Jeffrey Boomhouwer juicht na een doelpunt
NOS Sport

Handbalmannen dankzij knappe zege op Portugal dicht bij eerste WK sinds 1961

De handbalmannen hebben in het eerste duel van de play-offs voor het WK in een zeer spannend duel met 30-33 gewonnen van Portugal. De handballers kunnen over drie dagen in eigen huis het langverwachte WK-ticket veiligstellen.

Want áls Nederland erin slaagt om het tweeluik met Portugal winnend af te sluiten, dan plaatst het zich voor de tweede keer in de geschiedenis en voor het eerst sinds 1961 voor het WK. Zondagmiddag speelt Oranje in Eindhoven thuis tegen de Portugezen. Het toernooi wordt in januari volgend jaar in Zweden en Polen gehouden.

Het Nederlandse mannenteam staat in de schaduw van de vrouwen, maar is de laatste jaren wel aan een opmars bezig. In 2020 plaatste het team zich voor het eerst voor een EK en in 2022 eindigde Oranje als tiende op de Europese eindronde. Daarbij werd onder meer Portugal nog geklopt.

Samir Benghanem (r) probeert Alexis Borges af te houden, Iso Sluijters helpt mee

Nederland hanteerde in Portimão een hoog tempo tegen Portugal, dat vooral leunde op de fysiek sterke cirkelspeler Victor Iturriza. In de openingsfase ging de score gelijk op, maar na een kwartier nam Oranje voor het eerst een voorsprong van twee punten: 7-9. Halverwege koesterde de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson een minimale voorsprong van 16-17.

Oranje loopt uit als Portugal zonder keeper speelt

In de fysiek stevige tweede helft hield Portugal gelijke tred met Nederland en kwamen de Zuid-Europeanen bij 22-21 zelfs voor het eerst sinds de openingsfase op voorsprong. Oranje schakelde vervolgens een tandje bij en maakte vier treffers op rij (22-25), waaronder een hele fraaie van Luc Steins vanaf de eigen achterlijn.

Portugal speelde in die fase zonder doelman, om zo extra aanvalsdruk te creëren. Dat pakte helemaal verkeerd uit, want na Steins scoorde ook Dani Baijens van ver op de eigen helft in het lege doel: 23-27.

In het laatste kwartier speelden de Portugezen weer met hun keeper, en liepen iets van hun achterstand in. Zeker nadat Jasper Adams in de slotfase rood kreeg bij Oranje werd het nog behoorlijk spannend. Portugal kwam weer op gelijke hoogte (30-30). Met 30-33 trok Oranje uiteindelijk aan het langste eind.

Kay Smits was met tien treffers topscorer aan Nederlandse zijde. Baijens en Jeffrey Boomhouwer waren met zeven en zes treffers eveneens van grote waarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl