Frank R. James is de 62-jarige man die wordt gezocht in verband met de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Klopjacht op 62-jarige man na aanslag metro New York, camera was kapot

De politie in New York zoekt naar een 62-jarige man die in verband wordt gebracht met een aanslag in de metro. Deze Frank R. James had een busje gehuurd en de sleutel daarvan zat in een verzameling spullen die is gevonden in het metrostel en die vermoedelijk van de schutter is.

Een nog onbekende persoon schoot gisterochtend (lokale tijd) in het spitsuur willekeurig tien passagiers neer. In de chaos raakten zeker nog 12 andere mensen gewond. Vijf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het motief voor de daad is nog onduidelijk.

"Dit zou niet moeten gebeuren", zegt een New Yorker over de aanslag:

New Yorkers reageren op schietpartij in metrostation: 'Er gebeurt hier altijd wel iets'

Vooralsnog is James geen verdachte, maar een zogenoemde person of interest. De politie wil hem ondervragen om zijn eventuele rol bij de aanslag te achterhalen.

Defecte camera

De zoektocht naar de schutter verloopt volgens Amerikaanse media moeizaam. Dat komt mede doordat minstens een beveiligingscamera op het betreffende metrostation defect was. Er zijn ook aanwijzingen dat geen enkele camera tijdens de beschieting in werking was, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Het signalement van de dader is summier. De schutter droeg bij de aanval een gasmasker; hij had twee rookbommen afgestoken in het metrostel. Verder had de persoon een donkere huidskleur en droeg hij werkkleding inclusief bouwhelm, maakte de politie bekend.

In deze video zie je de chaos op het metrostation vlak na de aanslag:

Meerdere mensen neergeschoten in metrostation in New York

In het metrostel werd een tas gevonden met daarin vuurwerk, een kleine bijl, benzine, en een pistool met drie magazijnen. Ook de sleutel van een pick-uptruck zat in de tas. Dat voertuig was in Philadelphia gehuurd door James. De pick-up werd vijf straten van de aanslag gevonden door agenten.

Actief op sociale media

Op sociale media heeft de 62-jarige man een reeks provocerende uitspraken geplaatst. In zijn video's stelde hij zwarte vrouwen verantwoordelijk voor geweld binnen de zwarte gemeenschap en noemde hij de Russische invasie van Oekraïne als bewijs dat witte mensen genocidaal zijn, schrijft The New York Times.

Ook had hij de burgemeester van de stad en diens beleid zwaar bekritiseerd. Uit voorzorg is de politiebescherming van burgemeester Adams opgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl