' mocht de snelle spits de wedstrijd erop, in de topper tegen Chelsea, het beginsignaal op het veld meemaken. Maar het zou uiteindelijk blijven bij die ene basisplaats onder Antonio Conte, die in november Nuno Espirito Santo was komen aflossen.

De Italiaanse manager kan uiteraard niet heen om de vedetten Harry Kane en Son Heung-min, die tegen Leicester en Chelsea niet inzetbaar was, maar verkiest ook de in januari van Juventus overgenomen Zweed Dejan Kulusevski steevast boven de Nederlander. En ook Lucas Moura geniet vaak de voorkeur.

Geen beletsel

"Het is een lastig verhaal voor mij", verzuchtte Bergwijn na zijn acht minuten tegen Leicester afgelopen weekeinde. "Ik denk dat een basisplaats er hier voor mij niet in zit."

Hij had gehoopt op betere tijden na die twee belangrijke treffers in januari in het uitduel met Leicester. "Maar dat is helaas niet gebeurd."

Steven Bergwijn, met rechts achter hem Son Heung-min, na zijn 5-1 tegen Newcastle United.

De weinige speeltijd bleek voor bondscoach Louis van Gaal geen beletsel om Bergwijn op te roepen voor het Nederlands elftal. Een uitverkiezing die de voetballer de afgelopen drie interlands dubbel en dwars terugbetaalde.

Hij maakte in november in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in de 84ste minuut de bevrijdende 1-0 en verzorgde ook de assist voor de 2-0. En in de oefenduels in maart met Denemarken (4-2) en Duitsland (1-1) was hij ook al trefzeker, tegen de Denen zelfs twee keer.

Manchester United?

Van Gaal weet dus goed wat hij aan Bergwijn heeft, maar zal hij vertrouwen houden in de aanvaller als die maar doorgaat met het kweken van zitvlees? Daar laat de speler in kwestie het liever niet op aankomen. Een transfer zou soelaas bieden.

Afgelopen winter was Ajax al even in beeld en ook komende zomer zou de Amsterdamse club een oplossing kunnen vormen. "Een terugkeer naar Nederland zou zeker voor mij een optie zijn", vertrouwde hij het Algemeen Dagblad toe.

Steven Bergwijn en Louis van Gaal

Of blijft Ajax-trainer Erik ten Hag hem in het vizier houden en neemt hij Bergwijn mee naar Manchester United, waar de Tukker volgend seizoen aan de slag gaat en de boel moet renoveren? "Ik heb hem nog niet gesproken, maar wie weet gebeurt dat nog wel", blijft Bergwijn hoop houden.

Vooralsnog zal hij zich, indien gewenst, voor de volle honderd procent inzetten voor Tottenham Hotspur, dat in de race is voor de resterende twee Champions League-tickets die er in Engeland nog te vergeven zijn. De ploeg van Conte staat met nog vier speelronden voor de boeg vijfde in de Premier League op twee punten van nummer vier Arsenal, de Londense rivaal die volgende week te gast is bij de 'Lilywhites'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl