Beeld van na de aanslag gisteren
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van metroaanslag New York na tip opgepakt

De man die gezocht werd vanwege de aanslag gisteren in de metro in New York, is in Manhattan aangehouden. Dat gebeurde na een tip van iemand die hem in een fastfoodrestaurant had gezien, zei de politie. Volgens persbureau AP kwam de tip van de verdachte zelf. Nadat de omgeving was afgezet, kon hij op straat worden aangehouden. Er was een beloning van 50.000 dollar (46.000 euro) uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden.

De 62-jarige Frank R. James wordt aangeklaagd voor een terroristische aanslag in het openbaar vervoer. Hij zou de man zijn die gisteren tijdens de ochtendspits tien mensen neerschoot in een wagon bij een metrostation in Brooklyn. Vijf van hen raakten zwaargewond, hun toestand is stabiel. Amerikaanse media schrijven dat zijn wapen vermoedelijk blokkeerde, anders waren er mogelijk meer slachtoffers gevallen.

De schutter liet ook rookgranaten afgaan. Daarna ging hij ervandoor, met achterlating van het wapen, een hakmes en een bus of blik met benzine. In de paniek die uitbrak, raakten dertien mensen gewond.

Een omstander filmde het moment dat de verdachte door de politie werd vastgezet:

Politie arresteert verdachte van metroaanslag New York

De politie kwam James op het spoor door de vondst van een sleutel van een huurauto op de plaats delict. Die bleek door James te zijn gehuurd en werd teruggevonden bij het station waar hij op de metro moet zijn gestapt. Het vuurwapen is in 2011 door James in de staat Ohio aangeschaft.

Wat zijn motief is geweest, is nog onduidelijk. De man plaatste berichten op sociale media waarin hij zich opwindt over racisme in de VS en te keer gaat tegen burgemeester Adams van New York. De politie noemt de berichten "zorgwekkend" en heeft de beveiliging van de burgemeester aangescherpt. De politie heeft geen aanwijzingen dat James banden had met terroristische organisaties.

Het metrostation waar het incident plaatsvond ging vanmorgen weer open. Een passagier zei tegen persbureau AP dat hij elke ochtend bidt, maar vanochtend een speciaal gebed had opgezegd. "Ik was gespannen, je kunt je wel voorstellen waarom. Iedereen is bang omdat het zo kort geleden is."

De schrik zit er goed in bij buurtbewoners, maar "er gebeurt hier altijd wel iets":

New Yorkers reageren op schietpartij in metrostation: 'Er gebeurt hier altijd wel iets'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl