Discussie langs de lijn na het incident
NOS Voetbal

Freiburg in protest na nederlaag tegen 'twaalf man' Bayern München

SC Freiburg verloor zaterdag met 4-1 van koploper Bayern München. Geen verrassende nederlaag. Maar de manier waarop het verlies tot stand kwam, was wel opvallend: Bayern speelde zo'n twintig seconden met twaalf man. Freiburg tekent nu protest aan bij de Duitse voetbalbond.

Bij een stand van 1-3 met nog vier minuten op de klok, voerde Bayern-trainer Julian Nagelsmann een dubbele wissel door. Niklas Süle en Marcel Sabitzer erin. Corentin Tolisso en Kingsley Coman eruit. Alleen bleef Coman binnen de lijnen.

Het spel ging enkele seconden verder totdat Coman aan de bal kwam. Scheidsrechter Christian Dingert legde vervolgens het spel stil en Coman verliet het veld, Bayern scoorde nog een keer en de wedstrijd kwam ten einde.

Althans, niet helemaal dus...

Volgens regels van de Duitse voetbalbond DFB heeft een elftal dat een speler laat invallen die niet in aanmerking komt om in te vallen, de wedstrijd met 2-0 verloren. Tenzij de scheidsrechter de wedstrijd nog niet heeft hervat. Sabitzer zou in dit geval de invallende speler zijn, die niet had mogen spelen. Coman stond immers nog binnen de lijnen.

"Het was verwarrend", gaf Nagelsmann toe. "Maar het duurde maar een paar seconden en het had geen beslissende invloed op de wedstrijd."

'Dilemma'

Freiburg had twee dagen de tijd om protest aan te tekenen. Dat heeft de club van Oranje-doelman Mark Flekken inmiddels gedaan.

"Buiten onze schuld om hebben we nu een dilemma. We hadden er geen aandeel in of invloed op. Desalniettemin hebben we, na intensieve discussies op verschillende niveaus en een juridisch onderzoek, besloten bezwaar te maken", meldde Freiburg op Twitter.

Marcel Sabitzer had eigenlijk het veld nog niet mogen betreden

De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond buigt zich nu over de zaak. Drie punten mindering voor Bayern München zou de spanning in de Duitse titelstrijd weer wat terugbrengen. Drie punten erbij voor Freiburg brengt de nummer vijf van de Bundesliga op gelijke hoogte met nummer vier RB Leipzig, de plek die recht geeft op Champions League-voetbal.

Het protest kan zomaar eens gunstig uitpakken voor Freiburg. In augustus vorig jaar werd Wolfsburg uit het Duitse bekertoernooi gezet, nadat toenmalig trainer Mark van Bommel zes spelers had gewisseld waar hij recht had op vijf wissels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl