NOS Nieuws

Wekdienst 21/4: Uitreiking Four Freedoms Award • Deadline aanmelding PvdA-voorzitterschap

Goedemorgen! De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja krijgt in Middelburg de Four Freedoms Award uitgereikt en PvdA-Kamerleden kunnen zich tot vanochtend aanmelden voor het voorzitterschap.

We beginnen met het weer. In de ochtend is het eerst flink zonnig met hooguit wat flarden sluierbewolking. In de middag ontstaan steeds meer stapelwolken. Het wordt 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden. Daarbij staat er een matige wind uit het noordoosten, windkracht 4.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Svetlana Tichanovskaja krijgt de Four Freedoms Award. Die wordt jaarlijks toegekend aan mensen die zich inzetten voor democratische idealen. Bij de Belarussische presidentsverkiezingen in 2020 was zij de belangrijkste rivaal van president Loekasjenko, die het land al bijna 30 jaar met harde hand regeert.
  • Tot 10.00 uur kunnen PvdA-kamerleden zich kandideren voor het voorzitterschap van de fractie in de Tweede Kamer. Tot nu toe hebben Henk Nijboer en Attje Kuiken zich hiervoor gemeld.
  • Het ministerie van Justitie komt met nieuwe cijfers over de opvang van Oekraïners; het aantal opgevangen Oekraïners en het aantal beschikbare plekken worden bekendgemaakt.

Wat heb je gemist?

De Fransen kiezen zondag een nieuwe president en gisteravond was het enige debat tussen de twee kandidaten: de huidige president Emmanuel Macron en zijn uitdager Marine Le Pen. Het debat werd gevoerd op het scherpst van de snede, al ging het er kalmer aan toe dan bij hun vorige verkiezingsdebat in 2017.

Vooral onderwerpen als de kosten voor levensonderhoud en werkgelegenheid leidden tot discussie. Ook over de oorlog in Oekraïne en een door Le Pen voorgesteld hoofddoekjesverbod botsten de kandidaten met elkaar.

Uit een opiniepeiling van bureau Elabe, in opdracht van de Franse nieuwszender BFMTV en het tijdschrift L'Express, blijkt dat 59 procent van de kijkers Macron de winnaar vond van het tv-debat, 39 procent vond Le Pen beter.

Zoals verwacht probeerde Le Pen in het debat vooral de onvrede over het presidentschap van Macron te voeden. Volgens de rechts-nationalistische politica zijn de Fransen na vijf jaar Macron alleen maar op achteruit gegaan. Macron haalde hard uit naar zijn tegenstandster over haar houding ten opzichte van Rusland en haar reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Le Pen en Macron vlak voor het tv-debat

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Honderden motorrijders hebben gisteravond een 16-jarige eindexamenleerling naar haar examengala geëscorteerd. Het meisje werd op school gepest en wilde met het 'pestprotest' met opgeheven hoofd afscheid nemen van het Vellesan College in IJmuiden.

Ze was volgens NH Nieuws al blij geweest met één enkele motorrijder, maar toen een bekende van de familie - zelf een fervent biker - van de plannen hoorde, nam het initiatief een ongekende vlucht. Na een bericht op Facebook om de leerling te begeleiden naar het gala, stroomden de aanmeldingen binnen.

Honderden motorrijders reden mee met het meisje:

'Dit is de ultieme actie tegen pesten'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl