Feyenoord treft Franse evenknie: 'Hondstrouwe fans, maar ook vaak over de schreef'
"Ik ben nu dertien jaar speler van Marseille. Ik weet alles van deze club, ik ken de liefde en de frustratie. Maar deze onaanvaardbare gebeurtenissen van vandaag maken me verdrietig."
Steve Mandanda, doelman van Olympique Marseille, kon zijn ogen nauwelijks geloven toen zijn eigen supporters in januari vorig jaar het trainingscomplex belegerden vanwege de tegenvallende prestaties. Toen het de honderden hooligans niet lukte om het complex binnen te komen besloten ze met het gooien van brandende fakkels de boel in lichterlaaie te steken.
Uiteindelijke schade: zo'n half miljoen euro.
Een dieptepunt in de historie van Marseille, dat vanavond in de halve finales van de Conference League samen met meer dan 1.500 supporters op bezoek gaat bij Feyenoord. De rellen bij de Franse havenclub zijn echter eerder regel dan uitzondering.
Te gevaarlijk
Het was niet voor niets dat Ligue 1-club Lens de eigen fans begin dit seizoen opriep om de uitwedstrijd tegen Marseille dit seizoen over te slaan. Veel te gevaarlijk, zo waarschuwde de clubleiding.
Ook in Europa ging het meerdere keren fout voor Marseille. Kort geleden nog in de kwartfinales werd smaakmaker bij de Fransen Dimitri Payet door PAOK-supporters bekogeld met van alles en nog wat. Het thuispubliek nam vervolgens wraak door vuurpijlen richting het Griekse uitvak te schieten.
Ook tegen Galatasaray gooiden fans tijdens de wedstrijd vuurwerk naar elkaar en buiten het stadion ontstonden rellen. De ME moest ingrijpen, vijf supporters werden gearresteerd en drie agenten raakten gewond.
De stapel boetes die Marseille kreeg voor het wangedrag van de eigen aanhang is inmiddels groot, iets dat tegenstander Feyenoord zal herkennen. De Rotterdammers betaalden dit Europese seizoen een recordbedrag van meer dan 400.000 euro aan boetes.
Volgens Peter Bosz, oud-Feyenoorder en huidige trainer van Olympique Lyonnais, is het vanavond een clash tussen twee clubs die in alles op elkaar lijken. "Marseille is ook een havenstad. Erg rauw. De rauwste stad van Frankrijk."
Ook de supporters vertonen grote gelijkenissen, weet Bosz. "Hondstrouw, bloedfanatiek, maar ze gaan ook regelmatig over de schreef."
Bosz spreekt uit ervaring. Als speler van het Franse Toulon keek hij het eind jaren 80 raar op toen ze na een 1-0 nederlaag tegen Marseille het stadion verlieten. "We reden in de bus van het stadion weg en ik zag, en dat is echt gebeurd, ineens alle spelers in het gangpad liggen."
Bosz had geen idee waarom zijn medespelers plots dekking zochten. Ze riepen nog wel wat, maar dat begreep Bosz op dat moment niet. Toen ze even later de boulevard op reden, kreeg hij z'n antwoord.
"Voordat we goed en wel om ons heen konden kijken, waren alle ruiten van de bus ingegooid. Dat schijnt daar best wel normaal te zijn."
Enorme achterban
De fanatieke achterban van Marseille is de grootste van Frankrijk en bestaat uit meerdere groepen, die allen een eigen oorsprong en identiteit hebben. De 'South Winners 1987' en 'Marseille Trop Puissant (MTP)' zijn de opvallendste en vullen samen met andere supportersfacties de enorme zuidtribune van het Stade Vélodrome.
De South Winners 1987 en MTP staan bekend om hun antiracistische idealen. Op de website van de MTP staat in de 'code ethique' dat supporters zich in het stadion verre moeten houden van racisme en fascisme.
De South Winners ontstonden in het derde arrondissement in Marseille. Het is het armste gedeelte van de stad. In de beginjaren viel de groep op door zich nadrukkelijk tegen de Kop du Boulogne te keren, een rechtse fanatieke supportersgroep van rivaal PSG.
Op die imposante tribune aan de zuidkant van het Vélodrome is met regelmaat de beeltenis van Che Guevara, een belangrijk symbool voor South Winners 1987, te zien.
Overigens zijn er tot ver buiten Frankrijk supportersgroepen van Olympique Marseille. Zeker in voormalige Franse kolonies, en dan vooral in Senegal, is de club ongekend populair.