Ihattaren krijgt instructies van Johnny Heitinga
NOS VoetbalAangepast

Ihattaren debuteert in Jong Ajax na jaar zonder wedstrijd: 'Goed bezig, ook qua kilo's'

Mohamed Ihattaren heeft voor het eerst in bijna een jaar tijd weer een officiële voetbalwedstrijd gespeeld. De 20-jarige gevallen belofte maakte in de Keuken Kampioen Divisie zijn debuut voor Jong Ajax in de uitwedstrijd tegen NAC Breda (0-0).

Wat opviel was zijn gretigheid, dat hij uitgefloten werd door de fans van NAC Breda en dat hij nog steeds niet helemaal afgetraind lijkt. Desondanks deed Ihattaren leuk mee en kreeg hij zelfs wat kansen waaronder een grote in blessuretijd, maar aan de uitslag kon hij niets veranderen.

De laatste wedstrijd die Ihattaren speelde was op 24 april 2021 in de eredivisie namens PSV tegen FC Groningen. Hij viel toen vlak voor tijd in voor Mario Götze. Daarna raakte hij helemaal uit beeld in Eindhoven, waar hij kind van de club was, en later ook in Italië, waar hij zijn toevlucht zocht.

Coach Heitinga: 'Reclame voor zichzelf'

Jong Ajax-coach John Heitinga was na afloop tevreden over het debuut van Ihattaren: "Je ziet hoe hard jongens werken, maar met zo'n kans vlak voor tijd kan die jongen reclame maken voor zichzelf. Maar ik denk dat het voor Mo na een jaar niet gespeeld te hebben mooi is dat hij hier staat. Binnen de lijnen."

Toch is Ihattaren er nog niet volgens Heitinga: "Hij heeft nog een lange weg te gaan. Nu moet hij ritme opdoen. Hij kan goed voetballen, maar nu moet hij fit worden zodat hij het verschil kan maken. Ook qua gewicht is hij op de goede weg. Maar hij moet een profmentaliteit hebben in plaats van een excuus-mentaliteit."

Heitinga: "Hij is hartstikke jong, maar hij moet het doen. We geven hem de tijd en de rust, we willen vooral dat hij verder gaat in zijn ontwikkeling. Hij wil op Champions League-niveau voetballen, maar dan moet hij fit zijn. Hij is er zelf verantwoordelijk voor of hij de draad oppakt. Dat noem je discipline. Nu is het aan hem of hij aanhaakt."

'Spoorloos verdwenen'

Ihattaren vertrok bij PSV en streek neer bij Juventus, dat hem gelijk uitleende aan Sampdoria. Daar kwam hij echter ook niet aan spelen toe. Volgens Sampdoria was Ihattaren op een gegeven moment 'spoorloos'. Uiteindelijk nam Ajax het huurcontract voor de tweede helft van het seizoen over. Daar speelde oud-international Gerald Vanenburg een belangrijk rol in.

Mohamed Ihattaren in actie tijdens NAC - Jong Ajax

Ihattaren trainde in de laatste weken van januari samen met oud-Ajacied Vanenburg in het Olympisch Stadion om weer op niveau te komen. Vanenburg is sinds dit seizoen in dienst bij Jong Ajax als techniektrainer. En zo belandde Ihattaren in Amsterdam.

Ihattaren zelf liet weten dit seizoen nog de bekerfinale mee te willen pakken namens Ajax tegen zijn oude club PSV. Ajax-trainer Erik ten Hag liet echter onlangs nog weten teleurgesteld te zijn in de fitheid van Ihattaren, die volgens hem niet kon 'rennen op eredivisieniveau'. Toch vond Jong Ajax-trainer Johnny Heitinga de tijd vandaag rijp voor speelminuten. In de 61ste minuut viel Ihattaren in.

NAC en de City Group

Het bleef 0-0 in een matige wedstrijd in Breda, waar spannende tijden lijken aan te breken. De City Football Group heeft interesse om NAC over te nemen, tot afschuw van de supporters. De City Football Group zegt NAC te willen laten uitgroeien tot een stabiele club in de eredivisie met een van de betere opleidingen van Nederland.

De overname is nog niet rond, omdat de raad van commissarissen van NAC en de Stichting NOAD nog niet hebben ingestemd met de deal. De stichting heeft een gouden aandeel in NAC en kan de overname zodoende blokkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl