De situatie op metrostation 36th Street
NOS NieuwsAangepast

Mensen neergeschoten in metro New York, politie ziet geen terreurzaak

In de metro van New York zijn tien mensen neergeschoten. Nog eens zes anderen zijn op een andere manier gewond geraakt. De dader is spoorloos.

De politie van de stad behandelt het niet als een terreurzaak. Vijf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar zullen het naar verwachting wel overleven. Justitie denkt dat het wapen van de dader haperde.

Een man met een gasmasker op stak in de ochtendspits in een metrostel een rookbom af en opende daarna het vuur. In het metrostel en op een perron werden mensen beschoten. Andere gewonden hebben onder meer rook ingeademd of zijn gewond geraakt door rondvliegend materiaal. Er is nog niets duidelijk over het motief.

Hulpdiensten vonden de gewonden op het station 36th Street, in het westen van het stadsdeel Brooklyn. Even daarvoor hadden de hulpdiensten een melding gekregen van rook in de metro. De situatie op het metrostation werd gezien als gevaarlijk: mensen renden in paniek het station uit, anderen lagen bloedend op het perron.

Op beelden op sociale media is te zien hoe er rook uit een metrostel komt. Daarna rennen mensen uit het voertuig. Sommige reizigers zijn daarbij ten val gekomen. Ook is te zien dat er bloed op het perron ligt.

Meerdere mensen neergeschoten in metrostation in New York

In het station vonden onderzoekers een handvuurwapen. Ook troffen ze rookbommen en andere spullen aan, die op dit moment worden onderzocht. Agenten zouden op zoek zijn naar een busje met kentekenplaten uit Arizona.

"Er was rook, bloed en er waren schreeuwende mensen", zegt een ooggetuige tegen een lokale radiozender. Een andere getuige zag veel mensen in paniek uit een ander metrostation komen. "Het was idioot", zegt hij tegen persbureau AP. "Niemand wist precies wat er gaande was."

Gasmasker

De politie is nog op zoek naar een zwarte, zwaargebouwde man met een groen veiligheidshesje. Hij is nog niet geïdentificeerd. Mensen is gevraagd de omgeving van het station te mijden. Scholen in de omgeving zijn dicht: niemand mag de straat op en alleen leerlingen mogen de gebouwen in.

Het metroverkeer in de omgeving is stilgelegd. Op veel andere metrostations in de omgeving is politie aanwezig. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

President Biden en de Amerikaanse minister van Justitie zijn over de zaak geïnformeerd. Daarbij is ook contact tussen het Witte Huis en de autoriteiten in New York.

Hulpdiensten bij het metrostation

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl