Hockeysters weten in Pro League Amerikaanse muur maar lastig te kraken

Nederland heeft in de Pro League met 3-0 gewonnen van de Verenigde Staten. In het Wagener Stadion tekende Oranje met de ondergaande zon in de rug voor een degelijke overwinning op het toernooi.

De wedstrijd was nog geen anderhalve minuut onderweg of er lag voor de Nederlandse hockeysters al een serie van drie strafcorners in het verschiet. Desondanks werd er niet voor een voorsprong getekend.

De eerste belandde op de paal, bij de tweede strafcorner leek Margot van Geffen in de rebound de 1-0 te maken, maar die werd na lang beraad van de videoscheidsrechter afgekeurd omdat er te vroeg werd ingelopen vanaf de cirkel. Bij strafcorner nummer drie mocht Yibbi Jansen aanleggen, zij sleepte de bal net naast.

Slordig

Oranje had aan de Verenigde Staten een taaie tegenstander in het Wagener Stadion, wat zorgde voor een rommelig eerste kwart van de wedstrijd. Strafcorners en kansen waren er genoeg voor Oranje, maar de openingstreffer bleef uit.

Wat bemoedigende woorden van bondscoach Jamilon Mülders na de wat slordige opening van het Pro League-duel zorgde ervoor dat Freeke Moes al vroeg in het tweede kwart voor de 1-0 tekende. Met haar backhand passeerde ze de Amerikaanse keeper Kelsey Bing.

Niet veel later kreeg Nederland weer een strafcorner, de zevende van de wedstrijd waarvan tot nu toe nog niks raak ging, met Jansen weer op kop voor de sleeppush. In de rebound reageerde Fiona Morgenstern adequaat en zo schreef ze in haar tweede interland haar eerste doelpunt op haar naam (2-0).

De Verenigde Staten trokken een verdedigende muur op waar Nederland zich doorheen moest zien te worstelen. In het derde kwart was het weer Morgenstern die de bal binnen wist te tikken. Op aangeven van Matla, die met een geweldige actie drie man voorbij speelde, maakte Morgenstern vanaf de strafbalstip de 3-0.

In het vierde kwart waren de Verenigde Staten niet meer te vinden op de Nederlandse helft, maar wist Oranje aan de andere kant ook niet meer tot scoren te komen.

Net niet

Een zakelijk overwinning, maar het was de wedstrijd van 'net niet'. Sommige passes kwamen net niet aan, duels werden net niet gewonnen, corners ging net niet raak. Zondag heeft de ploeg van bondscoach Mülders weer een nieuwe kans, dan staat het tweede duel tegen de Verenigde Staten in het Wagener Stadion op het programma.

Matla zoekt een gaatje om over te halen in het Pro League-duel met de Verenigde Staten

Zondag wordt het tweede duel tegen de Verenigde Staten gespeeld. Door de winst gaat Nederland aan kop in de Pro League met 14 punten uit 5 wedstrijden, Duitsland volgt met 13 punten uit 8 wedstrijden.

Tien debutanten in India

Op 8 en 9 april speelt Oranje weer twee Pro League-wedstrijden. In sneltreinvaart worden de duels afgewerkt en wordt de reis huiswaarts weer ingezet. Vanwege de Euro Hockey League (Europees toernooi voor clubteams) ontbreken de speelsters van Amsterdam en Den Bosch.

Daardoor staat Nederland met een bijzondere selectie straks op het veld in India, de bekendmaking van die selectie deed nogal wat stof opwaaien. Maar liefst tien debutanten gaan mee naar India. Yibbi Jansen gaat met 21 interlands als meest ervaren speelster wel mee. Coach Mülders is er vanwege privéomstandigheden niet bij.