Oranje-topschutter Kay Smits neemt het Portugese doel onder vuur

Handbalmannen dicht bij eerste WK-ticket sinds 1961, maar Portugal is te sterk

Het zou de eerste keer zijn geweest in ruim 61 jaar. De Nederlandse handbalmannen kwamen zondag dicht bij deelname aan het WK, voor het eerst sinds maart 1961. Maar in een spannende play-off in Eindhoven bleek Portugal net te sterk.

Oranje verloor de wedstrijd met 35-28. Ondanks de zwaarbevochten zege van eerder deze week in Portugal (33-30) was dat niet genoeg voor een ticket voor het toernooi dat in januari 2023 wordt gehouden in Polen en Zweden.

Portugezen starten sterk

Anders dan afgelopen donderdag in Portimão gingen de Portugezen in de return sterk van start. De ploeg, die er in 2021 bij was op het laatste WK, koesterde in de openingsfase steeds een voorsprong van één of twee goals.

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Nederland steeds minder grip op de uitblinkende topscorer Víctor Iturriza en steeds meer moeite om doelman Gustavo Capdeville te passeren. Na ruim twintig minuten vergrootte Portugal de marge naar vijf treffers (14-9).

"We misten veel te veel kansen, vanaf het begin al", vond Bobby Schagen, in gesprek met Ziggo Sport. "Het waren niet per se zenuwen, we waren gewoon niet scherp genoeg. Dan wordt het een moeilijke wedstrijd. Zij straffen onze fouten namelijk wel af."

Nederland deed één keer eerder mee aan het WK, in maart 1961

Met veel moeite kon Oranje voorkomen dat de achterstand verder opliep. Sterker nog: onder meer door Dani Baijens (drie goals in korte tijd) en oplettendheid van keeper Thijs van Leeuwen, die Schagen met een verre worp in staat stelde om te scoren, verkleinde Nederland het verschil nog voor rust tot twee (17-15).

Slotfase nekt Oranje

Het Nederlandse mannenteam staat in de schaduw van de vrouwen, maar is de laatste jaren wel aan een opmars bezig. In 2020 plaatste het team zich voor het eerst voor een EK en eerder dit jaar eindigde Oranje als tiende op de Europese eindronde. Daarbij werd onder meer Portugal geklopt.

Anders dan toen, toen de ploeg halverwege aan de leiding ging, moest Nederland deze keer in de achtervolging. Daarin slaagde Oranje uitstekend, want zes minuten na het begin van de tweede helft was de stand weer gelijk (19-19).

Toch schakelden de bezoekers daarna opnieuw een tandje bij. Mede door drie goals van Alexis Hernandez kwam Portugal wederom op voorsprong en tien minuten voor het einde van de wedstrijd was zelfs weer de benodigde marge van vier bereikt (28-24).

Nederland gaf zich niet gewonnen, deed er alles aan, maar kon niet voorkomen dat de voorsprong van de Portugezen alleen maar groter werd. En dus is Oranje in januari volgend jaar opnieuw niet van de partij op het WK.

Handballers balen van missen WK: 'Dit komt heel hard aan'