Mohamed Ihattaren bij een wedstrijd van Jong Ajax
NOS Voetbal

Ten Hag teleurgesteld in Ihattaren: 'Als je niet kan rennen, dan houdt alles op'

Het moest dé oplossing worden voor Mohamed Ihattaren. Na een ellendige tijd in Italië bood Ajax hem begin dit jaar de kans om terug te keren op het hoogste niveau.

Maar anderhalve maand later is het is nog maar de vraag of de veelbesproken Ihattaren dit seizoen zijn debuut zal maken in de hoofdmacht van Ajax. De Amsterdamse club speelt dit seizoen nog slechts acht competitiewedstrijden en de bekerfinale tegen PSV.

Na een turbulente en teleurstellende periode bij Juventus en Sampdoria besloot Ajax deze winter om de voormalige PSV-er een kans te geven. Ihattaren tekende in Amsterdam een huurcontract tot en met 31 december van dit jaar.

Mo Ihattaren met Gerald Vanenburg in het Olympisch Stadion

Volgens de begeleiders van Ihattaren was hij zo fit dat hij binnen drie weken zou kunnen voetballen. Hij trainde in de laatste weken van januari samen met oud-Ajacied Gerald Vanenburg in het Olympisch Stadion in Amsterdam om op zijn oude niveau te komen.

'Zwaar voor zo'n jongen'

Het heeft er nu echter alle schijn van dat het debuut van Ihattaren, die is begonnen met trainen bij Jong Ajax, voorlopig niet zal plaatsvinden. Erik ten Hag liet in Leeuwarden, waar Ajax tegen Cambuur speelde, weten dat de aanvallende middenvelder voorlopig nog niet in actie zal komen voor het eerste elftal van Ajax.

"Hij moet nog opgetraind worden bij Jong Ajax. Hij is fysiek nog niet dusdanig dat hij al kan aansluiten bij de groep. En mentaal? Het is zwaar voor zo'n jongen, maar hij komt ergens vandaan", aldus Ten Hag tegen ESPN.

Erik ten Hag

"Mo is daar door een bepaalde levensstijl zelf in terecht gekomen en zal zich daar nu zelf moeten uit knokken. Wij helpen hem allemaal, maar uiteindelijk moet hij het zelf doen. Hoe tevreden ik ben? Nou, ik wil hem bij het eerste hebben, maar dat moet hij zelf doen..."

Hoge snelheid en intensiteit

De 19-jarige Ihattaren maakte in augustus de overstap naar Juventus, nadat hij in ongenade was gevallen bij PSV-trainer Roger Schmidt. Juventus verhuurde hem meteen aan Sampdoria. Maar in Genua speelde hij de eerste maanden niet, waarna hij in oktober zonder toestemming terugkeerde naar Nederland.

Ten Hag is vooral ontevreden over de fysieke verbetering bij Ihattaren de laatste weken. "Als je niet kan rennen, dan houdt alles op. Daarmee bedoel ik rennen op eredivisie- of op Champions League-niveau. Dan wordt gevraagd dat je meters op hoge snelheid en intensiteit kunt maken. Als je dat niet kunt, houdt alles op. Het hangt van hem af hoe snel dat gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl